Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Přízemní dřevostavba mezi borovicemi a domem pro babičku

Jednoduchá přízemní dřevostavba bez schodů, otevřená směrem k okolní přírodě
Jednoduchá přízemní dřevostavba bez schodů, otevřená směrem k okolní přírodě

Přízemní dům uprostřed vzrostlých borovic vsadil na prosklené stěny a skandinávský styl s trochou retra. Velké otevřené prostory lákají k trávení volných chvilek v prostorném obývacím pokoji i s babičkou, která má na pozemku vlastní domeček.

Přízemní budova se nachází co by kamenem dohodil od moře v jižním Höllvikenu na jihu Švédska. Tato oblast je bohatá na vysoké borovice a ani tento pozemek není výjimkou. Projekt se skládá ze tří budov: hlavní obytná část pro mladou rodinu, garáž a chata pro babičku. Umístění pozemku je v blízkosti lesa, moře a nedaleké přírodní rezervace. Ideální pro všechny, kteří chtějí úzký kontakt s přírodou. Navíc právě poloha domu uprostřed přírody významně ovlivnila celkový design domů. Fasády jsou ze sibiřského modřínu různých kvalit.

Půdorys do L

Na hlavní budovu bylo použito vysoce kvalitní dřevo ze sibiřského modřínu, které je zcela hladké, bez suků a všechna zakončení jsou naprosto plynulá. Méně kvalitní dřevo bylo použito na terasu, garáž a domek pro babičku. V celém domě je dánská cihlová podlaha, včetně cesty vedoucí z ulice k předním dveřím. Zahrada, navržená krajinářským architektem Andersem Folkessonem, čerpá inspiraci z okolí pozemku a úzkými cestami vedoucí přes vřes a mech. Hlavní dům je klasickém půdorysu písmena L. Aby spojení s okolní přírodou bylo co možná největší, jsou stěny prosklené od podlahy až ke stropu. Některé fungují jako posuvné, takže lze stěnu celou otevřít a být v letních měsících zcela součástí zahrady. Stěny, které vedou k silnici jsou opatřeny malými okny, aby bylo zachováno soukromí.

Dům se nachází téměř na samotě, ve velmi úzkém kontaktu s přírodou
Dům se nachází téměř na samotě, ve velmi úzkém kontaktu s přírodou
Foto: Markus Linderoth

Soukromí pro mladou rodinu

Interiér je rozdělen na společenskou a soukromou část. Kratší část půdorysu do L je pro rodiče. Ti mají k dispozici vlastní ložnici s koupelnou, šatnou a netradičně i saunou. Díky půdorysu do tvaru písmena L je oddělení od společenské zóny velmi znát. Ložnice je naprosto oddělena od ruchu a nabízí naprosto neušený klid. Delší část je řešena jako jeden velký otevřený prostor pro společné chvíle. Z obou stran je zakončený prosklenou zimní zahradou s velkými prosklenými dveřmi, které se dají celé otevřít. Když je tepleji, dá se interiér rozšířit o prosklené terasy.

Cihlová podlaha dodává interiéru retro nádech, stejně jako kamenné kuchyňské desky, které jsou zakončeny dřevěným obložením po stranách kuchyňských skříní. Interiér je vlastně kombinací skandinávského retra a klasického skandinávského stylu. Největší službu dělá přirozené denní světlo, které proniká prosklenými stěnami do celého interiéru. Spojení s přírodou, sluneční paprsky a nedaleké moře dělá z domu úžasné místo pro život.

Štítky: dřevostavba
Foto: Markus Linderoth
Zdroj: www.johansundberg.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější projekty

Realizace interiéru Kozí

Rekonstruovaný byt na Smíchově

Návrh a realizace kuchyně Krásné

Byt v Rezidencii Blumentál

Usedlost na Monínci

Byt Cukrová

Sledujte nás

Nejčtenější články

Místo chaty mají vagón

Roubenka s moderní přístavbou a bio bazénem

Dům ze staré stodoly

Atriový dům s kamennou fasádou

Krásný dům kombinující tradici s modernou

Moderní dům pro děti

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock