Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

K podzimu patří dýně

K podzimu patří dýně

Vedle kouzelně zbarveného listí a sametových kaštanů patří k symbolům podzimu také dýně, která k nám zavítala spolu s čím dál tím oblíbenějším Halloweenem. Nejenže skvěle chutná, ale také krásně vypadá. Vytvořit si z ní tak můžeme celou řadu podzimních dekorací.

Vázy z dýní

Lucerny z dýní nemusíte mít jen před domem, romantickou atmosféru si z těch méně strašidelných můžete vytvořit i v interiéru. Menší dýně ve svém přirozeném stavu vám ale udělají parádu i jen tak naaranžované na míse. Jídelní stůl pomohou dozdobit také originální vázy z dýní. Do vydlabané dýně stačí vložit sklenku nebo umělohmotnou misku, která nebude přesahovat okraj dýně. Do té pak s citem aranžujte jakékoliv typicky podzimní dary přírody. Prostor okolo nádobky pak zasypte drtí nebo zeminou.

Čím dál tím víc se do popředí dostává i nový typ „dýňových váz“. V tomto případě se těmi nejmenšími a nejbarevnějšími dýněmi skleněná váza prostě vysype. Jednotlivá patra vázy lze přitom vyplnit také dalšími dary podzimní přírody, ať už to jsou kaštany, žaludy, sláma nebo květy slaměnek. Menším a středním dýním to bude slušet i pod skleněným poklopem, který většinou vyndáváme až na Vánoce.

K podzimu patří dýně

Dýně u vchodových dveří

S příchodem podzimu se barevné dýně objevují především u vchodových dveří. Zdobí verandu a nejbližší okolí. Dýně je totiž pěkná jen tak sama o sobě. Odkazuje na dobrou letošní úrodu i na kouzlo podzimní atmosféry, kterou brzy vystřídá ta vánoční. Vedle vchodových dveří a schodů do domu mohou dýně zdobit také posezení v zahradě nebo okenní parapety. Parádu udělají v přirozeném stavu nebo v podobě originálních luceren. K jejich výrobě postačí, když pro větší stabilitu seřízneme spodní část dýně a pak odřízneme část dýně ze shora. Dýni pak vydlabeme a případně jí i vyřežeme strašidelný obličej. Stěny by měly být pevné, aby se dýně nerozpadla, ale zároveň co nejtenčí, aby jimi prošlo světlo svíčky. Umístit tam můžete klasickou dlouhou nebo čajovou svíčku. Příjemné aroma přitom obstarají zejména svíčky z přírodního včelího vosku. Pro větší bezpečnost je dobré svíčky do dýně vkládat v zavařovací sklenici.

K podzimu patří dýně

Další dekorace z dýní

Maličké dýně můžete zakomponovat i do podzimních věnců na dveře, nebo si z nich udělejte podlouhlý svícen na stůl podobný tomu adventnímu. Také klasický kulatý podzimní věnec z malých dýní udělá na jídelním stole velkou parádu. Můžete jej doplnit o další typické symboly podzimu.

Pokud jste hodně zruční a máte trpělivost na jemnou práci, vyřezávejte na dýních různé romantické motivy. Svou krásou vám pak takto zdobené dýně poslouží samy o sobě. Můžete do nich vyřezat i větší otvory třeba listů nebo hvězd. Takto zdobená dýně pak může plnit funkci originálního lampionu. Skvěle vypadají i různě pomalované dýně, které se mohou stát opravdovým uměleckým dílem.

K podzimu patří dýně

Dýně pro chuť i pro zdraví

Dýně tu ovšem není jenom na parádu, byla by velká škoda opomíjet její skvělou chuť a blahodárné účinky na naše zdraví. V domě plném dýňových dekorací si tak můžete pochutnat třeba na dýňové polévce, rizotu nebo koláči. Velice chutné jsou ale i placky nebo hranolky z dýně.

A pokud jde o zdraví, věřte, že třeba ta nejoblíbenější dýně Hokkaido, jejíž sladká chuť se podobá bramborám nebo pečeným kaštanům, obsahuje i celou řadu vitamínů a minerálů. Pomáhá tak při onemocnění srdce, žaludku, ledvin i prostaty. Dýně zkrátka myslí na všechno!

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock