Vaříme Přidáno: 2. 9. 2019

Babiččina kulajda: Óda na brambory a hříbky

Sezóna hub je v plném proudu a brzy tu budeme mít první podzimní den. Pro podzimní sychravé dny je ideální pořádná porce domácí polévky, která nejen zahřeje, ale i zasytí. Taková je kulajda. Ideální spojení hub, kopru a brambor. Na kulajdu sice neexistuje jednotný recept, ale my jsme našli ten, podle kterého chutná kulajda jako od babičky

Sezóna hub je v plném proudu a brzy tu budeme mít první podzimní den. Pro podzimní sychravé dny je ideální pořádná porce domácí polévky, která nejen zahřeje, ale i zasytí. Taková je kulajda. Ideální spojení hub, kopru a brambor. Na kulajdu sice neexistuje jednotný recept, ale my jsme našli ten, podle kterého chutná kulajda jako od babičky

S kulajdou je to jako s olivou. Jeden jí miluje, druhý ji nemůže ani cítit. Pokud patříte, stejně jako my, k první skupině, máme pro vás výborný recept. Výhodou kulajdy je ten, že se vám vždy povede. Nezáleží na tom, jestli je hustá nebo řídká, jestli zvolíte všechno koření z receptu nebo budete improvizovat, kulajda bude i tak vždy skvělá.

Budete potřebovat

  • 2 - 3 lžíce hladké mouky
  • 1 litr masového vývaru nebo vody
  • Velká lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 6 středně velkých brambor
  • Hrst čerstvých hub
  • Kelímek smetany na šlehání
  • 2 - 3 lžíce octa
  • Cukr
  • Kopr podle chuti
  • Bobkový list, nové koření, kmín
  • Sůl a pepř
  • 4 vejce

Jak postupovat

V hrnci nechte rozpustit vrchovatou lžíci másla a přidejte trochu oleje. Celé dno hrnce by mělo být pokryté tukem. Až se máslo rozpustí, přidejte 2 – 3 lžíce hladké mouky. Mouky přidejte tolik, jak moc chcete mít polévku hustou, ale vždy by se měla s máslem i olejem hezky spojit. V této fázi od sporáku neodcházejte. Mouku v hrnci opékejte a až začně vonět a bude mít světle hnědý nádech, zalijte horkým vývarem nebo vodou. Je to osvědčený postup při kterém se nedělají hrudky. Metličkou si jíšku pořádně prošlehejte.

Sezóna hub je v plném proudu a brzy tu budeme mít první podzimní den. Pro podzimní sychravé dny je ideální pořádná porce domácí polévky, která nejen zahřeje, ale i zasytí. Taková je kulajda. Ideální spojení hub, kopru a brambor. Na kulajdu sice neexistuje jednotný recept, ale my jsme našli ten, podle kterého chutná kulajda jako od babičky

Nyní přidejte do hrnce brambory, očištěné houby, kmín, bobkový list a nové koření. Za občasného míchání vařte, dokud nebudou brambory měkké, asi tak 15 – 20 minut. Až brambory změknou, vyndejte z hrnce bobkový list a nové koření. Nalijte celý kelímek smetany ke šlehání. Podle chuti polévku osolte a opepřete. Přidejte kopr a opět podle chuti dochuťte cukrem a octem. Nejdříve vyzkoušejte 1 lžíci octa a 1 lžci cukru. Ochutnejte a případně poměr cukru a octu poupravte.

Vejce a kulajda

Do kulajdy vejce prostě patří. Měla by být podávána se zastřenými vejci, ale nešlápnete vedle pokud je budete vařit přímo v polévce, uvaříte v malém kastrůlku a nakrájíte do polévky, či prostě rozpůlíte uvařená vejce a ozdobíte s nimi naservírovanou polévku.

Další články: