Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Z bývalé sušárny ve věži je kouzelný loft

Z bývalé sušárny ve věži je kouzelný loft

Hlavní myšlenkou rekonstrukce bylo získat skrytý potenciál zapomenutého netradičního prostoru. Z původní sušárny vznikl byt, který stylově kombinuje původní prvky s moderním designem. Co byste rozhodně nečekali je věž, která byla zahrnuta do projektu a nabízí klidné útočiště s výhledem na střechy, stromy a nebe.

Interiér se nachází v srdci hlavního města, v činžovním domě, který vypadá spíše jako kancelář než běžná obytná budova. Tajemné místo je sice v centru Varšavy, ale daleko od hluku a shonu. Byt je v podkroví a byl velkou výzvou pro architekty. Už na začátku projektu bylo nutné řešit zásadní věci jako povolení od restaurátora památek k provádění nutných prací, absence výtahu a špatný přístup do činžovního domu. Cíle stanovené projektantem byly velmi ambiciózní, ale dosažený výsledek stojí za to.

Loft ve staré sušárně

Téměř celé století sloužil tento prostor jako prádelna, sušárna a komora. Původní zdi byly vyváženy velkými formáty grafitových obkladů a celý byt je založen na tmavě šedé barvě. Na té dokonale vynikají původní dřevěné trámy. Tmavé barvy podporují klid, umožňují vám na okamžik zpomalit a pořádně si odpočinout. Osvěžením prostoru je přítomnost zelených rostlin a přírodní doplňky. To vše krásně doplňují výhledy ze střešních oken, ze kterých jsou vidět střechy sousedních činžovních domů a Palác kultury a vědy.

Z bývalé sušárny ve věži je kouzelný loft
Foto: Ola Dermont

Byt plný překvapení

V mezipatře má byt druhou ložnici s otevřenou koupelnou. Vede tam točité schodiště. Část zdi zbyla zbourána a pouze zasklena, aby z věže proudilo denní světlo i dolů a aby byl vidět vnitřek věže z dolní místnosti. Jedním pohledem vidíte originální schody i vnitřek původní věže. Vzhledem k rozdílu ve výšce podkroví bylo možné do interiéru nainstalovat různá svítidla a vytvořit tak na stěnách a podlahách neobvyklé světelné kompozice.

Přečtěte si také

Byt Oxford Street Design

Hlavním přáním klientů bylo vytvoření tmavé kuchyně, která by dokonale zapadala do industriálně laděného designu bytu, jež je součástí ikonické budovy Collingwood Foy & Gibson. Původní dispozice…

Hra světla a stínu je zde opravdu zajímavá, protože jsou na stěnách různé povrchové úpravy, některé dokonce původní. Základ v černé a neutrálních barvách byl osvěžen moderním nábytkem v sytých barvách. Ve spodní úrovni bytu jsou plně funkční a prostorné pokoje. Jeho výška v nejvyšším bodě dosahuje 6,5 m. Právě výškové rozdíly dělají byt jedinečný a plný překvapení.

Majitelé se nebáli spojit původní s novým a dali tak prostor podlahovému vytápění, designovému nábytku a moderně zařízené koupelně. Současně byly zachovány historické prvky bývalé sušárny: odkryté, surové cihlové a dřevěné konstrukční trámy, které byly začleněny do nového uspořádání. Celek je velmi konzistentní. Podlahy jsou zdobeny antracitovým kamenem s bílým žíháním. Ocelové trubky, z nichž je nábytek vyroben, skvěle ladí také s přiznanými kabely a litinovými radiátory. Výsledek je perfektní. Stálo to hodně fantazie, trpělivosti a především velké dávky nadšení.  

Foto: Ola Dermont
Zdroj: www.modoso.pl

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

V hlavní roli kámen

KUCHYNĚ S TAJNOU MÍSTNOSTÍ

Studie minimálního interiéru

Kuchyně v šafránově žluté barvě

Předsíň na Praze 9

Interiér Kozlovice

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Aranka – romantický minidomek šetrný k přírodě

Přírodní koupací jezírko – kouzelný biotop bez chemie

Luxusní maringotka

Vybíráme dlažbu na terasu

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock