Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Náročná rekonstrukce poválečného bytu s vysokými stropy

Ve Starém Mestě, městské části Bratislavy, se nachází historické centrum města, nábřeží Dunaje a hradní vrch. V této oblíbené lokalitě, konkrétně v Bjornsové ulici, stojí bytový dům z 50. let minulého století. Jeden z jeho bytů se dočkal důkladné rekonstrukce, která zkombinovala dobové prvky s těmi současnými.

Ve Starém Mestě, městské části Bratislavy, se nachází historické centrum města, nábřeží Dunaje a hradní vrch. V této oblíbené lokalitě, konkrétně v Bjornsové ulici, stojí bytový dům z 50. let minulého století. Jeden z jeho bytů se dočkal důkladné rekonstrukce, která zkombinovala dobové prvky s těmi současnými.

O proměnu bydlení se postarali Zuzana Horniaková, Juraj Krč a Zoltán Horváth ve spolupráci s Ľubošem Kamenickým. Návrh interiéru vznikal v průběhu jednoho měsíce a realizace trvala dalších devět měsíců.

Vysoké stropy a velkolepé výhledy

Byt v domě z 50. let minulého století byl původními majiteli rozdělen na dvě menší bytové jednotky, které jsou však na dnešní poměry velkorysé. Základním východiskem návrhu se staly vysoké stropy a velkolepé výhledy do atraktivní lokality. Rekonstrukce bytu byla rozsáhlá, ale přesto citlivá. Došlo tak k zachování specifického charakteru bytu. Architektonické řešení spojilo současné prvky s těmi dobovými z 50. a 60. let. Interiér tak například zdobí zbrusu nové dubové parkety se stromečkovým vzorem či kazetové obklady.

Ve Starém Mestě, městské části Bratislavy, se nachází historické centrum města, nábřeží Dunaje a hradní vrch. V této oblíbené lokalitě, konkrétně v Bjornsové ulici, stojí bytový dům z 50. let minulého století. Jeden z jeho bytů se dočkal důkladné rekonstrukce, která zkombinovala dobové prvky s těmi současnými.
Foto: Marián Svítek

Změna dispozic

Původní dispozice byla s ohledem na potřeby majitelů do jisté míry pozměněna, základní členění jednotlivých místností však zůstalo zachováno. K největší proměně došlo v případě kuchyně a koupelny. Po značných stavebních úpravách došlo na přání majitelů k přemístění koupelny do prostoru kuchyně. Tam, kde stála kuchyně, tak vznikla jednoduchá, ale velice praktická kuchyně. Disponuje množstvím úložných prostor a nechybí jí dostatek přirozeného světla. Zajímavým řešením je nábytková stěna, která ukrývá přechod do spíže a technické místnosti. Otevřená koupelna propouští světlo přes velkou prosklenou stěnu, kterou je možné v případě potřeby zakrýt závěsem. Okno směřující do vnitrobloku je potažené mléčnou fólií.

Přečtěte si také

Interiér bytu mladé manažerky bez zbytečné romantiky a provokace

Majitelka bytu snila o domově, kam se bude moct vracet k odpočinku po náročných pracovních cestách. Přestože je byt zařízen velmi jednoduše, vypadá vkusně a nechybí v něm ani špetka ženskosti.

Denní část propojená s tou noční

Zajímavě působí už samotný vstup do bytu, spolu s velkou chodbou totiž neslouží pouze k propojení jednotlivých místností, ale odehrává se v něm každodenní život. K příležitostnému posezení, povídání s přáteli a třeba i rychlé snídani zde slouží stolek a taburetky. Dřevěný kazetový obklad plynule přechází do hladkých lakovaných ploch. Srdcem interiéru je prostorný obývací pokoj, kterému vévodí vysoce komfortní sedací souprava. Po jejím boku stojí jídelní stůl z masivního dubu, nad který se snáší dvojice mosazných lustrů. Obývací pokoj je průchozí, umožňuje vstup jak do ložnice, tak do pracovny. S ložnicí je úzce propojen na první pohled neviditelnými bezrámovými dveřmi, které lze díky speciálnímu kování otevírat do obou stran. Ložnici dominuje na míru vyrobená postel z dubového masivu, která je umístěna podél jihozápadní stěny s oknem.

Byt prošel náročnou rekonstrukcí. Původní topení bylo nahrazeno moderním systémem s designovými radiátory, došlo rovněž k výměně elektroinstalace a vodoinstalace. Výrazné proměny se dostalo také oknům a podlahám. Interiér se zahalil do příjemných odstínů šedi, které decentně osvěžují bílé pozadí s černými, hnědými a měděnými akcenty. Byt je zařízeně ve striktně minimalistickém duchu, a tak mohou architektonické prvky vyniknout ve vší své kráse. Chytře řešené úložné prostory dodávají interiéru na vzdušnosti. Dobové prvky se mísí se současnými, a vzniká tak svěží a originální bydlení. Tato realizace se naprosto zaslouženě stala vítězem BIGSEE INTERIORDESIGN AWARD 2019.

Foto: Marián Svítek
Zdroj: www.archstyl.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Divoká zahrada víkendového domu

DVĚ LINIE. JEDNA KUCHYNĚ. NULA PŘEKÁŽEK.

Patrová dřevostavba Easy 99

Apartmány v Janských Lázních

Malá kuchyň s maximálně využitým prost

Obývací pokoj pro umělkyni a milovnici čtení.

Sledujte nás

Nejčtenější články

Chaloupka, která klame vzhledem, neuvěříte, že jde o novostavbu!

Aranka – romantický minidomek šetrný k přírodě

Fantastický srub na jedinečném místě

Moderní prefabrikovaná dřevostavba smontovaná na místě

Atypický dům v objetí přírody

Chata z kontejneru připomíná moderní dřevostavbu

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock