Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Panettone

Panettone

Upečte si na Vánoce něco netradičního. Toto legendární sladké pečivo pochází z italského Milána. V Itálii se běžně připravuje v období Vánoc a Nového roku, stejně jako u nás tradiční vánočka. Dnes je toto pečivo oblíbené po celém světě a my si jej můžeme připravit také.

Pečete každý rok vánočku a nikdy se vám nepodaří? Zkuste italské panettone. Výborné pečivo, které se hodí ke snídani, svačině i jako zákusek ke kávě. Osvěžte svou vánoční tabuli něčím novým a lahodným. 

Ingredience na 1 ks

400 g hladké mouky

115 g kandované kůry z citrusů

75 g rozinek namočených v rumu

75 g cukru krupice

20 g čerstvého droždí

120 ml mléka

150 g másla

2 vejce

2 žloutky

4 g soli

Postup

Na italské panettone se používá kulatá forma, nejlépe o průměru 10 cm a výšce 15 cm a pečící papír. Nejdříve vyndáme máslo z lednice a necháme jej změknout při pokojové teplotě. Kandovanou kůru si nakrájíme na menší kostky, zhruba velikosti 0,5 x 0,5 x 0,5 cm. Formu vyložíme dvojitou vrstvou pečícího papíru pomazaného máslem, do výšky. Papír musí přesahovat formu, alespoň o 3 cm. Pokud máme formu nižší, musí pečící papír přesahovat tak, aby byla výsledná výška zhruba 18 cm.

V rendlíku ohřejeme mléko, aby bylo vlažné. Do větší mísy nasypeme mouku, do ní vlijeme 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do mléka po troškách vmícháme mouku, jen do té doby, dokud se nevytvoří těsto husté asi jako na lívance. Povrh poprášíme moukou a necháme tzv. ,,omládek" v teplém místě nakynout. Nepoužíváme na to veškerou mouku, zbylou necháváme po okrajích mísy.

Pokud máme k dispozici robota, připravíme si hákový nástavec . Omládek vložíme do mísy robotu, přidáme vejce, žloutky, zbytek mléka, cukr, sůl a mícháme několik minut na střední otáčky. Až se hmota spojí, přidáme změklé máslo a mícháme dalších 10 minut, až je těsto hladké. Nakonec do těsta přidáme rozinky, které jsme si předem scedili a vymačkali, kandovanou kůru a mícháme ještě asi minutu.

Do čisté mísy, vymazané olejem vložíme vypracované těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a necháme zrát zhruba 1,5 hodiny, nebo do doby než zdvojnásobí svůj objem.

Přichystaný vál posypeme moukou, vyklopíme na něj těsto a zpracujeme jej do kuličky. Tu pak vložíme do formy, přikryjeme opět utěrkou a necháme kynout na teplém místě zhruba hodinu, dokud se těsto nezvedne a nedosáhne asi centimetr pod okraj nastaveného pečícího papíru, takže do výšky 17 cm. Troubu rozehřejeme na 190°C. Těsto potřeme změklým máslem, na povrchu bochánek nařízneme do kříže a formu vložíme do vyhřáté trouby.

Pečeme asi 20 minut, poté snížíme teplotu na 180°C a pečeme dalších 20 minut dozlatova. Hotové pečivo necháme asi 5 minut vychladnout ve formě, pak jej vyklopíme na mřížku, nebo dřevěnou desku a necháme úplně vychladnout. Podáváme nakrojené na vertikální dílky, kdo má rád sladší, může si jej posypat cukrem. 

Štítky: recepty
Panettone
Zdroj: blog.dibruno.com browneyedbaker.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Garsonka v Brně

Koupelna EPOXY

KUCHYNĚ S MAXIMÁLNÍM VYUŽITÍ PROSTORU

Dětský pokoj pro milovnici filmu a Harryho Pottera

Jak dosáhnout elegance a harmonie v interiéru s omítkou Claywall?

Interiér Křižíkova

Sledujte nás

Nejčtenější články

Aranka – romantický minidomek šetrný k přírodě

Vánoční inspirace a dekorace

Hnědá barva v interiéru

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock