Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Recyklovaná cihlová fasáda zdobí dům v Gilowicích

Dům v Gilowicích, autory projektu jsou Bartłomiej Pochopień a Sonia Łysek ze Studia Styczna. Dům získal ocenění  v soutěži Architektura roku Slezského vojvodství
Dům v Gilowicích, autory projektu jsou Bartłomiej Pochopień a Sonia Łysek ze Studia Styczna. Dům získal ocenění v soutěži Architektura roku Slezského vojvodství

Nádherný dům, který nepřekvapí velkými rozměry, ale recyklovanou fasádou a tradičním půdorysem. Možná poprvé se architekti setkali s přáním mít dům, který bude rezonovat s majiteli, přírodou i místní tradicí.

Dům má své kouzlo především v postupu výstavby, která je nad rámec obvyklého schématu. Nebyl navržen v pohodlí studia, ale byl jednoduše postaven za účasti obyvatel domu, stavitelů a v souladu s přírodou, tradicí a okolím. Nejde o architektonický ohňostroj, ale o funkční, přátelský dům, který má i tak něco víc, než sousední moderní domy. Dům v základní části má 125 metrů čtverečních, dále je zde garáž a dva pokoje v podkroví. Prvním a tím nejdůležitejším požadavkem byla originální stavba, přátelská, v souladu s tradicí, dobrým zpracováním a přesnými detaily. Souvislost s tradicí regionu je nejen konkrétní dispozice budov, ale také materiál, ze kterého je dům postaven. Vnější stěny jsou vyráběny třívrstvou technologií (keramický blok, minerální vlna, lícová cihla).

Podle tradice

Design je inspirován tradičními budovami slezských vesnic. Většinou se jednalo o dům a samostatnou přístavbu. Mezi nimi, na dvoře ukrytém před očima sousedů, se odehrával každodenní život. Architekt použil toto schéma, ale změnil rozložení jednotlivých zón vzhledem k silnici. Část farmy, umístěná v zadní části pozemku kvůli hospodářským zvířatům, má nyní zcela jinou funkci (garáž, spíž, kotelna a chodba). V zadní části pozemku je také vytvořeno soukromé křídlo pro umístění ložnic.

Jedná se o postindustriální cihlu z přelomu 19 a 20. století. Již v průběhu projekčních prací jsme se dozvěděli, že velké množství takové cihly, která dosud nebyla vyčištěna, je na prodej.
Jedná se o postindustriální cihlu z přelomu 19 a 20. století. Již v průběhu projekčních prací jsme se dozvěděli, že velké množství takové cihly, která dosud nebyla vyčištěna, je na prodej.
Foto: Tomasz Zakrzewski

Dům je určen pro dvě osoby. Majitelé, kteří doposud žli v bytě, chtěli oblast rozšířit, ale také vytvořit prostor přizpůsobený jejich potřebám. Nakonec byla postavena budova s ​​užitnou plochou 125 m2 s garáží 26 metrů a terasou podobných rozměrů. V podkroví jsou dva pokoje. Pokoj nad garáží a kuchyní je bez topení a slouží jako úložný prostor pro nářadí, zimní pneumatiky a zřídka používáné vybavení. Podkroví nad ložnicemi je vyhřívané. Zde majitelé mimo jiné ukládají sezónní oblečení, také hraje roli sušárny a ve výjimečných případech slouží jako další ložnice pro hosty.

Přečtěte si také

Rodinný dům v Chrustenicích

V malé obci Chrustenice nedaleko od Berouna vyrostl minimalistický dřevěný dům. S jezírkem uprostřed zahrady a příjemně zařízeným interiérem poskytuje dokonalé útočiště v náruči romantické…

Praktická okna

Obývací pokoj je nejprostornější mistností doma je také o něco vyšší než ostatní pokoje. Architekti chvíli přemýšleli, jestli udělat v obývacím pokoji strop nebo nechat viditelné lišty. Nakonec se z praktických důvodů rozhodli pro první řešení. Díky tomu je místnost snáze vytápěna a v případě budoucích renovací může být také rozdílně vymalována. Skleněná stěna v jihozápadním obývacím pokoji je také diskutabilní záležitostí. Na začátku navrhli mnohem větší okna, ale majitelka je chtěla trochu snížit, protože je mnohem těžší umýt tak velká okna. Tato změna naštěstí neovlivnila nepříznivě jas místnosti a, je zde stále hodně světla.

Recyklovaná cihlová fasáda zdobí dům v Gilowicích
Foto: Tomasz Zakrzewski

Navrženo s předstihem

Důležité bylo rozhodnout o designu interiéru ve fázi koncepčního návrhu. I když zpočátku nebylo jasné, proč se ujmout navrhování v této fázi, ukázalo se, že to bylo nejlepší rozhodnutí. Díky tomu bylo možné zušlechtit interiér ve všech jeho detailech. Například lampy v obývacím pokoji jsou umístěny těsně nad jídelním stolem. Při navrhování je důležité věnovat pozornost proporcím. Ve velkém a vysokém obývacím pokoji fungoval masivní a tmavý nábytek, obrazy a závěsné hodiny, které majitelé přinesli z předchozího bytu. Zatímco pro zbývající menší místnosti byl vybrán lehčí a vizuálně světlejší nábytek. V obývacím pokoji přitahuje pozornost kromě stylového nábytku také krb ze stejné staré cihly, z níž je vyrobena fasáda domu.

Zajímavostí je použití recyklovaných cihel. Architekti měli odvahu a šanci využít recyklovanou cihlou, která domu dodala neopakovatelné kouzlo. Takové použití má zajímavý ekologický aspekt a je zajímavým hlasem v diskusi o tom, zda stojí za to použít materiály zbouraných budov podruhé. Oceňujeme důraz a přesnost každého detailu. Dům získal první místo v soutěži Architektura roku Slezského vévodství. Jednoduchý tvar, místní materiály i odkaz na tradiční uspořádání místnosti má mnohem více společného s minulostí, než mnoho domů v této oblasti.

Štítky: rodinný dům
Foto: Tomasz Zakrzewski
Zdroj: www.styczna.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Refresh Litoměřice

Rekonstrukce dobové vily až na kost

Realizace Praha

Rekonstrukce koupelny

Dům pro jedny architekty

Byt v Boho stylu

Sledujte nás

Nejčtenější články

Zpustošenou stodolu proměnili v kouzelné místo

Dokonalý domov na horách spojující masivní dřevo, kámen a sklo

Nový dům ve venkovském stylu s nádechem středomoří

Dům na kopci s úžasným výhledem

Rodinný dům na dně zavřeného lomu

Luxusní dům s bazénem ve skále

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock