Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům v domě

Italská vesnice Castino ležící v Piemontu, asi 60 km jihovýchodně od Turína, ukrývá dům, který poněkud netradičně uchovává své dědictví. Obklopený vzrostlými lesy ukazuje, jak se dá pracovat s prvky původní architektury.

Starobylá usedlost v provincii Cuneo podlehla nemilosrdnému běhu času. Utopená mezi vzrostlými lesy a lískovými háji přišla o svou kdysi tolik přitažlivou krásu. Mívala dvě podlaží, hlavní fasádu zdobila řada rovnoměrně uspořádaných oken. Z těch mohli obyvatelé shlížet do údolí. Ze starobylé usedlosti nezbylo dnes téměř nic. Střecha se zhroutila stejně jako část kamenných zdí, podlahy jsou zničené. Přesto se však kdosi přimluvil, aby alespoň něco z tohoto místa zůstalo zachováno do budoucích časů…

Kamenná schránka historie

Zbylé kamenné zdi původní usedlosti se dál vítězoslavně tyčily do okolí, a daly tak architektům impuls, jak zachovat zdejšího genia loci. Rozhodli se tyto stěny zachovat a vložit do nich jako do schrány minulosti zbrusu nové bydlení. Vznikl tak působivý dům v domě, který poskytuje veškerý komfort odpovídající moderním časům, a přesto si uchovává významnou vzpomínku na časy dávno minulé. Kamenné zdi se tedy staly součástí nového domu. Těsně jej obepínají v místech, kde zůstaly zachovány, a navíc jsou bezpečně skryty pod střešním převisem. Mohou tedy mnohem lépe odolávat rozmarům počasí.

Dům propojený s přírodou

Dům v domě je propojený s historií i s přírodou. Namísto původních malých oken se do okolí otevírá velkorysým prosklením. Interiér je tudíž nejen dostatečně prosvětlený, ale také plný překrásných výhledů. Část domu přitom díky clonícím stromům nabízí příjemné soukromí. O propojení s přírodou se stará také terasa včetně zahradních cest. Symbióza mezi domem a přírodou je dokonalá. Od polní cesty se kolemjdoucím ukazuje nejprve část střechy, která vyčnívá ze zalesněného kopce. Po příchodu do zahrady už se objevuje celá úchvatná kompozice vytvořená úzkým vztahem architektury a přírody.

Nekonečný prostor

Významným prvkem tohoto bydlení je hra s prostorem. Naznačuje to už zmíněný dřevěný chodníček, který odděluje dům od přilehlého parku. Na jedné straně vede jakoby do nekonečna. Pohyb v interiéru zase umožňuje schodiště z kovu a ze dřeva. Vede do horního patra, v němž se nachází prostorná pracovna. Stůl, který je v ní umístěn, funguje zároveň jako parapet. Pomocí prosklených ploch jsou od zbytku domu odděleny technické místnosti a také ložnice, které jsou považovány za samostatné jednotky.

Pěkné i praktické bydlení

Nový dům je doplněn o kvalitní izolaci, chrání jej střecha z vlnitého plechu a v exteriéru je představena i krása a praktičnost modřínového dřeva. Kamenné zdi byly vyztuženy tak, aby zůstaly nezávislé na dřevěné konstrukci. Praktická stránka tedy kráčí ruku v ruce s estetickou.

{reklama-0}

Do starých zdí, které tu zbyly po původní usedlosti, tak byl vložen nový dům. Je krásný, čistý a minimalisticky zařízený. Navíc to vypadá, jako by nad ním držel ruku kdosi z dávné minulosti…

Zdroj: https://www.theplan.it/eng/award-2018-renovation/la-casa-nella-casa-1

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Dětský pokoj, Praha

Rodinný dům s velkou terasou v Plzni

Obývací pokoj v Hřibojedech

Ložnice pro ASKO

Kuchyně v Brně

Refresh Litoměřice

Sledujte nás

Nejčtenější články

Zpustošenou stodolu proměnili v kouzelné místo

Dokonalý domov na horách spojující masivní dřevo, kámen a sklo

Dům na kopci s úžasným výhledem

Rodinný dům na dně zavřeného lomu

Modulární dům ve stylu anglického venkova

Malý dřevěný dům vsazený do zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock