Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Babiččina kulajda: Óda na brambory a hříbky

Babiččina kulajda: Óda  na brambory a hříbky

Sezóna hub je v plném proudu a brzy tu budeme mít první podzimní den. Pro podzimní sychravé dny je ideální pořádná porce domácí polévky, která nejen zahřeje, ale i zasytí. Taková je kulajda. Ideální spojení hub, kopru a brambor. Na kulajdu sice neexistuje jednotný recept, ale my jsme našli ten, podle kterého chutná kulajda jako od babičky

S kulajdou je to jako s olivou. Jeden jí miluje, druhý ji nemůže ani cítit. Pokud patříte, stejně jako my, k první skupině, máme pro vás výborný recept. Výhodou kulajdy je ten, že se vám vždy povede. Nezáleží na tom, jestli je hustá nebo řídká, jestli zvolíte všechno koření z receptu nebo budete improvizovat, kulajda bude i tak vždy skvělá.

Budete potřebovat

  • 2 - 3 lžíce hladké mouky
  • 1 litr masového vývaru nebo vody
  • Velká lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 6 středně velkých brambor
  • Hrst čerstvých hub
  • Kelímek smetany na šlehání
  • 2 - 3 lžíce octa
  • Cukr
  • Kopr podle chuti
  • Bobkový list, nové koření, kmín
  • Sůl a pepř
  • 4 vejce

Jak postupovat

V hrnci nechte rozpustit vrchovatou lžíci másla a přidejte trochu oleje. Celé dno hrnce by mělo být pokryté tukem. Až se máslo rozpustí, přidejte 2 – 3 lžíce hladké mouky. Mouky přidejte tolik, jak moc chcete mít polévku hustou, ale vždy by se měla s máslem i olejem hezky spojit. V této fázi od sporáku neodcházejte. Mouku v hrnci opékejte a až začně vonět a bude mít světle hnědý nádech, zalijte horkým vývarem nebo vodou. Je to osvědčený postup při kterém se nedělají hrudky. Metličkou si jíšku pořádně prošlehejte.

Babiččina kulajda: Óda  na brambory a hříbky

Nyní přidejte do hrnce brambory, očištěné houby, kmín, bobkový list a nové koření. Za občasného míchání vařte, dokud nebudou brambory měkké, asi tak 15 – 20 minut. Až brambory změknou, vyndejte z hrnce bobkový list a nové koření. Nalijte celý kelímek smetany ke šlehání. Podle chuti polévku osolte a opepřete. Přidejte kopr a opět podle chuti dochuťte cukrem a octem. Nejdříve vyzkoušejte 1 lžíci octa a 1 lžci cukru. Ochutnejte a případně poměr cukru a octu poupravte.

Vejce a kulajda

Do kulajdy vejce prostě patří. Měla by být podávána se zastřenými vejci, ale nešlápnete vedle pokud je budete vařit přímo v polévce, uvaříte v malém kastrůlku a nakrájíte do polévky, či prostě rozpůlíte uvařená vejce a ozdobíte s nimi naservírovanou polévku.

Štítky: recepty

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

V hlavní roli kámen

KUCHYNĚ S TAJNOU MÍSTNOSTÍ

Studie minimálního interiéru

Kuchyně v šafránově žluté barvě

Předsíň na Praze 9

Interiér Kozlovice

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Luxusní maringotka

Vybíráme dlažbu na terasu

Zdařilá rekonstrukce Ačkové chaty

Přírodní koupací jezírko – kouzelný biotop bez chemie

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock