Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Světlo mnoha podob pro vánoční atmosféru

Světlo mnoha podob pro vánoční atmosféru

S krátkými dny a rychle padající tmou si lidé v čase předvánočním nosí o to více světla do svých domovů. Rozsvěcují v nich svíčky, svícny, adventní věnce a nakonec i vánoční stromečky. Nejde jen o vcelku mladou symboliku s betlémským světlem, tradice světla hořícího uvnitř domovů sahá mnohem hlouběji do historie.

Původ zapalování svící

Nevíme sice s jistotou, zda to tak doopravdy bylo, ale říká se, že Martin Luther, známý reformátor ze 16. století, pohlédl korunou borovic k noční obloze, načež ozdobil stromek svíčkami. Chtěl totiž napodobit krásu oblohy poseté zářícími hvězdami. Původ zapalování svící je však třeba hledat ještě v době předkřesťanské. Kult světla už byl dobře znám v antických chrámech, ve kterých však staří Řekové a Římané namísto svící zapalovali lněné šňůry napuštěné smolou a včelím voskem, které byly ponořené v nádobách s olejem. Takové specifické osvětlení bylo krátce po vzniku křesťanství nahrazeno světlem štíhlých svící ze včelího vosku, jež našly své místo v bazilikách. Současná podoba svíček pak má svůj původ zřejmě v dobách pronásledování křesťanů. Svíčky se tehdy používaly při tajných bohoslužbách konaných v katakombách, do běžných domácností však přístup povětšinou neměly. Nebyly totiž příliš levnou záležitostí. Postupem času se ale dostaly i tam a jejich světla se využívalo především v době adventu, významného období církevního roku.

Svíčky a svícny dnes

V dnešní době už pro nás voskové svíčky neznamenají velké výdaje. Za málo korun prosvětlí a provoní náš byt, přičemž mu dodají kouzlo starých časů. Existuje celá řada nápadů, jak si více či méně moderní podobu svícnů a svíček přinést do domu, což platí nejen pro chvíle vánoční. V interiéru se tak o dostatek romantického světla postarají klasické různobarevné čajové svíčky, plovoucí svíčky anebo vysoké štíhlé svíce. Ať už s vůní nebo bez vůně pomohou vykouzlit tu správnou adventní i vánoční atmosféru. Svíčkám to bude slušet také na elegantních, moderních či rustikálních svícnech. Jen je pak třeba pamatovat na to, že v jednoduchosti je krása. Interiér v jednotném stylu by tedy měly kopírovat také obdobně pojaté svícny. Ty je přitom možné tematicky nazdobit, aby o to více symbolizovaly atmosféru Vánoc. Svícny tak lze kombinovat s větvičkami jehličnanů a s vánočními ozdobami, ale rovněž s vázami. Stačí příliš nemíchat barvy a tvary – a výsledek bude dokonalý. Menší takto nazdobené vánoční svícny najdou své místo vcelku kdekoliv v interiéru, kde pomohou prosvětlit tmavý kout. Velké vánoční svícny je ideální umísťovat ke vstupním dveřím, ke schodům nebo vedle masivního nábytku.

Světlo mnoha podob pro vánoční atmosféru

Světelné řetězy

Co by to bylo za adventní a vánoční čas bez světelných řetězů? Zatímco dříve se objevovaly především na oknech, kolem vánočně vyzdobených truhlíků a v zahradách, dnes už v interiéru kromě vánočních stromků krášlí například i poličky, garnyže či závěsy. Světelným řetězům to v interiéru sluší všude tam, kde jimi můžeme rozsvítit nějakou tu vánoční dekoraci. V současné době je například in vložit světelný řetěz s drobnými diodami do nějaké pěkné skleněné nádoby. Takovou symbiózou rázem vznikne jednoduchý a originální svícen zářící desítkami malých světélek. Interiérové LED osvětlení si vůbec čím dál tím více získává na popularitě. Dá se totiž umístit prakticky kamkoliv, jelikož je na baterky. Problémem však nejsou ani klasické světelné řetězy, jejichž jedinou podmínkou je mít poblíž zásuvku. Ať už jsou světelné řetězy jakékoliv, nemusejí na nich být svíčkyklasických tvarů. Mohou je nahradit tvary sněhových vloček, hvězd či rampouchů. Tím ale výběr zdaleka nekončí.

Světlo mnoha podob pro vánoční atmosféru

Svíčky na adventním věnci

V předvánočním interiéru plném svíček, svícnů a světelných řetězů by samozřejmě neměl chybět adventní věnec. Ten symbolizuje kříž Ježíše Krista, a proto by na něm čtyři svíce měly být rozmístěny právě do jeho tvaru, nikoliv libovolně. Dalším důvodem je, že adventní věnec je vykládán ve vztahu ke čtyřem světovým stranám. Světlo svíček symbolizuje Ježíše Krista a s rozsvícením každé svíčky nás přibližuje k oslavě jeho narození.  Je přitom tradicí, že na adventním věnci jsou svíčky zapalovány proti směru hodinových ručiček.

Přejeme vám proto, aby následující čtvrtá adventní neděle byla i pro vás pokojným časem plným světla, ať už tomu bude v jakékoliv podobě.

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock