Bydlení Přidáno: 22. 1. 2019

Domek jak z anglického venkova

Vstup do přízemního domku ve slovenském městečku Neded nedaleko Piešťan evokuje díky obkladu z neomítnutých cihel dojem, jako by se člověk ocitl na anglickém venkově. Stavbu započal počátkem 90. let tchán současné majitelky. Jelikož nestihl dům dokončit, ujali se tohoto projektu mladí manželé.

Vstup do přízemního domku ve slovenském městečku Neded nedaleko Piešťan evokuje díky obkladu z neomítnutých cihel dojem, jako by se člověk ocitl na anglickém venkově. Stavbu započal počátkem 90. let tchán současné majitelky. Jelikož nestihl dům dokončit, ujali se tohoto projektu mladí manželé.

Nutno se vejít do 120 metrů čtverečních

Manželé museli vycházet z toho, aby vyhověli tehdejším podmínkám pro úvěr ze Státního fondu rozvoje bydlení, což v praxi znamenalo, vejít se rozlohou do 120 metrů čtverečních obytné plochy. Z toho důvodu byli nuceni zařídit v jednom z připravovaných pokojů garáž. Ve výsledku manželé vystačili se 108 m2, a nadto získali poměrně rozměrnou terasu a velkou zahradu. „Každý tu má svůj koutek, každé z dětí má vlastní pokoj. Na bydlení i na úklid je to tak akorát,“ říká majitelka Dana, která má největší zásluhu na současné podobě domu. Její činorodost a neustálé učení se novým věcem zapříčinily, že obydlí působí útulně a přitom představuje minimalismus a funkčnost v praxi. „V zaměstnání sedím celý den, takže práce na zahradě a v domácnosti je pro mě relax. Je to taková změna, když můžu vypnout hlavu a vnímat příjemné věci kolem sebe.“

V interiéru se snoubí industriální prvky se starožitnými kousky a nábytkem z IKEY

Dana a Zoltán s rodinou bydlí v domě od roku 2002, kdy interiéru dominovalo vybavení skandinávského stylu, zejména značky IKEA, které se ale postupně začalo proměňovat s tím, jak se měnil vkus majitelů. Největší zlom přišel roku 2013, v době, kdy byla Dana na mateřské dovolené. Tehdy se začalo s obměňováním zařízení udávajícím budoucí styl celého obydlí. „Začali jsme kamny a cihlovým obkladem v obývacím pokoji a od té doby vše pomalu zařizujeme nanovo. Nábytek vyměňujeme postupně tak, jak dosluhuje, takže tu stále najdete nějaký ze starších kolekcí IKEA,“ prozrazuje paní domu.

Vstup do přízemního domku ve slovenském městečku Neded nedaleko Piešťan evokuje díky obkladu z neomítnutých cihel dojem, jako by se člověk ocitl na anglickém venkově. Stavbu započal počátkem 90. let tchán současné majitelky. Jelikož nestihl dům dokončit, ujali se tohoto projektu mladí manželé.

V interiéru převládá venkovský styl, a to především díky cihlovému obkladu, dlažbě a bíle natřenému nábytku, ale zároveň se v něm promítá i Danin zájem o industriál a lofty, k čemuž sama dodává: „Nejraději bych bydlela ve staré továrně. Jenže sem by se takový styl příliš nehodil ani ‚nevešel‘.“ To je možné pozorovat na některých detailech v domě – například na toaletním stolku v ložnici zavěšeném na řetězech, odpadkových koších či retro lampě a kovovém svícnu v obývacím pokoji. Kupodivu tyto studené prvky dobře ladí s ostatním vybavením, které díky dřevu a proutěným košíkům či houpacím křeslům dodává domu na teple a útulnosti. Užití zarámovaných černých tabulí, ať už jako vzkazník v kuchyni, či jen jako alternativa měnícího se obrazu dobře doplňuje celkovou atmosféru, a navíc tabuli v obývacím pokoji vyrobili majitelé sami. Inspiraci pro zařizování čerpala majitelka v časopisech i na internetu. Část vybavení získala z druhé ruky nebo ze starožitnictví. Pak už šlo jen o to vše dohromady vhodně zkombinovat s původním nábytkem z IKEY.

Minimalismus a funkčnost na prvním místě

Jelikož se rodina řídí heslem „Nekupujeme zbytečnosti. Máme jen to, co opravdu potřebujeme a používáme,“ dosáhli ve výsledku toho, že interiér domku je útulný, přehledný a působí čistě. Obliba minimalismu a funkčnosti je tu cítit na každém kroku – od minimálního počtu skříní, kterými obydlí disponuje, po skromné, a přesto účelné vybavení kuchyně. Odráží se to i ve vybavení šatníku všech členů domácnosti. Jeho minimální rozměry nedovolují vrstvit hromady nepotřebného šatstva. Jak uvádí majitelka: "Do vytváření minimalistického šatníku jsem se pustila asi před rokem a nyní mi úplně stačí skříň s šířkou 50 cm. A protože si kupuji jen velmi málo věcí, mohu si vybrat kvalitní, které mi déle vydrží a o kterých vím, kdo, kde a z čeho je vyrobil. "

Vstup do přízemního domku ve slovenském městečku Neded nedaleko Piešťan evokuje díky obkladu z neomítnutých cihel dojem, jako by se člověk ocitl na anglickém venkově. Stavbu započal počátkem 90. let tchán současné majitelky. Jelikož nestihl dům dokončit, ujali se tohoto projektu mladí manželé.

Útulná malá kuchyně představuje vše potřebné na svém místě

Dana měla od počátku jasnou představu o vysněné budoucí kuchyni – chtěla mít vše po ruce a bez zbytečného otevírání dvířek, čemuž skvěle vyhovují police místo horních skříněk. Dana vycházela z toho, že v takto uspořádané „otevřené kuchyni“ se skromnými ​​rozměry má své místo jen to, co se skutečně stále používá a pravidelně myje. Není tu prostor na zbytečnosti ani věci navíc, které lze zasunout někam, kde na ně sedá prach. Kuchyňka postrádá myčku, oproti níž dala Dana přednost prostornému dvojdřezu pod oknem. Umývání nádobí se tak díky výhledu na květinový záhon stalo pro paní domu druhem odpočinku. „Roky zde byla klasická linka, jenomže je tu tak málo místa, že otevírání dvířek znamenalo problém. Horní skříňky navíc místnost opticky ještě zmenšily. Chtěla jsem proto kuchyň, v níž se stačí natáhnout a vzít si, co potřebuji. A přesně takovou mám. Děti rostou velmi rychle, zanedlouho odejdou z domu, navíc nám taková kuchyň úplně stačí. Vše, co potřebuje naše čtyřčlenná rodina, se sem vejde,“ konstatuje. Naproti kuchyni je umístěn jídelní stůl, jehož kovová podnož je dílem rodinného kamaráda a desky tvoří odřezky z podlahových prken z terasy. Majitelka je opatřila přírodní octovou patinou, podobně jako i některé jiné kusy nábytku v obývacím pokoji. Ke stolu patří starožitné židle a lavice, které dotvářejí příjemné zákoutí hned vedle prosklených dveří na terasu. Podobných skromných rozměrů jako kuchyně je i koupelna, kam se překvapivě vešla jak vana, tak i sprchový kout. Stejně jako ve všech místnostech domu i v koupelně je zařízení jednoduché a okořeněné doplňky z přírodních materiálů, jako například praktické využití dřevěného žebříku jako držáku na ručníky.

Nadšení a jasná vize sklízí své ovoce

Na příkladu útulného slovenského domku je patrné, že když má člověk patřičné nadšení, jasnou představu a chuť učit se novým věcem, může si zařídit svůj vysněný domov sám bez pomoci bytových designérů a dalších odborníků a příjemný výsledek se dostaví tak jako tak v podobě romantického domu podle vašich představ.

Další články: