Vaříme Přidáno: 30. 11. 2017

Perníková chaloupka

Na Mikuláše mi maminka vždy pekla perníkovou chaloupku. Pokaždé jsem se na ni opravdu moc těšila. Každý rok ji pak nazdobila trochu jinak. Jednou byla střecha posypaná sněhem z kokosu, jindy ji zdobily lentilky, nebo poleva z čokolády, ale vždy mi udělala obrovskou radost. Pojďte si taky jednu upéct, a že nemáte děti? Nevadí. U nás se peče každý rok, už jen tak pro radost.

Na Mikuláše mi maminka vždy pekla perníkovou chaloupku. Pokaždé jsem se na ni opravdu moc těšila. Každý rok ji pak nazdobila trochu jinak. Jednou byla střecha posypaná sněhem z kokosu, jindy ji zdobily lentilky, nebo poleva z čokolády, ale vždy mi udělala obrovskou radost. Pojďte si taky jednu upéct, a že nemáte děti? Nevadí. U nás se peče každý rok, už jen tak pro radost.

V mých dětských letech jsem se na období předvánoční moc těšila. Celý byt provonělo cukroví, večer jsme zapalovali svíčky a užívali jsme si výrobu vánočních ozdob. Kromě Vánoc jsem milovala Mikuláše, který mi, když jsem byla hodná, přinesl perníkovou chaloupku. Každý rok mamka chaloupku pekla tajně, když jsem zrovna nebyla doma, nebo ji tvořila u babičky a pak ji schovávala ve sklepě. Navečer, kdy po domech chodil čert s Mikulášem a andělem jsem u dveří zaslechla zacinkání zvonečku a čekala na mě chaloupka. Před ní stála zapálená svíčka a uvnitř byly schované dobroty. Chaloupka byla totiž kouzelná, dala se nadzvednout a uvnitř čekaly sladkosti. V pozdějších letech to máma vychytala až tak, že dovnitř chaloupky vložila baterku a celý domeček zářil. Teď už do ní sladkosti nedáváme, ale pečeme chaloupku jako tradici a zdobí nám domov v předvánočním čase.

Ingredience

500 g hladké mouky

200 g cukru moučka

100 g másla/ hery na pečení

2 vejce

5 lžic medu

2 lžíce kakaa

2 lžičky koření na perník

lžička jedlé sody

1/4 prášku do perníku

 

Bílková poleva

2 vaječné bílky

300 g moučkového cukru

 

Postup

Těsto na perník si připravíme den předem. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, aby bylo měkké a poddajné. Zabalíme jej do folie a necháme přes noc  odležet v lednici. Druhý den těsto vyjmeme z lednice a vyválíme na pomoučeném stole, nebo vále. Tloušťka vyváleného těsta by měla být zhruba půl centimetru. Pomocí připravených šablon vykrojíme jednotlivé dílky na domeček. Nezapomeňte také na podstavu domečku. Tu můžete vytvořit z perníku, nebo chaloupku položit na dřevěnou desku, nebo tác.

Pokud nám nějaké těsto zbude, můžeme z něj vytvarovat srdíčka, nebo jiné dekorace na domeček. Pamatujte, že čím menší dílky budou, tím se upečou rychleji. Proto je raději v troubě kontrolujte a případně některé vytáhněte dříve, podle potřeby. Perníčky pečte zhruba 8 - 10 minut na 160°C, teplotu i dobu uzpůsobte podle průběhu pečení, jelikož každá trouba peče jinak. Po vyjmutí dílků perníku potírejte ještě horké rozšlehaným žloutkem s mlékem, aby dostaly pěkný lesk. Pokud plánujete perníčky zcela zakrýt polevou, nemusíte je potírat. Ponechejte je zchladnout na mřížce, nebo dřevěném prkénku do pokojové teploty.

Bílkovou polevu vytvoříme tak, že si nejdříve prosejeme moučkový cukr přes jemné síto, díky tomu bude mít dokonale hladkou konzistenci. Bílky s cukrem třeme ručně, nebo pomocí šlehače dokud zcela nezhoustne. Až bude poleva hotová poznáme tak, že když polevu kápneme na perníček, nebude se již rozlévat a bude držet svůj tvar. Tehdy je poleva připravena ke zdobení. Pro zdobení perníkové chaloupky můžeme použít tužší sáček na svačinu, který polevou naplníme a ustřihneme jednu špici.

Tip 

Pro spojování jednotlivých dílů chaloupky nám postačí špendlíky, nebo tenké hřebíčky, či párátka a samozřejmě poleva. Než vám na hranách spojů uschne poleva, celou chaloupku dohromady podrží zapíchnuté špendlíky nebo malé hřebíčky. Druhý den, po zaschnutí polevy ve spojích můžete spendlíky vytáhnout, aby se o ně nikdo nezranil a náhodou je třeba nesnědl.

Dozdobit můžeme chaloupku kokosem, který symbolizuje sníh, lentilkami, čokoládovou polevou, různými bonbóny, nebo sušenkami. Kreativitě se meze nekladou. 

Zdroj:  U medový kozy - fler.cz
Další články: