Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Vyvýšené záhony - bohatá úroda a konec bolavých zad

Vyvýšené záhony - bohatá úroda a konec bolavých zad

Čím dál tím více zahrádkářů dává přednost pěstování na vyvýšených záhonech. Aby ne, když má oproti klasickému zahradničení tolik výhod! Ačkoliv si postavení vyvýšených záhonů vezme něco z vašeho času, energie i trpělivosti, bohatě se vám odmění – s brzkou a nadmíru kvalitní úrodou a minimem pletí. A nejvíc? Nejvíc vám poděkují vaše záda.

Návrat ke kořenům

Vyvýšené záhony objevili už dávno naši předci a velmi si je oblíbili. Tento vynalézavý způsob zahradničení je znám už několik set let a narazíme na něj třeba ve staré Anglii či Francii. Typickým příkladem obliby tohoto typu pěstování je například zrekonstruovaná středověká zahrada francouzského hradu Carcasonne, jejíž užitkové záhony jsou umně vyplétané proutím. Právě lískového či vrbového proutí využívali pro lemování vyvýšených záhonů i mniši ve svých klášterních zahradách napříč Evropou. Také Číňané si oblíbili výhody tohoto chytrého pěstování a preferují jej dodnes. Chcete si i vy usnadnit práci v zahradě a dočkat se lepší a dřívější úrody? Vraťte se ke kořenům...

Konec s bolavými zády, zahradními škůdci i věčným pletím

Zahrada rozhodně není jen místem určeným k neustálým galejím. Obzvláště v teplých měsících tak určitě oceníte pomocníka, který vám ulehčí tu dřinu, která jakoby snad ani neměla konce. Takovým vděčným pomocníkem mohou být právě vyvýšené záhony, které vás potěší hned celou řadou výhod.

Vyvýšené záhony - bohatá úroda a konec bolavých zad

Rostlinám pěstovaným na vyvýšených záhonech se mnohem lépe daří, za což vděčí zejména kvalitní půdě, minimu plevele a také absenci zahradních škůdců. Půda ve vyvýšených záhonech totiž netrpí půdním škraloupem, není sešlapávána a ještě lze její kvalitu mnohem snáze upravit. Udržuje se jednoduše pěkně nakypřená, což prospívá květinám, zelenině i bylinkám, které přitom živiny čerpají z kompostu a biologického materiálu na dně vyvýšeného záhonu. Není se potom čemu divit, že z takto kvalitní zeminy vyrůstá tak bohatá a zdravá úroda. Tomu ovšem napomáhá i absence zahradních škůdců, kteří mají problém se do vyvýšeného záhonu dostat. Pokud tak například svádíte každoroční marný boj se slimáky, je načase je konečně přechytračit právě postavením vyvýšených záhonů.

Vyvýšené záhony

Vyvýšené záhony jsou však skvělou volbou především pro všechny ty, kteří už si nekonečným pletím v nepřirozených polohách nechtějí ničit záda i krk. S tímto moderním způsobem zahrádkaření už pro vás skončí věčné galeje a vy si konečně budete moci užívat zasloužených chvilek volna na lehátku u bazénu. Tento typ pěstování rostlin těží i z mnohem většího přísunu světla, které se opět projevuje na kvalitě úrody. Tím, že mohou být rostliny ve vyvýšených záhonech vysázeny nahusto, také vytvářejí příjemný stín, který zabraňuje rychlému vypařování vody z půdy. Mnohem menší šanci má tak v záhonech i plevel, na který už zkrátka nezbývá místo. Postavením vyvýšeného záhonu se vlastně chytře vyhnete prorůstání oddenků a odolnějších plevelů, včetně šíření jejich semen, ke kterému zkrátka ve výškách nedochází.

Vyvýšené záhony - bohatá úroda a konec bolavých zad
Vyvýšené záhony - bohatá úroda a konec bolavých zad
Vyvýšené záhony - bohatá úroda a konec bolavých zad

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock