Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Mini koblihy

Mini koblihy

Mini koblihy, koblížky, nebo americké donuty, to vše znamená jedno a to samé. Výborné sladké nadýchané dobroty, které všichni milujeme. Ať už si vyrobíte mini verzi, nebo klasické velké české koblihy, určitě vám budou chutnat více jako ty z obchodu. Domácí poctivé těsto totiž určitě něco jen tak nepřekoná. A jak to u vás bude vonět, jedna radost. Pojďme na to.

Ingredience na cca 16 menších koblížků:

2 lžičky sušeného droždí

125 ml vlažného mléka (já použila sójové)

2 PL krupicového cukru

50 g rozpuštěného másla

340 g hladké mouky + na zpracování těsta

2 vajíčka

olej na smažení

moučkový cukr na obalení

Postup

Základem těsta na koblihy je samozřejmě kvásek. Do misky si dáme vlažné (mírně teplé) mléko, lžíci vlažné vody, lžíci cukru a droždí, zakryjeme ji utěrkou a necháme cca 10 minut odstát aby vzešel kvásek. Do kvásku zapracujeme mouku, máslo, vejce a zbývající cukr. Vypracujeme těsto, které se bude mírně lepit, přesuneme ho na pomoučený vál a rukama vypracujeme hladké těsto. Pokud se bude lepit, přidáme ještě trochu mouky. Vypracované těsto dáme do misky, kterou jsme jemně vytřeli olejem a dáme vykynout na teplém místě.

Po cca hodině se těsto minimálně zdvojnásobí. Opět ho přeneseme na pomoučený vál, propracujeme a rozdělíme na dvě části. Těsto vyválíme asi na cca 1 cm. Pokud děláme klasické koblihy s náplní potřebujeme dvě vykrajovátka, jedno větší a jedno menší. Postačí i sklenice od vína, nebo cokoliv co máte po ruce.  Větším vykrajovátkem naznačíme kolečka a 1/2 z nich i vykrojíme. Na naznačené kolečka dáme lžičku džemu, přikryjeme vykrojeným kolečkem, trochu přitlačíme okraje a opatrně vykrojíme. Těsto které zůstane z vykrojených koleček znovu zpracujeme a děláme další koblihy. Ty poklademe na pomoučený vál, zakryjeme a necháme ještě 30 minut kynout.

Na jakékoliv smažení koblížků se hodí fritovací nebo bio olej. Ten pořádně zahřejeme a opatrně vložíme 2 - 3 šišky tak aby se nedotýkaly. Při koblihách stále stojíme a když uvidíme, že jsou mírně zlaté, otočíme je a smažíme z druhé strany. Z oleje je vyjmeme přímo na ubrousek, který nám vysaje přebytečný tuk a když koblihy mírně vychladnout (tak abychom je mohli držet v ruce), obalíme je v moučkovém cukru a můžeme ihned podávat.

Donuty

Pokud budeme dělat mini koblihy s pověstným otvorem uprostřed, těsto bude totéž. Co se rozchází je způsob vykrajování koleček. Vykynuté těstu je lepší vyválet na trošku větší tloušťku, zhruba 1,5 cm a vykrajovátkem, třeba na linecké těsto, vykrajete kolečka, které uprostřed vykrojíte ještě jednou. Zbylý postup je stejný jako u klasických koblížků. Donuty nakonec můžete posypat skořicovou drobenkou, nebo polít cukrovou polevou a posypat zdobením.

Skořicová drobenka

Na skořicovou drobenku je potřeba:

1 PL kokosového cukru

1 lžička mleté ​​skořice

1 lžička pravého vanilkového cukru

Všechny ingredience smícháme a koblížky v nich po okapání a osušení oleje, postupně obalíme. Tak snad se vám koblížky také povedou. Dobrou chuť. 

Štítky: recepty
Mini koblihy
Mini koblihy
Zdroj: lapetit.sk

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rezidence Rašínova

Garsonka v Brně

Swárák

Vizualizace bytu v Ostravě

Vizualizace kuchyně s obývacím pokojem

Vizualizace krásně otevřeného prostoru

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Rady do malé zahrady

Báječný a snadný cuketový perník

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock