Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Finská dřevostavba inspirovaná italským venkovem

Finská dřevostavba inspirovaná italským venkovem

Inspiraci pro své bydlení nalezli manželé-architekti Heidi a Esa Schroderusovi při jejich pobytu v Itálii, kde byli natolik okouzleni tamní architekturou, že se rozhodli si přivézt kus jihu s sebou na sever a postavit si dům v podobném stylu.

Měsíční pobyt v Itálii odstartoval zrod domu

Heidi a Esa tradičně jezdili během jarní dovolené na lyže, ovšem na jaře 2016 se rozhodli pro změnu a odcestovali za teplem na italský venkov. V Itálii strávili celkem měsíc a to jim stačilo k tomu, aby si natolik zamilovali bydlení ve zdejších hotelech a vilách u pobřeží, že si chtěli kus jižanského tepla dovézt do Finska a vytvořit si vlastní domov oplývající italskou atmosférou. To hlavní, co měly všechny domy společné a čím si architekty získaly, byla jejich vzdušnost a světlost. Okamžitě poté, co se vrátili do Finska, podnikli manželé první kroky k realizaci jejich snu. Esovi se podařilo při služební cestě objevit pozemek na břehu jezera, který dokonale odpovídal jejich společným představám a navíc evokoval italskou krajinu. Poté, co manželku seznámil s místem, bylo rozhodnuto a společně tu vytvořili první návrhy jejich vysněného domu. Vše vzalo celkem rychlý spád, když v průběhu dalších šesti měsíců od počátečních architektonických výkresů vznikla na místě dřevostavba, která nezapře italské vlivy. Esa k tomu dodává: „Bylo skvělé vidět, jak se první skici staly profesionálními kresbami a jak byly nakonec transformovány do skutečného domu. Je to skvělý pocit!"

Finská dřevostavba inspirovaná italským venkovem

Konstrukci vily Sommarstrand tvoří betonová základová deska, obvodové a vnitřní stěny roubená konstrukce z lepených hranolů o šířce 205×275 mm. Střecha je tříplášťová s 300 mm izolace. Jelikož manželé chtěli co nejvíce světlosti v domě, zvolili pro stavbu masivní trámy v bílé lazuře. O dokonalé prosvětlení domu se postarala finská velkoplošná eurookna ze severské borovice s izolačními trojskly. Ta skvěle ladí s bílou „fasádou“ a zajišťují dostatek slunečního svitu a tím i teplo domova. Ačkoliv to obstarává taktéž podlahové vytápění a krbová kamna.

Barevná paleta v pastelových tónech

Vzhledem k celkovému barevnému vyznění domu s důrazem na světlo a čistotu převládají v domě světlé barevné tóny od bílé přes dřevo ve své přirozené podobě až po holubičí šeď, což je oblíbená barva majitele domu. Do holubičí šedi je laděna rozložitá sedací souprava v obývací části. Zářivě prosvětlený interiér podtrhává i takzvaný katedrálový strop podporující nepřerušovaný tok světla do vnitřních prostor skrze prosklené průčelí domu. U podlah dominuje masivní dřevo a dle Heidi má užití masivního dřeva za následek, že člověk touží chodit doma bos, aby mohl fyzicky cítit jeho dotek. Stejné odstíny jsou použity u kuchyně i jídelního stolu, kde převládá bílá a přírodní barva dřeva. Pomyslný přechod mezi kuchyní a jídelnou vytváří kuchyňský ostrůvek sloužící zároveň jako snídaňový bar.

Finská dřevostavba inspirovaná italským venkovem

V patře se nachází čtyři ložnice

Jedním ze čtyř pokojů v patře je ložnice v minimalistickém provedení, v níž dominuje masivní dřevěná postel vyrobená na míru. Ta je z tmavého dřeva podobně jako stěna za ní, což dodává pokoji na kompaktnosti. Dále se zde nachází dva hostinské pokoje a také dětský pokojíček patřící vnučce Mie, když zde tráví čas s prarodiči. I ten je v obdobném barevném provedení jako zbytek domu. Dojem dětského pokoje navozuje tapeta s ptáčky na stěně u postele a kulaté okénko evokující pocit, jako by se člověk vznášel na posteli-loďce na moři a vyhlížel přitom z lodní kajuty.

Nechybí ani prádelna

Nezbytnou součástí obydlí je technická místnost zastávající současně funkci prádelny. I v těchto „zanedbatelných“ prostorách paní domu nenechala nic náhodě a doladila veškeré detaily, ať už se jedná o tapetu na stěně v orientálním vzoru či další lodní okénko po vzoru dětského pokoje. Prostor, v němž nechybí pračka ani sušička na vyvýšeném místě, díky tomu působí útulně a elegantně.

Jezero umožňuje relax i potěšení pro oči

Manželé Esa a Heidi Schroderusovi se mohou z prostorné terasy nerušeně kochat výhledem do kraje s rozlehlým tmavým jezerem, u jehož břehů se schází zvířata z blízkých lesů. Díky stupňovitému schodišti z masivního dřeva je možné sejít až k jezeru a užít si přírodní koupele, což praktikuje zejména Esa. Oba architekti rádi také využívají vody jezera k jejich společné zálibě – rybaření.

Zdroj: www.kontio.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Studie minimálního interiéru

Kuchyně v šafránově žluté barvě

Předsíň na Praze 9

Interiér Kozlovice

Bílá opět, ale v netradičním pojetí.

Interiér rodinného domu Horoměřice

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Chata pro knihomola uprostřed lesa

Luxusní maringotka

Vybíráme dlažbu na terasu

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock