Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Mezonet v bratislavské Dúbravke

Mezonet v bratislavské Dúbravke

Bydlení na sídlišti jak ho neznáme. Velkorysé, otevřené, s rozsáhlou terasou. Architekti stáli před nelehkým úkolem přestavby velkého mezonetového bytu. Interiér, který vznikal pro mladou rodinu s třemi dětmi, zabírá dvě nejvyšší podlaží domu v Dúbravke.

Hlavní předností původního prostoru v patnáctileté bytovce byla velkorysá obytná plocha a střešní terasa s výměrou 120 m2. Přestože se táhne podél celého ustoupení podlaží, byla původně přístupná pouze ze dvou pokojů. Investor požadoval radikální rekonstrukci bytu, čemuž odpovídá i rozpočet. Na finálním výsledku je cítit množství času, které rekonstrukci věnovali architekti i majitel.

Změna dispozice

Nejvýraznější změnou dispozice je vložení nové "platformy" na patro bytu. Toto řešení umožňuje přímý přístup na terasu, čímž odstraňuje největší nedostatek původního bytu. Na otevřené galerii našla své místo knihovna s policemi vytaženými až po strop. "Čitatel" má z tohoto místa přehled o dění v celém bytě. Po rekonstrukci se denní část bytu proměnila na velký otevřený prostor, který spojuje kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Otevřenost umocňuje světlá výška přes dvě podlaží.

Mezonet v bratislavské Dúbravke

Důležitá je kvalita materiálů

Návrh se nese v duchu zdravého konzervatismu, s důrazem na kvalitu použitých materiálů. Interiér sjednotila světlá barva stěn, dveří a vestavěného nábytku. Na neutrálním podkladu vynikne jemná textura přírodního linolea a kresba smrkového dřeva použitá na vertikálních lamelách zasklených stěn, nábytku i schodišti. Černé ocelové prvky doplňují materiálovou kompozici.

Smrkové zábradlí

Svislé smrkové latě použity jako dekor, zábradlí nebo obklad, umocňují výšku mezonetu a vertikalitu kompozice. Blok kuchyňské linky je, stejně jako další úložné prostory, navržený na míru s bezúchytkové zásuvkami a dvířky na magnet. Cílem bylo dosažení monochromatického plochy členěné pouze linkami spár. 

Zdroj: Ing. arch. Borislav Benedek Ing. arch. Michal Lang

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Útulné podkroví pro hosty

Jahodové sady

Dokonalá ergonomie a rozmístění

Byt v rezidenci Braník

Rezidenční bydlení

Kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem

Sledujte nás

Nejčtenější články

Anglická kuchyně třeba i u vás doma

Dokonalý domov na horách spojující masivní dřevo, kámen a sklo

Bioplynová stanice do vašeho domova

Perníková chaloupka

Vánoční inspirace a dekorace

Jak vytápět nový dům od roku 2022?

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock