Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Jak se vyhnout nejčastějším chybám při pojištění majetku?

Jak se vyhnout nejčastějším chybám při pojištění majetku?

V souvislosti s ochranou majetku jsou Češi poměrně svědomití. Za pojištění domácnosti a nemovitosti ročně utrácí v průměru o cca 2 400 Kč více než za životní pojištění. Spousta lidí však chybuje při nastavení pojistky, a to jak záměrně, tak nedopatřením. K nejčastějším přešlapům patří špatně nastavená pojistná částka. Tzv. podpojištění, stejně jako opačný jev – přepojištění, může pojištěnce vyjít draho.

Ačkoliv se Češi pojištění majetku nebrání, a naopak ho považují za smysluplný produkt, dle zkušeností pojišťoven mnoha lidem chybí základní povědomí o správném nastavení pojistné smlouvy. V prvé řadě jde o záměnu pojištění nemovitosti a domácnosti – nejde o dva názvy jednoho produktu, ale o dvě samostatné pojistky.

Měli byste si pojistit nemovitost, nebo domácnost?

Odpověď zní: “obojí“. Zatímco pojištění nemovitosti slouží ke krytí škod způsobených na nemovitosti jako takové (tzn. na zdech, podlahách a dalších napevno přidělaných součástí), pojištění domácnost kryje vybavení. Pokud si nejste jistí, co by mělo být součástí jednoho či druhého pojištění, představte si, že svůj dům či byt obrátíte vzhůru nohama. Vše, co spadne na zem, kryje pojištění domácnosti.

Jak se vyhnout nejčastějším chybám při pojištění majetku?

Záměna obou pojištění vede k tomu, že si někteří lidé pojistí nemovitost, ale nikoliv vybavení. V případě pojistné událostí pak pojišťovna uhradí pouze škody související s nemovitostí, ale neposkytne plnění poškozeného vybavení. Raději se proto ujistěte, že jste si pojistili obojí.

Nesprávný odhad ceny majetku

Přesný odhad ceny majetku je při uzavírání majetkového pojištění naprosto stěžejní. Podhodnocení vede k menšímu pojistnému plnění (podle statistik se tak děje v cca 20 % pojistných událostí) a v případě přepojištění zase zbytečně zaplatíte vyšší pojistné.

K podpojištění dochází záměrně (pojistník chce platit nižší pojistné), ale také nedopatřením, když si pojistník pořídí nové, dražší vybavení, případně bydlení rekonstruuje a zapomene aktualizovat smlouvu.

Aktualizujte smlouvy, nebo se pojistěte paušálně

Nechcete-li se zabývat aktualizací smluv, můžete si sjednat pojištění majetku s paušálně navrženou pojistnou částkou. Tuto možnost však nenabízí zdaleka všechny pojišťovny. Inovativní koncept preferuje například ERGO pojišťovna v rámci populárního pojištění domácnosti Bezpečný domov PLUS. K pojištění navíc získáte zdarma také tzv. pojištění proti blbosti (pojištění občanské odpovědnosti za škodu).

Jak se vyhnout nejčastějším chybám při pojištění majetku?

Pojištění paušální částkou vás ochrání před rizikem podpojištění a ušetří vám spoustu času i starostí - nebudete muset řešit aktualizaci smluv kdykoliv ve své domácnosti provedete výraznější změny.

Štítky: finance tipy a triky

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock