Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Dům jako moderní stodola uprostřed krajiny

Dům jako moderní stodola uprostřed krajiny

Na vrcholu kopce mezi osadami Pongrac a Griže se nachází rodinný dům s výjimečným výhledem na krásnou okolní krajinu. Zajímavý je jeho půdorys, který je navržen jako tři různě propojené části. Výsledkem je jedinečný dřevěný dům v objetí idylické přírody.

Majitel domu nebyl spokojen s řešením předchozí architektonické kanceláře, proto se obrátil na architekty z firmy AB. Podle architekta Boštjana Matula, on a jeho kolega Dominik Sagadin měli víceméně volné ruce. Moderní dům ve tvaru písmene U ve venkovském prostředí připomíná bývalé budovy velkých farem. Stojí uprostřed luk Dolní Savinja, obklopených lesy. A právě proto je tak nádherný. Velké skleněné plochy jsou jedinou částí domu, která není typická pro venkovskou výstavbu. Integruje se však také do životního prostředí, hlavně proto, že se naplno otevírá přírodě. To bylo klíčové vodítko celého návrhu.

Zajímavě řešený atriový dům

Půdorys domu stručně odpovídá typologii atriového domu, přičemž dva různě dlouhé celky spojuje dlážděné atrium. Dům má čistou plochu asi 550 metrů čtverečních, spolu s garáží více než 650. V západním křídle najdeme garáže a technické místnosti, pod níž je suterén. Tato část je spojená s domem baldachýnem, je nižší než ostatní dvě budovy a nemá sedlovou, ale plochou střechu. Klidné východní křídlo je určeno pro ložnice a koupelny. Prostřední část, která spojuje obě křídla, se liší půdorysem i výškou. Je z něj otevřený obývací pokoj s jídelnou i kuchyní vylepšený o galerií, kde našla své místo příjemná pracovna s knihovnou.

Dům jako moderní stodola uprostřed krajiny
Foto: Matej Blanuša

Pracovna v galerii

Při navrhování domu sledovali architekti především terén. Objem je zde tvořen množstvím venkovních prostor, teras a balkonů, které přinášejí přírodu přímo ke dveřím. Je zde také hodně prostoru a světla. Centrální a rozmanitý obývací prostor se skládá z dvoupodlažního prostoru nad kuchyní a jídelnou a příjemného obývacího pokoje, nad nímž je galerie, která slouží jako pracovní prostor. Galerie pokračuje na menší balkon. Ten je přirozeně zastíněn velkým okapem. To poskytuje stín a ochranu nejen balkonu, ale také velké terase v přízemí, kde je také venkovní kuchyně. Obývací prostor je rozšířen přes velká skleněná okna na krytou venkovní terasu se saunou. Výhledy skrz velká panoramatická okna směřují ven do okolní krajiny, která vstupuje do samotného obytného prostoru a zajišťuje, že v domě nikdy nebude nuda. Přízemí druhé budovy je soukromá zóna pro ložnice, šatnu a koupelny.

Přečtěte si také

Kompaktní rodinný dům z Krnova

V Horním Slezsku, nedaleko hranic s Polskem leží město Krnov. Stavební pozemek se nachází na okraji města v dělnické kolonii, na bývalém hliništi. Výhled na blízký potok, dostatek místa a zeleně byly…

Pečlivě navržený interiér domu je světlý, otevřený a prostorný. Moderní nábytek se vyskytuje v různých tvarech a materiálech. Dřevo poskytuje domovu teplo a útulnost a velká skleněná okna umožňují majitelům přímý kontakt s okolní přírodou i uvnitř domu. Je to skvělá kombinace městské útulnosti a špičkových technologií, které okouzlí na každém kroku.

Původním přáním majitelů byl velký prostor. Právě proto se architekti rozhodli vytvořit komplex se smysluplným členěním, stejně jako za starých časů, když měli rodiny přístavbu a dům. Tento dům je toho odrazem. Funguje to skvěle především díky lokalitě a venkovskému stylu. Takový dům by se do města nehodil. Nadčasovost domu vyjadřuje spojení s minulostí a snad také s něčím, co vyjadřuje budoucnost nebo současnost. Rozdělení není provedeno tak, aby bylo možné dům rozdělit na dva rodinné domy, protože části jsou vzájemně propojeny a rodina žije v obou domech.  

Foto: Matej Blanuša
Zdroj: www.ab-objekt.si

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock