Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Postele z přírodních materiálů - investice, která se vyplatí

Postele z přírodních materiálů - investice, která se vyplatí

Výzkumy ukazují, že kvalitní spánek nemusí být dlouhý, ale hlavně hluboký a nerušený. Ale jak se vyhnout večernímu počítání oveček, nočnímu převalování a rannímu vstávání se ztuhlostí v zádech? Vyzkoušejte přírodní matrace a budete litovat, že jste si je nepořídili už dávno.

Na čem spíte?

Je evidentní, že spánek je velmi důležitý nejen pro naše tělo, ale také pro naši psychiku, soustředěnost a celkovou výkonnost. Jak říká Raymonde Jean, ředitel spánkové medicíny z  St. Luke’s-Roosevelt Hospital Center v New York City: "Mnoho věcí, které považujeme za samozřejmé, je ovlivněno spánkem. Pokud spíte lépe, můžete určitě žít lépe. Je to celkem jasné." Existuje mnoho faktorů, které spánek ovlivňují. Některé z nich jsou vedlejší a na kvalitu spánku působí nepřímo, např. teplota v místnosti, výběr správných lůžkovin, zatemnění, životospráva, atd. Ovšem co je stěžejní, je jednoduše to, na čem spíte. To je bez debat. A proto pokud máte se spánkem potíže, první věc, kterou budete pravděpodobně řešit, je vaše postel. Jenže jakou vybrat? Zkuste na to jít chytře a zamyslete se s námi, co je pro člověka nejvhodnější? Co je pro naši pokožku příjemné? V čem rádi chodíme, když je venku parno? Co nás naopak nejlépe zahřeje? Mnozí z vás už jistě tuší, kam tím míříme. Přírodní materiály. Len, bavlna, vlna. Přidejte koňské žíně, kaučuk, pružiny a dřevěný rám a máte postel, která vám ohromí.

Vlastnosti přírodních materiálů

V dlouholetých výzkumech přišli lékaři na to, že během spánku se na syntetických materiálech asi desetkrát výrazně zvýší srdeční aktivita, zatímco na přírodních materiálech bývá výkyv výrazně nižší. "Patrně má na to vliv stresový faktor, ale přesné vysvětlení zatím neznáme. V každém případě však na lůžku z přírodních materiálů odpočívá srdce komplexněji a tím i lépe." tvrdí Alan Waller, švédský nezávislý expert na vlnu a další přírodní vlákna a jejich zpracování. Výhodou přírodních materiálů je přirozená vzdušnost, pružnost, schopnost termoregulace a absorpce vlhkosti. Koňské žíně jsou duté, vlhkost jimi proniká a odchází tak rychle, že je po navlhčení stačí otřepat, a jsou okamžitě suché. Vynikají tedy účinnou ventilační schopností, kterou u matrací potřebujeme, protože se ve spánku potíme. Kromě vzdušnosti a absorpční schopnosti vynikají koňské žíně také velkou pružností. Vlna svou schopností hřát i chladit reguluje teplotu matrace a způsobuje, že vždy spíte při optimální teplotě. Vlna odvádí vlhkost, a tak spolupůsobí při správném dýchání matrace. Kromě toho také snižuje statickou elektřinu. Bavlna má schopnost větrat, a tím odvádět vlhkost. Na matraci tak pocítíte stejný efekt jako v létě v bavlněném oděvu. Proto je bavlna používána také na potahy přírodních matrací. Len je pevný, pružný, odolný, schopný absorbovat vlhkost a zároveň minimalizuje vznik statické elektřiny.

Matrace z přírodních materiálů

Firmy, které se specializují na výrobu matrací výhradně z přírodních materiálů, vyvinuly koncept celé postele, která je i esteticky postavena nikoli na zdobném dřevěném rámu, ale na viditelnosti matrací a zpracování jejich potahů. Jedna její varianta sestává ze dvou matrací, druhá (často nazývaná kontinentální) ze tří matrací. Ty vznikají kladením vrstev plstě z ovčí vlny, bavlny a koňských žíní na sebe, přičemž základ spodní a často i střední matrace tvoří pružiny. Velikost, tuhost i způsob zpracování si můžete zvolit. Přírodní matrace se pokládají na pevnou dřevěnou základnu. Vzhledem ke vzdušnosti materiálů nepotřebují lamelový rošt, mezery mezi lamelami by naopak mohly způsobit deformaci pružin.

Kvalitní výrobce v Česku

Není divu, že se u nás postele z přírodních materiálů těší takové oblibě. I přes vysokou cenu velmi rychle pochopíte, že tato investice stojí za to. Ve světě existuje pouze pět firem, které vyrábějí postele čistě z přírodních materiálů. Jednou z nich je Saffron Beds - firma, pocházející ze Slovenska, která má u nás bohaté zastoupení. Saffron je anglický ekvivalent pro šafrán. Stejně jako dokáže šafrán výborně okořenit jídlo, dokáží postele Saffron zajistit vašemu životu pohodlí a komfort. Saffron Beds vychází z mnohaleté tradice výroby postelí jedné rodiny v Dánsku. Jejich postele jsou vyráběny výhradně ručně. Použité pružiny, vyráběné z nejkvalitnější švédské oceli, jsou samostatně obalované v látkových taštičkách tak, aby se každá pružina mohla pohybovat nezávisle na ostatních. Postel je možno sestavit „na míru“, máte výběr ze široké škály potahových látek, tvarů, způsobu čalounění čela postele, atd. „Když jsem spal na klasické posteli, vůbec to nebylo špatné, ale nedokázal jsem si odpočinout. Mám v hlavě spoustu problémů, myšlenek. Hodně se převaluji. Při každém otočení jsem kvůli vrzajícímu roštu a konstrukci postele budil přítelkyni i sebe, nebylo to nic příjemného. Bylo rozhodnuto pořídit novou postel. Chodím, hledám matrace a řeším výběr. Nakonec jsme našli ručně vyráběnou postel Saffron z přírodních materiálů. Sami jsme si ji konfigurovali, určili jsme si tuhost a také složení. Je to něco úžasného! Postel má kvalitní pružiny, svrchní vrstvu tvoří skvělý bavlněný topper.“ popisuje spokojený zákazník.

"Spánek býval trochu ignorovaný, jako zaparkování auta v garáži a jeho vyzvednutí ráno." říká doktor David Rapoport, ředitel NYU Sleep Disorders Program (Program poruch spánku). Dnes už tomu tak není a odborníci stále objevují nové významy a výhody kvalitního spánku. Objevte je i vy.

Štítky: postel
Postele z přírodních materiálů - investice, která se vyplatí
Postele z přírodních materiálů - investice, která se vyplatí
Postele z přírodních materiálů - investice, která se vyplatí
Postele z přírodních materiálů - investice, která se vyplatí
Postele z přírodních materiálů - investice, která se vyplatí
Postele z přírodních materiálů - investice, která se vyplatí

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock