Bydlení Přidáno: 1. 10. 2019

Rekonstrukce staré chalupy v Podkrkonoší

Chalupa v Podkrkonoší se po rozsáhlé rekonstrukci změnila na moderní bydlení pro rodinu, které i tak dýchá starými časy ve stylu skandinávského venkova.

Chalupa v Podkrkonoší se po rozsáhlé rekonstrukci změnila na moderní bydlení pro rodinu, které i tak dýchá starými časy ve stylu skandinávského venkova.

Dům v Podkrkonoší toho měl hodně za sebou. Postupem let prošel úpravami, odstraněním původních prvků a celek byl směsí původního se snahou o nové. Nový majitel měl při koupi jasný záměr. Chtěl stavení využívat k rodinné rekreaci a vdechnout domu nový život. Obrátil se na architekta Jana Fouska a Daniela Pexu z ateliéru FADW, s.r.o., kteří rozhodli o dalším osudu původního stavení. Vzhledem ke stavu budovy musela být část zbourána a postavená znovu, nyní již s kvalitou současných technologií a v požadovaném komfortu. Nově postavené přístavby respektují původní stavění jak výškově, tak i jeho původní půdorys. Původní místnost je doplněna o novou přístavbu a opačná strana se otevírá do krajiny velkými skleněnými plochami. Dům má nový široký vikýř, který zlepšuje využití podkroví a nabízí krásné výhledy na okolní přírodu.

Staré s novým dohromady

Tým architektů vsadil na kombinaci starého s novým a nechali většinu dochovaných prvků jako stropní trámy, původní kamennou dlažbu, zdivo, parapety a doplnili je tradičními materiály. K velké radosti majitelů se podařilo dochovat i tvar původního stavení a kombinaci načervenalého pískovce, omítaných ploch a dřevěného obkladu. Původní část se špaletovými okny doplnila přistavená část domu v moderním pojetí. Dřívější těžká vrata nahradily skleněné plochy, které do domu přivádí velkorysé množství denního světla. V interiéru nalezneme i prvky z exteriéru, aby se společně propojily a vytvořily jeden prostor pro život, uvnitř i venku jako jeden celek.

Chalupa v Podkrkonoší se po rozsáhlé rekonstrukci změnila na moderní bydlení pro rodinu, které i tak dýchá starými časy ve stylu skandinávského venkova.

Dokonalost v detailech

Obklad a dlažba spojují původní červené pískovcové ostění dveří a historické detaily se objevují i na nečekaných místech, třeba na větracích otvorech pro lednici. Nic nebylo ponecháno náhodě a každý detail byl promyšlen. Dokonce i barevná paleta. Záměrně je spodní podlaží v neutrálních zemitých tónech a naopak podkroví je doplněno barevnými variantami. Nové materiály krásně rezonují se starým, kdy se dřevo s patinou doplňuje o lakované povrchy. Velká světnice se stala hlavním ústředím domu a je vřelou společenskou místností pro celou rodinu. V přízemí se nachází i ložnice, koupelna a technická místnost. V patře je chodba, koupelna a dvě ložnice.  

Zdroj:  www.fadw.cz
Další články: