Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Atriový dům s kamennou fasádou

Atriový dům s kamennou fasádou

Z ulice působí jako patrová kostka, jejíž přízemí má fasádu z kamene a patro je obložené dřevem. Ve skutečnosti však dům skrývá mnohem praktičtější půdorys ve tvaru písmene L a funkční atrium. Jeho delší "noha" má jen přízemí a táhne se do soukromí zahrady. Co architekti z ateliéru OK PLAN ARCHITECTS takovou podobou rodinného domu dosáhli?

Rovinatý pozemek, různorodá okolní zástavba, absence soukromí... Půdorys ve tvaru písmene "L" reaguje na okolní kontext. Nároží uzavírá blok letní kuchyně. Vzniká atrium, které je ze všech stran cloněné pevným nebo posuvným stíněním. Vnitřní atrium se tak v letních měsících stává středem obytného prostoru. 

Uspořádání domu reaguje na své okolí. Základní hmota má podobu jednoduchého kvádru, který na sebe na ulici nijak neupozorňuje. Směrem do zahrady je do dispozice vyříznuté velké atrium s rozdílným stupněm intimity a různými možnostmi využití. Jednopodlažní obytný blok přízemí je rozšířen o materiálově odlišené patro s noční částí. Systém teras vytváří různorodé prostory s odlišným stupněm intimity a propojuje všechny obytné místnosti s exteriérem.

Atrium je ideálním prostorem pro trávení času, nabízí příjemný odpočivný prostor včetně letní kuchyně
Atrium je ideálním prostorem pro trávení času, nabízí příjemný odpočivný prostor včetně letní kuchyně
Foto: Radek Brunecký

Kamenný kvádr

Stavba vychází ze základního "L" půdorysu, který je s ohledem na otevřenost okolí navržen jako atriový. Atrium je ze všech stran cloněné pevnými nebo posuvnými bariérami a stává se tak středobodem obytného prostoru.

Přečtěte si také

Rodinný dům s černou fasádou

Bydlení v bývalém ovocném sadě. Kontext a vztah k okolí je důležitější než samotná forma. Projekt pracuje s nedokonalostí a stárnutím materiálu. Opalované modřínové dřevo se postupně stává organickou…

Hmotově je dům pojat jako jednopatrový kamenný kvádr s výrazně menší a materiálově odlišnou nástavbou horního patra. Systém teras vytváří různorodé prostory s odlišným stupněm intimity a propojují všechny obytné místnosti s exteriérem.

Moderní interiér s otevřeným prostorem. Podlaha z masivního dřeva prostor opticky zatepluje
Moderní interiér s otevřeným prostorem. Podlaha z masivního dřeva prostor opticky zatepluje
Foto: Radek Brunecký

Dispozice domu

Dům má dvě nadzemní podlaží. Přízemí má obytný charakter, směrem do zahrady se masivním prosklením otevírá. Patro je klidnou zónou objektu s pokoji dětí a ložnicí, jeho půdorysná plocha je výrazně menší.

Konstrukční systém kombinuje stěny zděné z keramických tvarovek tloušťky 400mm s ocelovými sloupy. Stropní desky jsou monolitické železobetonové. Jak pohledovou vrstvu provětrávané fasády použili architekti kamenný obklad a vertikální dřevěné laťování. Světlá výška místnosti je 2,8m. Střechy jsou ploché, jednoplášťové, nad hlavní částí ozeleněné

Foto: Radek Brunecký
Zdroj: www.okplan.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock