Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Vila postavená v balijské pobřežní džungli

Vila postavená v balijské pobřežní džungli

Tento dům, který architekti příhodně nazývají „Chameleon“ je přímou ukázkou toho, jak krásně může vypadat netradiční dům vpasovaný do uchvacující balijské přírody. Dům překvapuje mnohými detaily, zákoutími, ale i svojí dokonalou funkčností.

Dům s výhledem na krajinu

Dům se nachází na jihozápadním pobřeží Bali, přesněji v samém srdci tamní přírody. Pozemek, na němž dům stojí, je jakýmsi spojením více přírodních vjemů. Z jedné strany domu dohlédneme na hustý tropický les, ze strany druhé se nám před očima rozprostírá řeka. Hlavním cílem architektů ze studia Word of mouth house bylo vytvořit takové bydlení, které se stane součástí okolí a nebude přírodu narušovat. Najdeme zde jak tichá zákoutí ideální pro relax, tak i otevřené prostory s výhledem na krajinu.

Základní princip řešení tohoto návrhu architekti popisují následovně: „Vycházeli jsme z myšlenky krajinné architektury s tím, že jsme smazali hranice mezi přírodním a vybudovaným. V důsledku toho se zdá, že budovy jsou součástí samotné země a prolínají se s ní.“ Což v reálu vypadá tak, že zde někdy dominuje krajina, jindy zase dům, a to se neustále mění. Jako doplněk zde slouží bazén.

Inspirováno tradiční balijskou architekturou

Tradiční balijská architektura je pověstná tím, že jsou v ní všechny společenské prostory otevřené. Každá z částí domu má předem určenou funkci. Z uzavřených prostor je zde ložnice, fitness centrum a mediální místnost; avšak ani tato místa nejsou zcela uzavřena před světem, jelikož jsou v přímém kontaktu s exteriérem domu. Jednoduše je zde stále co objevovat.

Dům s názvem Chameleon

Hlavní budova stavby je dvoupodlažní s obdélníkovým půdorysem. Vnitřní rám domu vyčleňuje prostory, jenž jsou určeny k trávení většiny času jeho obyvatel. Jméno chameleon si dům získal díky maskovaným zeleným střechám, jež ještě více umocňují působení celého domu jakožto něčeho, co dokonale zapadá do okolí. Střechy zde mají i funkci praktickou, kdy slouží ke sklizni dešťové vody a proti přehřívání domu.

Architekti mysleli opravdu na vše, tím i na využití materiálů z lokálních zdrojů, čímž pomáhají minimalizovat uhlíkovou stopu v domácnosti. Nechybí zde ani vlastní solární panely, recyklace vody, apod. Celkové působení domu je velmi čisté, moderní a elegantní, což ovšem neznamená strohý beton bez doplňků. Ba naopak - celý interiér působí teple, zemitě a útulně.

Zdroj: Foto: Daniel Koh, Word Of Mouth - www.womhouse.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Apartmánový dům Harrachov - horský interiér

Rodinný dům s atriem

Apartmánový dům Harrachov

Rekonstrukce bytu Praha

Rekonstrukce RD Hovorčovice

BD Kostelec nad Černými lesy - luxusní interiér

Sledujte nás

Nejčtenější články

Téměř nulová dřevostavba v Beskydech

Na střeše bytovky vyrostl minimalistický dům ze dřeva

Černý dům se otevírá do krajiny

Vysněný dům na venkově

Luxusní maringotka

Nový domov v eklektickém stylu s nádechem Skandinávie

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock