Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Barevné truhlíky plné mrazuvzdorných rostlin

Barevné truhlíky plné mrazuvzdorných rostlin

Okna a balkony ještě stále zdobí vytrvalé muškáty připomínající teplý dotek letních dnů. Ty však už brzy zažene první mráz - a okna i balkony tak nějak posmutní. Chcete mít i nadále truhlíky plné rostlin, které bez problémů přežijí celou zimu a ještě nadělají plno parády?

Barevné truhlíky do mrazivého počasí

Po uklizení muškátů určených k přezimování nemusí období barevných truhlíků vůbec končit. Vysadit si do nich můžete rostliny, které zvládnou sychravé počasí i nemilosrdný mráz. A pokud ne, budou vypadat stále krásně i po zásahu pohádkového Mrazíka. Tyto rostliny navíc můžete přizdobit podzimními a poté i vánočními dekoracemi. Uvidíte, že se při pohledu na ně budete domů těšit ještě víc.

Vřesy a vřesovce

S ochlazujícím se počasím začínají okna a balkony krášlit tradiční rostliny podzimu, ke kterým patří vřesy a vřesovce. Oblíbené jsou především kvůli svým pestrým barvám a vcelku nenáročné péči. Dobře jim dělá kyselejší půda a dostatek zálivky. Největší výhodou vřesů a vřesovců je však jejich mrazuvzdornost. A pokud už se stane a některý z nich spálí mráz, pomalu to na něm ani nepoznáte. Pěkný vzhled si zachová ještě velmi dlouho.

Barevné truhlíky plné mrazuvzdorných rostlin

Vřesu nebo vřesovce lze využít jako dominanty do podzimního nebo vánočního truhlíku. Často přitom bývá doplněna pomocí svěže zeleného rozrazilce (hebe), který rovněž přežívá po celou zimu. Stříbřitý nádech může naopak propůjčit drátovec.

Drátovec

Drátovec neboli krásnohlávek paradoxně mráz nesnáší. Přesto se však v zimě objevuje v celé řadě z oken shlížejících truhlíků. Čím to je? Může za to opět fakt, že jakmile drátovec zmrzne, zachová si ještě dlouho svou původní krásu. Pokud vám ho však bude líto a budete ho chtít nechat přezimovat, zvládne to v místnosti s teplotou okolo 10-15°C.

Drátovec se přitom skvěle vyjímá jak vedle pestrobarevných vřesů a vřesovců, tak třeba v blízkosti mini chryzantém či okrasného zelí nebo kapusty. Doplnit ho můžete i mechem.

Okrasná kapusta

Právě okrasná kapusta dodá podzimním i zimním truhlíkům nebývalý šarm. Většinou přežije bez úhony na kráse obě tato roční období a ještě přidá do truhlíku trochu toho barevného veselí. Místo v truhlíku jí přitom svědčí více než to v zahradě, protože je zde lépe chráněna před příliš velkými mrazy.

Barevné truhlíky plné mrazuvzdorných rostlin

Okrasná kapusta si bude nejlépe rozumět s mini chryzantémami či vřesy a vřesovci ve fialové barvě. Kombinovat ji můžete také se stříbřitým drátovcem nebo s břečťanem.

Další rostliny na zimu

Truhlíky si na podzim i na zimu můžete dozdobit i řadou dalších rostlin, které s menším či větším úspěchem zvládnou chladné počasí. Z balkonů a okenních parapetů tak na vás po cestě domů z práce mohou shlížet třeba tolik zakrslé jehličnany, cesmíny, macešky, brsleny či libavky.

Při péči o všechny rostliny je přitom třeba nezapomínat i v zimě na pravidelnou zálivku. Často totiž nebývá důvodem jejich úhynu mráz, ale nedostatek vody. Myslete tedy na to, že i v zimě odpařují zelené části rostlin vodu.

Barevné truhlíky plné mrazuvzdorných rostlin

Dekorace na jedničku

Proto aby truhlíky s vysázenými rostlinami vypadaly opravdu dokonale, je zapotřebí důkladně je dozdobit. Na podzim vám tak přijdou vhod maličké barevné dýně, kaštany, větvičky s plody a všemožné přírodní mašle v podzimních barvách. V předvánočním období zas dostanou zelenou větvičky jehličnanů, barevné řetězy či vánoční koule.

Velkou roli přitom hraje i správně zvolený truhlík nebo květináč, díky kterému bude vaše aranžérské umění opravdu na jedničku.

Zdroj: www.mestergronn.no

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock