Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Narodil se jako bájný Phoenix, vstal z popela

Narodil se jako bájný Phoenix, vstal z popela

Neočekávaná tragédie se proměnila ve vysněný cíl a dala vzniknout novému projektu finského mini domu. Ten si zachovává vše, co je potřeba pro pohodlný život a je důkazem, že někdy stačí i 39 metrů čtverečních. Hlavní cílem projektu byl život bez omezení, aby si každý mohl dělat každodenní práci a relaxovat bez ztráty pohodlí. K dosažení naplánovaného cíle vedla cesta přes racionální využití každého centimetru.

Život manželského páru nebyl vždy růžový. Když si společně vysnili chvíle, které budou společně trávit v přírodě, zakoupili pozemek a začali budovat svůj rekreační dům, těsně před dokončením jim ho někdo zapálil. Viníka se nikdy najít nepodařilo a jako připomínka neštěstí je na pozemku už jen pár spálených stromů. Půl roku nemohli na pozemku nic dělat, kvůli probíhajícímu vyšetřování. Během té doby si ujasnili, že se svého snu nevzdají a splní si ho za každou cenu. Na první pohled je zaujal projekt Lintukoto. Název překládaný z finštiny znamená „ptačí budka“, nebo jednoduše „hnízdo“. Je to splnění snu o chalupě s dobrým výhledem na les, kde bude dostatek prostoru pro obývací pokoj i velké patro pro spaní a relaxaci.

Bez zbytečností

Uvnitř domu není nic nadbytečného, najdeme zde pouze to, co doopravdy k životu potřebujete. A stále si domek zachoval přívětivý a útulný interiér. A to jen potvrzuje fakt, že v dnešní době lze také žít kompaktně bez ztráty pohodlí. Velká okna přinášejí do domu spoustu světla, ale také pocit, že je vám příroda opravdu blízko. Pozemek není oplocený, proto se často stává, že při posezení u krbu máte kromě borovic i výhled na procházející lišku, veverky nebo jeleny. Je to místo, kam nepatři mobilní telefony a počítače. Jen odpočinek a relax.

Narodil se jako bájný Phoenix, vstal z popela

Rychlá výstavba byla výhodou

Většinu prostoru zaujímá obývací pokoj s kuchyní. Sauna a koupelna jsou v samostatných místnostech za kuchyní. Nad saunou vzniklo patro s ložnicí. Aby byl i prostor pro hosty, lze využít křesla s ložnici jako přídavná lůžka. Tato útulná budova má tradiční tvar se sedlovou střechou. Použití lepeného dřeva při výstavbě domku přineslo nepopiratelné výhody. Především jde o krátkou dobu výstavby. Typicky jsou domky, využívající tuto technologii, stavěny v průměru od 6 do 10 měsíců.

Přečtěte si také

Malá dřevostavba z Nového Zélandu

David Maurice navrhl prázdninový domov pro svou rodinu. Na první pohled malý dům stojí v Puhiu, na venkově, na Novém Zélandu. Je postaven v mírném svahu a je obklopen divokou přírodou, zalesněnými…

Mobilní nábytek pro malé interiéry

Interiér je v barevné paletě tmavě šedé, šedobílé a čistě bílé. Tu doplňuje světlé dřevo. Díky bílé a světlému dřevu mohla hlavní roli dostat tmavě šedá. Opakuje se na pohovkách, kuchyňských skřínkách, koupelnových obkladech a dokonce je i nádobí ve stejném odstínu šedé. Vzhledem k omezeným rozměrům byla kuchyň navržena tak, aby pojala více lidí najednou a z pracovní desky se stává jídelní stůl. Ten díky tomu ani není potřeba a ušetřilo se místo. Přes léto rodina obědvá a večeří na kryté terase. Na plynovém grilu se v letní sezóně vaří vše. Dokonce i lasagne. Kompaktní čalouněný nábytek je malý a mobilní, hostitelé se s ním mohou snadno pohybovat a umístit ho tam, kde je to zrovna vhodné (čímž se mění i interiér obývacího pokoje podle potřeby).

Patro o rozloze 9 metrů čtverečních funguje jako spací i obytný prostor dohromady. Kromě postele se do něj vešly i zmíněná křesla, která lze použít jako lůžka pro hosty. Díky kulatému oknu je i patro světlé a je to odkaz na inspiraci v podobě ptačí budky. Zbylo místo i pro tolik oblíbenou saunu, aby byla relaxace v přírodě opravdu dokonalá. Měkké tlumené osvětlení vytváří atmosféru relaxace a klidu. 

Štítky: chata / chalupa
Zdroj: www.honka.fi

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock