Bydlení Přidáno: 25. 6. 2019

Fasáda i střecha domu je z trapézového plechu

Manželé, jejichž děti dospěly a našli si své vlastní domovy, již ke svému životu nepotřebovali velký dvoupodlažní dům, v němž doposud bydleli. I proto se rozhodli pro stavbu domu nového – a menšího.

Manželé, jejichž děti dospěly a našli si své vlastní domovy, již ke svému životu nepotřebovali velký dvoupodlažní dům, v němž doposud bydleli. I proto se rozhodli pro stavbu domu nového – a menšího.

Dům, pro jehož stavbu se majitelé rozhodli, jim byl šit přímo na míru. Architekti se při stavbě zaměřovali na to, aby byl dům zejména vzdušný, funkční a komfortní. Měl být velký tak, aby se v něm manželé necítili opuštěně, avšak dostatečně velký na to, aby se zde mohla vyspat i návštěva. Nemluvě o snaze docílit toho, aby dům vypadal elegantně. Toho architekti mimo jiné dosáhli použitím trapézových plechů, které najdeme jak na střeše domu, tak i na jeho fasádě.

Dům má vše, co by si majitelé mohli přát

Obytná plocha domu činí cca 180 metrů čtverečních a nachází se v obci Radimovice poblíž Prahy. Díky jednopodlažnímu řešení domu jej bylo možno přirozeně zasadit do terénu tak, aby splýval s okolím. Napomáhá tomu i jednoduchá forma domu ve tvaru obdélníku se sedlovou střechou a mnoha prosklenými plochami. Zahrada rozprostírající se kolem domu se pak svažuje k jihu. V domě se nachází obývací pokoj, jenž je propojen s kuchyní a jídelnou. Dále pak dvě ložnice, z nichž jedna slouží právě hostům, se šatnou, pracovna, prádelna a dvě koupelny. Nechybí ani prostorná garáž a technické prostory.

Manželé, jejichž děti dospěly a našli si své vlastní domovy, již ke svému životu nepotřebovali velký dvoupodlažní dům, v němž doposud bydleli. I proto se rozhodli pro stavbu domu nového – a menšího.

Vybrat vhodné opláštění domu byl běh na dlouhou trať

Architekti zpočátku zvažovali opláštění domu velkoformátovými cementovými deskami. Ty by však nebylo možno použít ve stejném provedení na šikmé a svislé plochy pláště domu. Proto hledali další inspiraci – a našli ji. Architekti se inspirovali domy na Novém Zélandu, které jsou opláštěné trapézovým plechem. Střešní krytina domu je tvořena trapézovým plechem kladeným na latě.

Inovativní technologie jdou ruku v ruce s tímto domem

Majitelé dbali na využití inovativních technologií, čemuž odpovídá využití fotovoltanických panelů na jižní straně střechy. Žlab je proveden jako zaatikový, s dřevěným lůžkem vyloženým hydroizolační měkčenou PVC fólií a okapy schovanými ve fasádě. Vzhledem k tomu, že v lokalitě, kde se dům nachází, v zimě hodně sněží, byly na střechu domu namontovány i sněhové zábrany černé barvy. Ačkoliv byla pokládka větších ploch poměrně snadnou záležitostí, oříškem bylo řešení detailů – spoje, hrany a přechody mezi jinými materiály. Například vratům od garáže byla věnována speciální péče, aby je bylo možno bez problémů otevírat, současně však musely navazovat na zbytek fasády.

Mnohé z nás napadne, zda nebude v domě během horkých letních dní nepříjemné teplo? Majitelé ve svém novém domě již léto prožili a nepřijde jim, že by barva plechu výrazně ovlivňovala teplotu v interiéru. Jak můžeme vidět, kombinace plechu, dřeva a skla může působit velmi příjemně.

Manželé, jejichž děti dospěly a našli si své vlastní domovy, již ke svému životu nepotřebovali velký dvoupodlažní dům, v němž doposud bydleli. I proto se rozhodli pro stavbu domu nového – a menšího. Manželé, jejichž děti dospěly a našli si své vlastní domovy, již ke svému životu nepotřebovali velký dvoupodlažní dům, v němž doposud bydleli. I proto se rozhodli pro stavbu domu nového – a menšího. Manželé, jejichž děti dospěly a našli si své vlastní domovy, již ke svému životu nepotřebovali velký dvoupodlažní dům, v němž doposud bydleli. I proto se rozhodli pro stavbu domu nového – a menšího. Manželé, jejichž děti dospěly a našli si své vlastní domovy, již ke svému životu nepotřebovali velký dvoupodlažní dům, v němž doposud bydleli. I proto se rozhodli pro stavbu domu nového – a menšího. Manželé, jejichž děti dospěly a našli si své vlastní domovy, již ke svému životu nepotřebovali velký dvoupodlažní dům, v němž doposud bydleli. I proto se rozhodli pro stavbu domu nového – a menšího. Manželé, jejichž děti dospěly a našli si své vlastní domovy, již ke svému životu nepotřebovali velký dvoupodlažní dům, v němž doposud bydleli. I proto se rozhodli pro stavbu domu nového – a menšího.
Zdroj:  www.lindabstrechy.cz
Další články: