Babiččina kulajda: Óda na brambory a hříbky
![Babiččina kulajda: Óda na brambory a hříbky](https://www.bydlo.cz/files/image/thumbnail/martina-kopecka_babiccina-kulajda-oda-na-brambory-a-hribky_18003_big_pfilesSimageSarticlesSw2560hf1qmt1594139922.jpeg)
Sezóna hub je v plném proudu a brzy tu budeme mít první podzimní den. Pro podzimní sychravé dny je ideální pořádná porce domácí polévky, která nejen zahřeje, ale i zasytí. Taková je kulajda. Ideální spojení hub, kopru a brambor. Na kulajdu sice neexistuje jednotný recept, ale my jsme našli ten, podle kterého chutná kulajda jako od babičky
S kulajdou je to jako s olivou. Jeden jí miluje, druhý ji nemůže ani cítit. Pokud patříte, stejně jako my, k první skupině, máme pro vás výborný recept. Výhodou kulajdy je ten, že se vám vždy povede. Nezáleží na tom, jestli je hustá nebo řídká, jestli zvolíte všechno koření z receptu nebo budete improvizovat, kulajda bude i tak vždy skvělá.
Budete potřebovat
- 2 - 3 lžíce hladké mouky
- 1 litr masového vývaru nebo vody
- Velká lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 6 středně velkých brambor
- Hrst čerstvých hub
- Kelímek smetany na šlehání
- 2 - 3 lžíce octa
- Cukr
- Kopr podle chuti
- Bobkový list, nové koření, kmín
- Sůl a pepř
- 4 vejce
Jak postupovat
V hrnci nechte rozpustit vrchovatou lžíci másla a přidejte trochu oleje. Celé dno hrnce by mělo být pokryté tukem. Až se máslo rozpustí, přidejte 2 – 3 lžíce hladké mouky. Mouky přidejte tolik, jak moc chcete mít polévku hustou, ale vždy by se měla s máslem i olejem hezky spojit. V této fázi od sporáku neodcházejte. Mouku v hrnci opékejte a až začně vonět a bude mít světle hnědý nádech, zalijte horkým vývarem nebo vodou. Je to osvědčený postup při kterém se nedělají hrudky. Metličkou si jíšku pořádně prošlehejte.
![Babiččina kulajda: Óda na brambory a hříbky](https://www.bydlo.cz/files/image/thumbnail/martina-kopecka_babiccina-kulajda-oda-na-brambory-a-hribky_18002_big_pfilesSimageSarticlesSw2560hf1qmt1594139922.jpeg)
Nyní přidejte do hrnce brambory, očištěné houby, kmín, bobkový list a nové koření. Za občasného míchání vařte, dokud nebudou brambory měkké, asi tak 15 – 20 minut. Až brambory změknou, vyndejte z hrnce bobkový list a nové koření. Nalijte celý kelímek smetany ke šlehání. Podle chuti polévku osolte a opepřete. Přidejte kopr a opět podle chuti dochuťte cukrem a octem. Nejdříve vyzkoušejte 1 lžíci octa a 1 lžci cukru. Ochutnejte a případně poměr cukru a octu poupravte.
Vejce a kulajda
Do kulajdy vejce prostě patří. Měla by být podávána se zastřenými vejci, ale nešlápnete vedle pokud je budete vařit přímo v polévce, uvaříte v malém kastrůlku a nakrájíte do polévky, či prostě rozpůlíte uvařená vejce a ozdobíte s nimi naservírovanou polévku.
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz