Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rodinný dům pod kalvárií ve Velkých Ulanech

Rodinný dům pod kalvárií ve Velkých Ulanech

Rodinný dům je koncipován tak, aby nabízel výhled na kalvárii a současně poskytoval dostatečné propojení interiéru a exteriéru pomocí velkorysého prosklení. Koncepce návrhu vychází ze zachování ducha místa na pozemku v obci Velké Úľany. Pozemek je specifický svou blízkostí s důležitou městskou památkou (kalvárií) a vysokým porostem.

Pokud architekt dělá pro sebe nebo pro své blízké, je to asi to nejtěžší zadání. Na druhé straně, má možnost svobodně projevit svou osobnost a vlastní názory na kvalitní bydlení. Pozemek se nachází v centru malé obce Velké Úľany na jihozápadním Slovensku. Parcela je specifická svým nepravidelným zužujícím se tvarem. Svou polohou zasahuje do ochranné zóny důležité obecní památky (kalvárie) s vysokým porostem.

Dům vychází z tradičního tvaru

Koncepce návrhu vychází ze zachování původní atmosféry pozemku v co největší míře. Hmota rodinného domu vychází z tradičního tvaru domu umístěného mezi stávající stromy. Snaha o symbiózu s existující zelení vyústila do spojení ploché a šikmé střechy. Dvoupodlažní stavba záměrně respektuje uliční linii, přičemž svou polohou si otevírá výhled na celý pozemek. Prudší spád střechy směrem na jih podporuje lehkost zahrady a vytváří její příjemné pozadí. Lidská měřítko přinesla do zahrady vzdušnost, naopak objekt ji při vstupu potlačuje a působí méně osobně, ale stále atraktivní.

Rodinný dům pod kalvárií ve Velkých Ulanech
Foto: Tomáš Manina

Rodinný dům se navrhoval s otevřenou dispozicí komfortně pro maximálně 4 člennou rodinu. V přízemí se nachází předsíň přístupná přímo z úrovně parkovacího stání pro automobily (zatravňovací dlažba). Hned po vstupu se nabízí průhled do zahrady přes obývací pokoj a velké prosklení. Hygiena s WC tvoří nejsevernější cíp objektu, přičemž se k ní vstupuje chodbou se šatnou a technickým vybavením.

Otevřený prostor dodá vzdušnost

Prostor denní části je částečně vizuálně rozdělen hmotou schodiště. Jídelna s kuchyní a obývacím pokojem tvoří jeden provozní kruh na jehož obvodu se nachází nejsilnější architektonický prvek: propojení exteriéru a interiéru. Otevření ložnice do prostoru dodává části domu vzdušnost. Patro slouží jako noční zóna domu se dvěma samostatnými pokoji. Z denní části se vychází na terasu a do zahrady. Zahrada je navržena v kontextu okrasných a užitkových rostlin. Výběru a výsadbě zahrady, jakož i ošetření stávajících stromů se věnovala značná pozornost při realizaci.

Rodinný dům pod kalvárií ve Velkých Ulanech
Foto: Tomáš Manina

Stavební řešení objektu pouze doplňuje původní myšlenku zachování nedojde ke zpřísnění stromů. Objekt je založen na železobetonové základové desce s použitím tepelné izolace pěnového skla, aby neporušil kořenovou soustavu pod domem a mohla se tak zachovat původní vysoká zeleň na pozemku. V interiéru i exteriéru se ve výrazné míře použili pouze materiály ve své přirozené podobě jako dřevo, kámen, ocel, beton. Akcentace vstupní a dvorní fasády se docílila dřevěným obkladem, který je ponechán přirozené oxidaci. Oplocení se řešilo jen v části zahrady do výšky "lokte", přičemž se kombinovaly plné plochy gabionu s výplní s prázdnými.

Objekt působí mělo, kompaktně a využívá původní stromy pro zachování příjemného klimatu v interiéru a blízkém okolí stavby. Prolínání exteriéru a interiéru se díky otevřené dispozici docílilo v celé stavbě.

Foto: Tomáš Manina
Zdroj: Peter Šercel, Andrej Švec www.a2s.sk

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Villa Sardinie

Refresh u Matěje

Krásná Černá "Black&Oak" kuchyně

Nadčasová petrolejová kuchyně "Turquoise" v Anglickém stylu

Pracovna, Jarov

Moderní dům

Sledujte nás

Nejčtenější články

Zpustošenou stodolu proměnili v kouzelné místo

Dokonalý domov na horách spojující masivní dřevo, kámen a sklo

Půvabná roubenka s plastovým šindelem

Nový dům ve venkovském stylu s nádechem středomoří

Dům na kopci s úžasným výhledem

Velkoryse prosklený dům u Tiché Orlice

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock