Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům plný světla ve tvaru hvězdy

Dům plný světla ve tvaru hvězdy

Na jednom z pozemků poblíž Varšavy stojí jednopodlažní dům, který se při navrhování začal podobat hvězdě. Tři bloky, které jej tvoří, vyzařují jako paprsky z centrální terasy do zahrady. Právě zahrada se měla stát plnohodnotnou součástí interiéru.

Dům o rozloze 270 m2 se skládá ze tří radiálně umístěných bloků. Každý z nich má jinou funkci – jeden funguje jako denní zóna s obývacím pokojem, kuchyní a jídelnou, druhý jako noční se třemi ložnicemi a třetí blok je technickým zázemím s garáží. Uprostřed domu je vstupní prostor, který spojuje všechny tři bloky. Střecha spojující vstupní zónu plynule prochází chodbou na terasu ve stejném materiálu, a vnější část je oddělena pouze velkou skleněnou tabulí a vstupními dveřmi, což zvyšuje dojem prolínání interiéru se zahradou.

Hlavně hodně slunce

Majitelé měli jasné cíle. Chtěli přízemní dům a světlé interiéry. Chtěli, aby bylo slunce v pokojích po celý den. Této výzvy se ujali návrháři ze studia Z3Z Architekci. Vytvořili dům složený ze tří bloků tak, aby slunce maximálně osvětlovalo interiér. Koncepční design byl od počátku plánován s ohledem na dopad slunečních paprsků. Již první náčrtky oslovily majitele natolik, že konečný stavební výsledek se od nich lišil pouze v detailech.

Dům plný světla ve tvaru hvězdy
Foto: FotoRadar Marcin Mularczyk

Hřejivý minimalismus

Ze vstupních dveří se dostaneme do předsíně. Odtud můžeme jít do soukromé zóny (ložnice majitelů, dvou dětských pokojů, dvou koupelen, prádelny a šatníku), nebo technické místnosti (garáže a odtud do kotelny nebo pracovny, která tvoří nedílnou součástí přístavby) nebo obývacího pokoje, jídelny a kuchyně. Nad obývacím pokojem je malé mezipatro kde bude v budoucnu malá dětská herna. Interiéru dominují geometrické tvary a světlé barvy. Jako pohled na dům ze zahrady, stejný je i uvnitř. Jednoduché tvary, minimalistický nábytek a hodně volného prostoru. Hlavní slovo dostalo dřevo, které se z exteriéru nese ve stejném duchu i dovnitř. Byl to záměr, aby bylo propojení se zahradou kompletní a vytvořilo se dokonalé vizuální spojení.

Přečtěte si také

Rezidence Araucaria

Dům, jemuž vévodí dřevo, velké prosklené plochy a minimalistický styl, získal své jméno podle majestátního stromu, na který je výhled přímo z jídelny. Araukárie neboli blahočet působí exotickým…

Jako jeden celek

Krytá terasa je díky své poloze mezi částmi domu přímo uprostřed. Je tak maximálně chráněna před sousedy, větrem, deštěm a zároveň je stále venku. Hranice mezi interiérem a vnější zónou je zcela zrušena. Když jste uvnitř, máte pocit, že terasa je součástí interiéru. V tomto případě je interiér a exteriér vnímán jako jeden celek. Z terasy se vchází do obývacího pokoje s vysokým otevřeným stropem. Na jeho konci je krb ve stejném materiálu jako venku. To budí dojem jistého propojení interiéru se zahradou. Jako kdyby mezi nimi stál a hranicí bylo pouze sklo.

Za krbem je druhá, trochu skrytá terasa. Kdo nechce být viděn a rušen, jde právě sem. Možnost podívat se z jedné části domu do druhé je nesmírně zajímavá. Když jsme v jedné části, díváme se na druhou v úhlu. To vám dává neobvyklou příležitost k prohlížení vašeho domova zvenku i uvnitř. Designéři čas od času bojují s myšlenkou, že sice navrhují nádherné fasády a exteriéry domů, ale majitelé je vidí jen zřídka. Pouze když jdou ven na zahradu, a to se v případě pracovně vytížených majitelů děje zřídka.

Foto: FotoRadar Marcin Mularczyk
Zdroj: www.z3zarchitekci.pl

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock