Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

5 nejčastějších chyb při zařizování kuchyně

5 nejčastějších chyb při zařizování kuchyně

Zařizování nové kuchyně se sebou nepřináší jen radostné chvíle z nadšenosti na to, jak bude v konečném výsledku vypadat. Jde i o starosti, které jsou často spojeny s několika chybami, kterých se dopouští při rekonstrukci a celkově zařizování spousta z nás. Jaké chyby to jsou? A jak se jich vyvarovat? To se dozvíte v tomto článku.

Plánování kuchyně

Na světě se najde mnoho těch, jimž přijde absolutně zbytečné nějaké plánování, a proto si v obchodě navybírají vše, co se jim líbí. Kámen úrazu přichází ve chvíli, kdy se vám vámi zvolená kuchyňská sestava do místnosti ani nevejde. Nehledě na ty, co plánují ve stylu „každý pes, jiná ves“, kdy si kuchyni sestaví například z oddělených skříní a nemyslí na to, zda má kuchyně vše, co by měla mít. Při plánování musíme myslet na to, aby kuchyně obsahovala všechny nutné funkční zóny – skladování, mytí nádobí, příprava a vaření. Kuchyň je spolu s koupelnou nejvytíženější místností každé domácnosti, proto byste jejímu plánování měli věnovat dostatek pozornosti a vše promyslet do nejmenšího detailu, podle zásad ergonomie kuchyně. Co to znamená v praxi? Uspořádání jednotlivých pracovních zón v kuchyni tak, aby se nám v ní dobře pracovalo a měli jsme vše důležité po ruce. Optimální dispoziční řešení své kuchyně si vytvoříme podle tzv. pracovního trojúhelníku.

Některé staré zvyky nejsou praktické

Mnoho z nás vlastní malou kuchyni, ale zároveň hodně věcí. Proto je nutné, aby se využilo všech prostorů na maximum. Hlavně těch úložných. V dřívějších dobách se do rohů na pracovních deskách vkládala varná deska nebo dřez, bohužel, díky množství spojů se zde usazuje více nečistot. Proto není od věci, dát tyto objekty na rovnou část nebo kuchyňský ostrůvek. Nemluvě o ceně rohové digestoře. I u rohových skříní si mnoho z nás neví rady. Ne každý si koupí novou kuchyňskou sestavu, a pak se snaží z rovné sestavy, udělat sestavu rohovou, kdy je jedna skříň zbytečně nevyužitá. Dříve se v rohové skříně využívaly skříňky na koso s jedněmi dvířky, kde se dal použít jen otočný karusel. V dnešní době je dobré, pokud máme skříň končící až u konce sestavy a k ní kolmo umístěnou skříňku bez otevírání nebo se zásuvkami, tak lze místo využít naplno, navíc se vám do rohu nedostanou nečistoty.

5 nejčastějších chyb při zařizování kuchyně

Výška kuchyně

Na všechny rozměry v kuchyních jsou mnohá doporučení. A to platí i o výšce pracovní desky. Ta se pohybuje většinou kolem 86 cm, jež vyhovují téměř všem. Avšak u lidí s výškou nad 180 cm, se doporučuje výška desky až 91 cm. Výška pracovní plochy se může lišit i podle typu plochy. U dřezu nebo varné desky může být i jiná výška, než jakou najdeme na pracovní desce. Ideální výšku pracovní plochy si můžete snadno vyzkoušet

výška postavy  -  výška pracovní desky
150 - 160 cm   -   82 cm od podlahy
160 - 170 cm   -   87 cm od podlahy
170 - 180 cm   -   92 cm od podlahy
180 - 190 cm   -   94 cm od podlahy

Dejte přednost vestavěným spotřebičům

Vestavěné spotřebiče jsou čím dál oblíbenějším způsobem, jak tyto pomocníky uschovat. Nemusíte se bát toho, že by se skříň, v níž by byla například trouba, přehřívala – spolu s lednicí, jež by byla vedle. Mezi spotřebičem a korpusem skříně je dostatečná mezera. Nehledě na to, že i spotřebiče samotné jsou izolované. Navíc jde o elegantní způsob, jak schovat všechen kov tam, kde se do interiéru nehodí. Vestavěná kuchyně bude působit uceleně a nabídne velké množství úložných prostor.

Výběr baterie

Výběr baterie závisí na různých aspektech. Určitě není dobrý nápad, dát si k plytčímu dřezu baterii s vysoko umístěným kohoutkem. Potom si nemůžete být jistí, zda se umyje nádobí nebo vy. Nejpraktičtější baterie jsou ty, kde je možný výsun spršky. Ta je praktická i v případě, kdy chcete napustit něco, co není přímo ve dřezu. Proud vody by měl směřovat co nejvíce do výpusti.

Plánování nové kuchyně není jednoduchá věc, svěřte jí do rukou odborníků. Architekt je prodlouženou rukou klienta, a to i ve výběru dodavatele. Protože není vázaný na určitého dodavatele jako kuchyňská studia, neprodává produkt, ale službu.

Zdroj: Blanco, Kesseböhmer, Hettich, Blum, Grohe, Poggenpohl

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock