Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Našli štěstí ve starém mlýně

Našli štěstí ve starém mlýně

Jednoho dne se pro život na samotě rozhodl mladý pár. Uchvátil jej prastarý mlýn v malebné krajině, kterou neruší nic víc než šumění lesů a zpěv ptáků. Mlýnské kolo se tu sice už dávno netočí, přesto má tato usedlost neobyčejné kouzlo i v časech moderních.

Mlýn pod Svatým Antonem vznikl na mlýnském ostrově mezi starým a novým ramenem Štiavnice. Jeho stavitel musel ovládat znalost mlýnských mechanismů a mít i vědomosti o tom, jak vybudovat umělý kanál, který by k mlýnskému kolu přiváděl vodu. Dnes už není slyšet hukot vody dopadající na lopatky a mlýnský ostrov už dávno splynul s rovinatým terénem. Genius loci však zůstal zachován.

Mlýn, který dostal novou šanci

V mlýně pod Svatým Antonem se toho příliš nezachovalo. Zůstala zděná stavba s obytnou částí a šalandou, prostorem určeným k odpočinku. Rovněž se zachovala technická část domu, která přímo sousedí s potokem a kamennou stěnou posazenou o úroveň níže. Za ní se nachází dvůr, v němž se před třemi sty lety roztočilo mlýnské kolo. Může za to i fakt, že mlýn několikrát vyhořel a často měnil svůj účel. Z technického zařízení tak bohužel nezůstalo vůbec nic. Stavba dlouho chátrala, než ji koupil majitel s tím, že ji zrekonstruuje a připraví na další prodej. Nemovitost s kouzelným příběhem, stylovými dřevěnými okny a pavlačí pak padla do oka mladé dvojici, která se po počátečním rozčarování nad spoustou práce pustila do plnění svého snu o bydlení na samotě.

Našli štěstí ve starém mlýně

Odvážným štěstí přeje

Dvojici, která si starý mlýn ve stínu tajemných Štiavnických vrchů zamilovala, tvoří lékařka a řezbář. Povolání obou jsou tedy svázána s vědomostmi o podstatě lidského bytí a přežití. Proto tolik toužili po domově na samotě. Řekli si, že odvážnému štěstí přeje, prodali nedávno předělaný byt ve městě a soustředili se výhradně na proměnu svého vysněného bydlení. Sám majitel si vzal několikaměsíční volno a rozhodl se rekonstrukci starého mlýna věnovat všechen svůj čas a energii.

Přečtěte si také

Půvabný dům v údolí luk

Oblast Mazury v severovýchodním Polsku je známá tím, že zde spíše než rekreanty potkáte liščí rodinku. U blízkého jezera pro změnu sídlí kormoráni a bílé volavky. Tato přirozeně krásná krajina…

Rekonstrukce mlýna

Prostředí starého mlýna nevypadalo zpočátku právě útulně. Návštěvy zde vítaly kuny a netopýři, což by působilo vcelku tajemně nebýt představy o trvalém bydlení. Rekonstrukce více než třísetletého domu vyžadovala nadšení, trpělivost, ale také peníze. Mladý pár tak zaplatil jednou tolik co za koupi i za stavební a dokončovací práce. A nábytek také nebyl zadarmo. Objevily se však i dobré zprávy. To, co se totiž na vnější fasádě jevilo jako zvlhlé zdivo, byly jen soli, které se přirozeně vysrážely z kamenného zdiva. Vnější obvodové zdivo se tedy okopalo, položila se drenáž, hydroizolace a svedly se okapové roury. Dům je včetně sklepních prostor suchý a voda se k němu nedostane.

Do starého mlýna vklouzlo slunce

To, že se dům podvolil otevření prostoru a přijal do sebe krajinu, je především zásluhou nápadu s klenbovými vstupy v obvodovém zdivu. Sluneční paprsky mohou klouzat i vnitřkem mlýna. Hravě pronikají do obývacího pokoje i do kuchyně, které byly původně skryty za širokými zdmi s malými okny. Do zdí o šířce 80 cm tak byly vybourány dva velké otvory, kterými se teď může vcházet ze zasklené verandy přímo do interiéru domu.

Našli štěstí ve starém mlýně

Krásný a praktický interiér mlýna

Původně se v interiéru mlýna nacházela jedna místnost za druhou. Majitelé se ale rozhodli, některé z místností propojit, čímž vznikl příjemný otevřený prostor. Hned jim bylo jasné, kde bude jaká místnost. Například ložnice tak příjemně vyhlíží směrem k potoku. Přáli si také, aby v domě zůstala zachována jeho atmosféra, a tak v něm místy přiznali původní materiály a konstrukční prvky. Vznikla tak působivá kombinace bílé výmalby, obnažených cihel, dřeva a především naprosto kouzelných akcentů světle modré barvy. Ta dává celému interiéru ten pravý něžný nádech a až pohádkový půvab. Nový domov tak působí neskutečně hřejivým dojmem.

Mladý pár má pěkných 5 700 m² pozemku. Hlavní tah vede jinudy, a tak je zde ruch od silnice minimální. Jedná se tedy opravdu o bydlení na samotě, které oživují zvuky divočiny. Slyšet jsou tu jeleni, kanci, také tu romanticky šumí potok. Kvůli většímu propojení s přírodou si partneři vystavěli velkorysou terasu. Díky použití smrkového dřeva ušetřili čas i peníze. Zespodu a zboku natřeli dřevěné desky smolou, seshora lodním lakem. Každý rok bude sice zapotřebí desky jemně přebrousit a nalakovat, to ale majiteli vzhledem k jeho lásce k práci se dřevem vůbec nevadí. Jelikož se zdejší počasí každou chvíli mění, mohou jeho krásy pozorovat ze zasklené verandy.

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Dětský pokoj, Praha

Rodinný dům s velkou terasou v Plzni

Obývací pokoj v Hřibojedech

Ložnice pro ASKO

Kuchyně v Brně

Refresh Litoměřice

Sledujte nás

Nejčtenější články

Zpustošenou stodolu proměnili v kouzelné místo

Dokonalý domov na horách spojující masivní dřevo, kámen a sklo

Nový dům ve venkovském stylu s nádechem středomoří

Dům na kopci s úžasným výhledem

Rodinný dům na dně zavřeného lomu

Modulární dům ve stylu anglického venkova

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock