Bydlení Přidáno: 30. 10. 2018

Proměna staré stodoly v moderní dům

Mnohdy je sice jednodušší postavit si nový moderní dům, než se pouštět do rekonstrukce staré stodoly či stavení, které je v žalostném stavu, ale přesto právě tato stavení dýchající historií přinášejí svým majitelům něco navíc – génia loci, jistou duši místa, o kterou stojí tito lidé natolik, že se vrhnou po hlavě do rozsáhlých rekonstrukcí a to doslova od podlahy.

Mnohdy je sice jednodušší postavit si nový moderní dům, než se pouštět do rekonstrukce staré stodoly či stavení, které je v žalostném stavu, ale přesto právě tato stavení dýchající historií přinášejí svým majitelům něco navíc – génia loci, jistou duši místa, o kterou stojí tito lidé natolik, že se vrhnou po hlavě do rozsáhlých rekonstrukcí a to doslova od podlahy.

Takový je i případ manželů Dennyho a Vivian z Nizozemí, kteří v roce 2013 zakoupili starou stodolu ve městě Sprundel. Ačkoliv tušili, do jak velkého sousta se pouštějí, uskutečněná koupě tohoto objektu byla pro ně splněným snem, protože si je místo získalo svou nezaměnitelnou atmosférou a měli určitou vizi, jak by hotové bydlení mohlo vypadat. Chtěli především využít zachovalých dřevěných trámů a zdiva z pálených cihel, protože právě to bylo stěžejní pro udržení atmosféry venkovského stavení.

Architekt Joep van Os

Poté, co už měli za sebou rozsáhlé demoliční práce, oslovili manželé architekta Joepa van Ose, aby jim pomohl uskutečnit jejich vizi a vytvořit ze stodoly příjemné a moderní bydlení. Budoucí majitelé si přáli zachovat v novém domě dostatek světla a množství autentických prvků, aby odkazovaly na původní stavbu. Architekt vyšel manželům vstříc a připravil pro ně skvělý plán projektu, s nímž byli velmi spokojeni. Jak uvádí majitelé, „Než začal, zeptal se nás, proč jsme stodolu koupili, aby to mohl využít jako výchozí bod pro projekt. Do plánů zakreslil velkou prosklenou čelní plochu v obývacím pokoji v zadní části stavby, abychom si mohli vychutnat vycházející slunce a nádherný výhled.“

Mnohdy je sice jednodušší postavit si nový moderní dům, než se pouštět do rekonstrukce staré stodoly či stavení, které je v žalostném stavu, ale přesto právě tato stavení dýchající historií přinášejí svým majitelům něco navíc – génia loci, jistou duši místa, o kterou stojí tito lidé natolik, že se vrhnou po hlavě do rozsáhlých rekonstrukcí a to doslova od podlahy.

Jeden velký otevřený prostor s trámovím

Na místě bývalé staré stáje se rozkládá rozlehlý otevřený prostor zahrnující obývací pokoj s kuchyní a jídelnou. Strop zde dosahuje až po střechu výšky 8 metrů, což splňuje záměr majitelů i architekta, aby nedošlo k narušení vzdušnosti a otevřenosti interiéru. Jedna celá zeď z pálených cihel zůstala zachována a nyní se u ní nachází prostorný jídelní stůl, jehož konstrukce je z kovu a jeho deska ze dřeva. Kolem něj se mohou návštěvníci usadit na kovové židle s koženými sedátky i opěrkami. O výzdobu se tu postaraly staré reklamní cedule na zdi, které mají spolu s lampami a podlahou z leštěného betonu navodit lehce industriální dojem. Aby bylo dosaženo moderního designu, použil architekt v obývacím pokoji černé ocelové sloupy, které jsou umně napojeny na dřevěné trámy. Rozměrná okna sahající od podlahy téměř až ke stropu a opatřená žaluziemi dodávají domu dostatek denního světla a navíc nádherný výhled do krajiny. V obývacím prostoru je umístěno kompaktní jádro skládající se na jedné straně z kuchyně, která je v něm zabudována, a na druhé straně z knihovny, přičemž jeho středem vede schodiště do patra. Toto jádro je umístěno mezi dřevěnou konstrukci tvořenou masivními původními trámy. Kuchyně v černé barvě s moderním vybavením, která se nachází mezi obývacím pokojem a jídelnou, tvoří zajímavý protipól k venkovskému stylu obydlí. O teplo domova se starají dvoje kamna, jedny jsou umístěny v přízemí a druhé v patře, v blízkosti vany. Zajímavým dekoračním i funkčním prvkem jsou bezpochyby staré bedny, které slouží jako podstavec na gramofon, skříňky na desky i jako bar.

Mnohdy je sice jednodušší postavit si nový moderní dům, než se pouštět do rekonstrukce staré stodoly či stavení, které je v žalostném stavu, ale přesto právě tato stavení dýchající historií přinášejí svým majitelům něco navíc – génia loci, jistou duši místa, o kterou stojí tito lidé natolik, že se vrhnou po hlavě do rozsáhlých rekonstrukcí a to doslova od podlahy.

Přízemí i podkroví nečlenit

Jak již bylo řečeno výše, rekonstruovat starý dům, respektive zemědělské stavení, je mnohdynáročnější než postavit nový dům od základů. Když ale majitelé přesto chtějí zachovat atmosféru místa, musí počítat s tím, že renovační práce budou vcelku rozsáhlé. V případě této holandské stodoly musela být vyměněna celá střecha z pálených tašek, byly zatepleny vnější stěny budovy a položeny nové podlahy a rozvody elektřiny, plynu, vodovodu a kanalizace. Jestliže došlo ke stržení některých stěn, jiné byly naopak opraveny a vyčištěny (například cihlová stěna v jídelním koutě) a některé byly dostavěny. Po přistavění stropu nad celistvým blokem s kuchyní a knihovnou vzniklo nové obyvatelné podkroví, které představuje jedna velká místnost sestávající se z koupelny, šatny a ložnice. Ani zde tedy nedošlo ke členění na jednotlivé místnosti. Koupelna je tvořena vyvýšeným dlaždicemi pokrytým povrchem, kterému dominuje samostatně stojící vana a kamna, z jejichž tepla se lze kochat přímo z pohodlí vany. Šatnu zahrnují otevřené šatní skříně s policemi, šuplíky a věšáky. Jediné, co je v patře oddělené, je toaleta a sprchový kout. Koupelna plynule přechází v ložnici, kde patinovaná skříňka kontrastuje s čistými liniemi zbývajícího vybavení. Ze slov majitelů domu je patrné, že rekonstrukce se vyplatila a oni nyní žijí v jejich snovém bydlení a každý den si užívají luxusu, prostoru a světla, které jim poskytuje.

Zdroj:  vanosarchitecten.nl
Další články: