Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Desatero pro dobrý spánek a dobrou postel

Postele Hästens
Postele Hästens

Kvalitní spánek je důležitý jak pro naše zdraví, tak pro dobrou náladu. Vzhledem k tomu, že právě v ložnici strávíme většinu života, je zapotřebí udělat maximum proto, abychom se ráno nebudili nevyspalí, rozlámaní a podráždění. Pokud i vás trápí nekvalitní odpočinek, inspirujte se naším desaterem pro dobrý spánek a dobrou postel.

1. Správný výběr postele

Při výběru kvalitní postele a matrace se určitě nespoléhejte jen na internet. Estetika je určitě důležitá, váš zdravý spánek je však přednější. S výběrem postele si tedy klidně dejte načas. Navštivte specializované obchody či showroomy, kde vám s hledáním té správné postele i matrace poradí profesionálové. Nezajímejte se jen o cenu a vzhled postele, ale také o výšku, tvrdost a materiál matrace. Řada obchodů navíc vychází zákazníkům vstříc do té míry, že si vybranou matraci mohou vyzkoušet buď na místě nebo na určený čas i ve své ložnici.

2. Kvalitní postel je investice

Do všeho, co má vliv na naše zdraví, bychom se neměli bát dostatečně investovat. Přestože nás tak mohou svádět levné postele a matrace, je podstatné si uvědomit, že opravdová kvalita se často projeví i na ceně. Jezdíte autem za statisíce nebo dokonce miliony, ale spíte na nekvalitní posteli s proleželou matrací? Pak se tuto nesrovnalost snažte napravit, než o sobě dá vědět vaše pochroumané zdraví. Věřte, že do kvalitní postele se investovat vyplatí. Může vám vydržet až dlouhých deset let a postarat se tak o zdravý spánek tolik důležitý pro regeneraci vašeho těla i mysli po celodenním fungování.

3. Postel jako celek

Zdravý spánek vám zajistí až postel jako celek. Nevěřte tedy mýtům, že pro kvalitní spánek postačí dobrá matrace, kterou položíte na jakýkoliv rám nebo dokonce na zem. Rám postele a matrace totiž tvoří jeden organismus, který dokonale funguje jen jako celek. Na kvalitě spánku má přitom důležitý vliv i správně zvolený rošt, který dokáže zajistit potřebné větrání matrace. Rošty mohou být z latěk nebo lamel. Velmi pohodlné jsou polohovatelné rošty, u kterých je možné zvednout oblast pod hlavou, zády nebo pod nohami.

Hypnos Monarch
Hypnos Monarch

4. Kvalitní materiály jsou základ

Pro zdravý spánek jsou nejvhodnější přírodní materiály. Není se čemu divit, že se k výrobě postelí používá zejména dřevo. Co se týče kritérií odolnosti a životnosti, je postel ze dřeva jasným favoritem. Kvalitní masiv si po mnoho let uchová pěkný vzhled, navíc se jedná o ekologický materiál, který neškodí zdraví. Protože ale postel funguje jen jako celek, se stejným důrazem je třeba vybírat i materiál roštu, matrace a lůžkovin. Vše by zkrátka mělo být uzpůsobeno tak, abyste se mohli naprosto nerušeně věnovat zaslouženému odpočinku.

5. Pružiny pro klidný spánek

Moc rádi byste si vychutnali opravdu kvalitní a zdravý spánek, ale partner po vašem boku se neustále vrtí? Pořiďte si postel vyplněnou pružinami z nejkvalitnější kalené oceli. Takovou postel, ve které je každá pružina uložena v samostatném pouzdře, díky čemuž se pohybuje nezávisle na ostatních. S touto postelí si užijete krásný a ničím nerušený spánek, protože ani nepoznáte, že se partner vedle vás pohnul. Pružiny navíc poskytují vašemu tělu dokonalou oporu v každém bodě. Zdravý spánek na tak na sebe nenechá dlouho čekat.

6. Vyhovující šířka postele

Klidný spánek bez probouzení vám může zajistit dostatečně široká postel. Je sice hezké usínat po boku někoho blízkého, proč za to ale ráno platit nevyspáním? Dostatek prostoru při spánku je více než důležitý, a tak při výběru postele na šířce určitě nešetřete. Vy i váš partner byste při spaní měli mít prostor pro klidný spánek i změnu polohy.

Přečtěte si také

Ložnice - pět tipů pro příjemný zimní spánek

Každý z nás si zaslouží kvalitní spánek. Hlavně teď, v zimě, kdy nemá nikdo na vstávání náladu. Bohužel, práce nepočká a vstávat se musí, což pokud se zrovna dobře nevysíte není jednoduché. K…

7. Odpovídající výška postele

Vedle šířky postele je neméně důležitá i její výška. Na kvalitní postel by se mělo dobře lehat i se z ní bez problémů zvedat. Výšku postele přitom můžete doladit výškou matrace. Rozhodně byste však při usednutí na postel měli mít kolena v pravém úhlu. Ideální volbou jsou proto kontinentální postele, luxusní vysoká lůžka, která v sobě spojují hned několik kvalit. V jejich případě zaručuje kvalitní spánek kombinace nosného rámu na principu pružin, nosná matrace z paměťové pěny (nebo taštičková matrace) a vrchní pěnová matrace, která umocňuje nezaměnitelný pocit komfortu a zážitek z hlubokého spánku na kontinentálních postelích.

Vispring Beds - Devonshire
Vispring Beds - Devonshire

8. Rám postele

Pro kvalitu spánku je zásadní i rám postele. Zavrzání postele při sebemenším pohybu není právě příjemné, a tak je třeba zaměřit se při výběru postele i na ten správný rám. Upusťte od romanticky vyhlížejících, ale příliš studených kovových rámů, a dejte i v tomto případě šanci dřevu. Takový rám z masivního bukového nebo borovicového dřeva dodá vaší posteli a potažmo i celé ložnici hřejivý dotek přírody. Dbejte také na to, aby byla konstrukce postele dokonale pevná – pak už vás žádné vrzání neprobudí.

9. Souhra barev

Pokud si do ložnice pořídíte čalouněnou postel, získá chvíle vašeho odpočinku další rozměr. Barvy totiž hrají významnou roli i při spánku. Pro ty, kteří milují opravdový luxus, jsou tu světoví výrobci postelí Vispring, Hästens nebo Somnus. V nepřeberném množství vlněných, lněných, kožených, semišových látek a jejich kombinací si můžete vybrat tu, která je právě pro vás krásná na pohled i příjemný na dotek.

10. Povlečení

Ke kvalitnímu spánku si můžete dopomoci i výběrem vhodného povlečení. Ani na něm se tak nevyplatí šetřit. Vsaďte na časem ověřené receptury a vpusťte si do ložnice přírodní materiály, které jsou vysoce prodyšné i příjemné. Pokud jde o přikrývky, bude pro vás to nejlepší volbou přikrývka z prachového peří, kterému se ani v moderních časech nic nevyrovná. Technologie výroby péřových přikrývek a polštářů přitom v současné době podléhá přísným hygienickým normám, a tak se ani alergici nemusí obávat zakoupení péřových lůžkovin u spolehlivých výrobců.

Naše desatero pro dobrý spánek a dobrou postel je tímto u konce, a tak nám nezbývá než vám popřát ničím nerušený spánek, po kterém se každý den budete probouzet s tou správnou dávkou energie.

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock