Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Bez odvahy to nejde

To, že manželé nepoužívají chemikálie a nechávají na svém pozemku vládnout  přírodu se ukazuje ve zdravé biosféře malého rybníčku. Žije tu užovka, několik druhů mloků a ropuch. „Nejsou tu ale žáby, zkoušeli jsme všechno možné, abychom je sem přilákali, ale nechce se jim.” říká s úsměvem Corrine. Díky zdravému ekosystému a vhodně vybraným vodním rostlinám zůstává voda stále čistá. Přes rybníček se klene malý mostek, který vede až do letního domku, který se stal jejich druhým domovem.
To, že manželé nepoužívají chemikálie a nechávají na svém pozemku vládnout přírodu se ukazuje ve zdravé biosféře malého rybníčku. Žije tu užovka, několik druhů mloků a ropuch. „Nejsou tu ale žáby, zkoušeli jsme všechno možné, abychom je sem přilákali, ale nechce se jim.” říká s úsměvem Corrine. Díky zdravému ekosystému a vhodně vybraným vodním rostlinám zůstává voda stále čistá. Přes rybníček se klene malý mostek, který vede až do letního domku, který se stal jejich druhým domovem.

Tvrdá zem je noční můrou každého zahradníka. Manželé Laytonovi se rozhodli pro radikální řešení a dnes toho rozhodně nelitují. Mají svou vysněnou zahradu s rybníčkem i s pohádkovým altánem. Co bylo potřeba udělat, aby se ze zcela neúrodné hroudy stala rozkvetlá oáza klidu?

Když Corrine a John Laytonovi stáli před zahradou plnou udusané země, rozhodli se, že se s ní nebudou mořit. „Země byla tak nepoddajná a plná kamení, že do ní nešlo ani kopnout. Vůbec nic tu nerostlo a celý pozemek působil dost neutěšeným dojmem. Nejjednodušším řešením proto bylo celou zahradu zasypat,“ popisují manželé ve své čtvrt akrové zahradě, ze které je krásný výhled do krajiny anglického Essexu. Dnes leží tuny nepoužitelné země pohřbené pod třemi širokými terasami, které se zvedají za viktoriánským domem, ve kterém Laytonovi žijí. „Zahrada byla původně plochá a rovná,” vysvětluje Corrine. „Z přebytku hlíny jsme vyrobili terasy a tím se naše zahrada rozdělila do jednotlivých zón.“ Nechybí ani malý rybníček, který dodává zahradě to správné kouzlo.

Zahradní domek je nutnost

John, třiašedesátiletý inženýr, se do úprav pustil s opravdovou vervou. „Parcela má nepravidelný tvar a terasy tento malý deficit zamaskovaly a udělaly pozemek mnohem zajímavější.“ Nejprve bylo nutné rozmyslet si, kde jednotlivé terasy budou a pak je podepřít. Když John dokončil zděné části teras, zasypal nově vzniklé plochy kvalitní zeminou. Tu pak nechali zarůst trávou. „Bohužel horní trávník byl tak plný kamenů, že se nám nepodařilo ho rekultivovat a práci na něm jsme vzdali. John proto vymyslel, že je to vhodné místo, kam postavit dnes tolik oblíbený letní domek,“ vzpomíná Corrine. V horní části zahrady tak vzniklo milé slunné místo, kde se dá příjemně posedávat a je odtud krásný výhled na míle daleko. „Při větrných večerech je ale v nechráněném domku přeci jen trochu chladněji a tak nyní uvažujeme o tom, že ho ze severní strany uzavřeme,“ nastiňuje Corrine jejich další budovatelské plány. 

Zdroj: periodliving.co.uk

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Netradiční kuchyň

Moderní bydlení s industriálním nádechem

Pokojíček pro milovníka aut

Rekonstrukce bytu Brno Bohunice

Interiér domu, kde vás vítá slunce

Modřasnký Háj

Sledujte nás

Nejčtenější články

Montovaný dům postavili za pouhých 10 dní

Unikátní přestavba venkovské stodoly

Chaloupka, která klame vzhledem, neuvěříte, že jde o novostavbu!

Proměna starého mlýna, který posledních dvanáct let chátral

Originální dům na svažitém pozemku

Dům plný překvapení zrekonstruovaný od základů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock