Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Jak se zbavit krtka v zahradě?

Jak se zbavit krtka v zahradě?

Možná jste si spolu se svými dětmi oblíbili toho roztomilého krtečka z kreslených televizních příběhů. Co si ale počít s tím skutečným živočichem, který vám z vašeho trávníku udělal překážkovou dráhu plnou hromádek?

Krtek v zahradě

Krtek sice v zahradě plní několik užitečných funkcí, ale žádného zahrádkáře tím při pohledu na rozoranou zahradu zřejmě  neobměkčí. Krtek totiž rád konzumuje hmyz a larvy, za den přitom dokáže spořádat skoro tolik červů jako sám váží. A ač se to může zdát pozoruhodné, dopřeje si i takovou myš, žábu nebo ještěrku.

Nějaké to pozitivum by se dalo najít i v případě nevzhledných krtčích hromádek. Optimisté by totiž mohli říct, že krtek tak vlastně půdu kypří, čímž zahrádkářům usnadňuje práci. Krtince jakožto výtečně provzdušněná zemina se pak dají zvesela použít do záhonů i květináčů. Ne tak veselý je však už pohled na rozrytou zahrádku, ve které se krtek pomalu stává pánem.

Jak se zbavit krtka?

Válka zahrádkáře s krtkem se táhne po celou řadu generací a vzhledem k tomu, že kolikrát zaznamená i nějaký ten úspěch, snůška lidových zahrádkářských rad pro boj s tímto nepřítelem se plní zajímavými tipy. Jako by to nestačilo, zdá se, že na každého krtka snad platí něco jiného. Ideální tak je některé ze zahrádkářských tipů, jak se zbavit krtka, používat současně. Jedině s plným nasazením zbraní tak vaše bitva proti krtkovi v zahradě může skončit úspěchem.

Faunou i flórou proti krtkům

Dobrým řešením, jak před nájezdem krtků ochránit záhony se zeleninou, bylinkami i oblíbenou květenou, je postavení vyvýšených záhonů. To všechno můžete zachránit, jenže krtek si i tak bohatě vystačí s vaším trávníkem. Budete tedy muset zkoušet další tipy na to, jak se krtka v zahradě zbavit.

Někomu se osvědčilo změnit skladbu rostlin v zahradě. Zaručenými rostlinnými odpuzovači krtků by měly být například silně aromatické bylinky, ale také aksamitníky, afrikány nebo pryšec křižmolistý. Krtci by neměli mít rádi ani česnek, což ale vyvrací zahrádkáři, kteří nacházejí krtince běžně i v česnekovém záhonu.

Jak se zbavit krtka v zahradě?

Kde tedy nestačí flóra, je třeba vsadit na faunu – a v tomto případě nejlépe na kočku, která krtky loví stejně spolehlivě jako myši. O svou zálibu a práci v jednom se navíc taková kočka může podělit i se psem, který se také pro lov krtků dokáže opravdu nadchnout. Krtek navíc kočku i psa považuje za predátory, takže mu vadí i jejich pach. Pokud tedy máte třeba zkušenosti s odháněním kun (nejen) od slepičích výběhů, můžete i v boji s krtem použít srst domácích mazlíčků. Když prošpikujete krtčí cestičky v zahradě chomáči psích nebo kočičích chlupů, je dost možné, že se krtek ještě rád přesune o dům dál.

Krtkoplašiče

Je známo, že krtek nesnáší hluk a otřesy půdy. Vedle již zmíněných odpuzovačů mu tak můžete dopřát i menší zemětřesení. Vyzkoušejte podomácku vyrobené mechanické plašiče, které jednoduše vyrobíte z PET lahví. Stačí je vytvarovat do větrníku, nasadit na kovovou tyč a tu pak zapíchnout do krtince tak hluboko, aby zasahovala až do krtčí nory. Jakmile začne foukat vítr, váš domácí krtkoplašič začne plnit svou funkci – a krtek má ve vaší zahradě rázem po klidu a pohodě.

Můžete si také pořídit různé elektronické nebo solární krtkoplašiče, které krtky odpuzují pomocí zvuků nebo vibrací, jež se šíří půdou. Nevýhodou těchto speciálním krtkoplašičů však je, že obyčejně doléhají i k lidským uším, což není právě příjemné.

Krtek, dýmovnice a pasti

Zahrádkáři, kteří jsou v rámci svých děsivých zkušeností s krtkem odhodláni podstoupit mnohem drsnější bitvy, se nebojí použít ani takovou dýmovnici. Některým se tak už dokonce podařilo krtka ze „svého“ labyrintu chodeb prostě a jednoduše vykouřit. Udělali to tak, že do krtčích chodeb dali dýmovnici nebo tam vehnali kouř z dvoutaktních motorů, například z motorové pily. Použití dýmu je tedy v tomto případě úspěšnější než vyplavení. Krtčí tunely jsou totiž většinou moc velké a půda bývá především zjara a na podzim tak prokypřená, že voda těžko pronikne až k noře, ve které se právě krtek zdržuje.

Na krtka můžete políčit i speciální pasti, které jsou běžně k dostání. Taková past na krtka se však musí umět dobře zakopat, protože jinak ji krtek zaplní hlínou a jednoduše obejde. Pasti na krtky je také třeba pravidelně kontrolovat. Kdyby se v nich nějaký krtek dlouho trápil, už tím porušujete zákon.

Pokud vás krtek v zahradě trápí, ale přesto mu nechcete ublížit, zkuste použít milosrdnější pasti. Ty vypadají jako trubky – dají se do krtčí chodby, s trochou (ne)štěstí do nich krtek vleze a dvířka se zaklapnou. Vy ho pak můžete odnést někam do přírody a nemusíte mít špatný pocit. Takové pasti je třeba kontrolovat alespoň jednou denně.

Další odpuzovače krtků

Pokud jste si nevybrali z výše uvedených odpuzovačů krtků, jsou tu další, které stojí za vyzkoušení. Řadu úspěchů v boji s krtkem tak zahrádkáři zaznamenávají při použití starého známého naftalínu. Kdysi se jím odpuzovali moli z šatních skříní, vy jím můžete vypudit krtka ze zahrádky. Naftalín seženete snad v každé drogerii, do krtčích chodbiček ho ale vkládejte výhradně v rukavicích. Vedle naftalínu můžete použít také sirné knoty, které mají na krtka podobně odpuzující účinky.

Pokud se vrátíme zpátky k přírodním pomocníkům proti krtkům, některým zahrádkářům se osvědčilo i to, že do krtčích chodbiček naskládali listy černého bezu, které krtkům taky zrovna nevoní. Krtkovi údajně nevoní ani zelené listy ořešáků, citrónová kůra nebo tvarůžky. Dlouho užívanou a osvědčenou metodou, jak se zbavit krtka, je také vložení ořechů uvařených v mýdlovém louhu (z mazlavého nebo jádrového mýdla) do krtčích chodeb.

Pokud si na zahradě chcete s krtkem užít i trochu té zábavy, můžete si prostě počkat, až vyleze a pak ho chytit. Jakmile se spolu seznámíte, vezměte ho do kyblíku a odneste pryč – a tím opravdu nemáme na mysli sousedovu zahrádku... Je totiž dost možné, že jakmile se váš soused pustí s „vaším“ krtkem do boje, budete mít toho uprchlíka zase zpátky v zahradě.

Štítky: tipy a triky zahrada

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock