Vaříme Přidáno: 12. 12. 2017

Kapustovo-slaninová pizza

Pizza je jedním z nejvíce oblíbených jídel po celém světě. Její příprava není nikterak náročná, můžeme ji jíst se vším, co máme rádi - a navíc si ji můžeme udělat i sami doma. Možná bude jiná jak ta z pizzerie, ale budeme vědět, co všechno obsahuje.

Pizza je jedním z nejvíce oblíbených jídel po celém světě. Její příprava není nikterak náročná, můžeme ji jíst se vším, co máme rádi - a navíc si ji můžeme udělat i sami doma. Možná bude jiná jak ta z pizzerie, ale budeme vědět, co všechno obsahuje.

Taková pizza, kterou známe dnes, se začala péct někdy v 18. století. Její kolébkou je Itálie, která pizzu spolu s těstovinami na všechny způsoby považuje za své národní jídlo. My si dnes řekneme něco o přípravě této kapustovo-slaninové pizzy, která jistě potěší spousty jejích milovníků.

Ingredience

Na těsto:

3 a 1/3 šálku univerzální mouky (v ČR spíše polohrubá)

¼  šálku celozrnné mouky

1 balení kvasnic

1 lžíce cukru

1 lžíce soli

1 a ¼ šálku teplé vody (43 ° C)  

2 lžíce olivového oleje

 

Na rajčatovou omáčku:

¼  šálku olivového oleje

5 rozmačkaných stroužků česneku

1 plechovka drcených rajčat

1 lžička sušené bazalky

¾  lžičky sušeného oregana

¼  lžičky sušeného tymiánu

¼  lžičky čerstvě mletého pepře

1,5 lžíce octa z červeného vína

Špetka soli

 

Na dochucení:

6 plátků slaniny

¾  šálku růžičkové kapusty (můžeme nahradit špenátem)

1 malá červená cibule nakrájená na tenké plátky

Sůl a čerstvě mletý pepř

250 g čerstvého sýru mozarelly - nakrájený na kostičky

 

Postup

1. Pro přípravu těsta na pizzu v kuchyňském robotu smíchejte mouku, kvasnice, cukr a sůl. Za stálého míchání přidejte vodu a olivový olej. Míchejte, dokud těsto nebude mít pevnější konzistenci. Pokud těsto nepůjde tvarovat, zapracujte do něj ještě trochu mouky. V opačném případě přidejte trochu vody. Těsto necháme 10 minut odpočívat.

2. Těsto znovu zpracujte rukama v míse. Přeneste těsto na lehce pomoučenou pracovní plochu a vytvořte hladkou kuličku. Těsto umístěte do velké olejové mísy, obalte olejem a zabalte potravinovou folií. Poté těsto odložte na teplé místo, kde bude cca hodinu a půl kynout.

3. Zatímco bude těsto kynout, připravte si rajskou omáčku. V malé pánvi si rozehřejte olivový olej. Přidejte česnek a smažte 1-2  minuty. Dávejte pozor, abyste ho nespálili, byl by hořký.

4. V misce smíchejte směs česneku a oleje, rajčata, sušenou bazalku, oregano, tymián, papriku, 1/3  šálku vody a 1,5 lžíce octa. 

5. Těsto si rozdělte na dvě části a ty si na pomoučené pracovní desce vyválejte na rovnoměrnou placku.

6. Troubu si předehřejte na 230°C. 

7. Na pánvi si osmažte slaninu tak, jak máte rádi.

8. Těsto potřete rajčatovou omáčkou, přidejte slaninu, kapustu (špenát), cibuli a sýr. Poté vložte do předem vyhřáté trouby a pečte tak, aby měla zlatavě hnědou barvu. Poté stačí pizzu naaranžovat na talíře a chuťový požitek může začít!

Zdroj:  blog.williams-sonoma.com
Další články: