Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Malý rodinný dům ve starší zástavbě

Bydlení v kontaktu se zahradou. Dvojice obytných traktů se snahou o nový, kontextuální dialog s okolní zástavbou. Rodinný dům vyrostl v zahradě, ve starší zástavbě bratislavských Vajnor.

Bydlení v kontaktu se zahradou. Dvojice obytných traktů se snahou o nový, kontextuální dialog s okolní zástavbou. Rodinný dům vyrostl v zahradě, ve starší zástavbě bratislavských Vajnor.

Rodinný dům vyrostl v zahradě, která původně patřila různé objekty, uzavírající obytný blok. Při osazování domu v rámci pozemku byl autor díla architekt Matúš Gondek konfrontován s více možnostmi. Jako základní kritérium si nejprve stanovil dostatečnou míru soukromí pro obyvatele, při zachování co největší zahrady. První reakce byla postavit dům - "hradbu", mezi ulicí a zbylým pozemkem.

Brzy si ale uvědomil potřebu různých úrovní soukromí. Z domu - bariéry vznikla stavba, která je na úrovni přízemí plynulou součástí okolního pozemku. Svým osazením a dispozičním řešením člení pozemek na tři základní funkční prostory. Vjezd jako utilitární vstupně-skladová část. Obytný prostor, pokračující do exteriéru jako společenská zóna. Samostatná soukromá část pro rodiče - místo odpočinku.

Bydlení v kontaktu se zahradou. Dvojice obytných traktů se snahou o nový, kontextuální dialog s okolní zástavbou. Rodinný dům vyrostl v zahradě, ve starší zástavbě bratislavských Vajnor.
Foto: Matúš Gondek

Druhé podlaží patří dětem

Nad touto zahradní-obytnou platformou se tyčí druhé podlaží pro děti a návštěvy. V mé představě domek, vysunutý do korun zachovaných zahradních stromů. Z tohoto důvodu má patro okna orientované přímo na vzrostlo zeleň.

Přečtěte si také

Vícegenerační bydlení na jednom pozemku: Spolu, ale odděleně!

Dnes vám přinášíme realizaci, která je úplným opakem moderních betonových staveb a chladných kombinací materiálů. Architekt Michael Karnet navrhl domek s jasnými tradičními rysy, které zapadnou do…

Rozdělení objektu na "domeček" a "stodolu" - dvojici menších objektů, má za cíl zmenšit měřítko domu. Podvědomě jsem stále cítil, že výstavba v zahradě nemá nepřiměřeně zahušťovat stabilizované prostředí ulice. Rozdělení je také výrazem členění na denní část, umístěnou blíže při ulici a noční část v klidu vnitřních zahrad. Sklon střechy a tvarování objemů navazuje na starší zástavbu Vajnory. Materiálově se však zejména obytná část domu od okolní zástavby výrazně liší.

Technické řešení umožnilo umístit na střechy živou zeleň. Spolu s výsadbou v zahradě je záměrem zazelenění pozitivní vliv na mikroklima pozemku a zmírnit přehřívání domu během letních měsíců. Porost střech a zeleň v zahradě zajišťuje, aby ulice nepřišla o svůj kus přírody.

Štítky: rodinný dům
Foto: Matúš Gondek
Zdroj: Matúš Gondek / play MTTO

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

MALVAZINKY

Redesign ložnice

Divoká zahrada víkendového domu

DVĚ LINIE. JEDNA KUCHYNĚ. NULA PŘEKÁŽEK.

Patrová dřevostavba Easy 99

Apartmány v Janských Lázních

Sledujte nás

Nejčtenější články

Citáty v interiéru osvěží vaše bydlení

Chaloupka, která klame vzhledem, neuvěříte, že jde o novostavbu!

Aranka – romantický minidomek šetrný k přírodě

Fantastický srub na jedinečném místě

Naprosto okouzlující chata v přírodě

Originální rodinný dům s výhledem na Beskydy

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock