Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Energeticky účinný dům u lesa

Podél pravého břehu Dunaje se táhne bratislavská městská část Rusovce. Na samé hranici lužního lesa, který do ní zasahuje, se nachází dům, který si pro sebe a svou ženu navrhl sám architekt. Na úkor bohatosti tvarů upřednostnil funkčnost a přehlednost interiéru.

Do projektu se pustil architekt Ľubomír Peráček spolu se svým mladším jmenovcem. K dispozici měli pozemek o velikosti 652 m2 ležící na hranici chráněného lužního lesa. Novostavba se stala součástí Villaparku Rusovce, což je soubor šesti domů, na jejichž realizaci se architekti do velké míry podíleli.

Stavba z dřevěného masivu

Dům byl navržen jako prostorná dřevostavba poskytující komfortní bydlení manželskému páru. Jak už bývá u projektů z ateliéru MOLNÁR – PERÁČEK zvykem, také v tomto případě se jedná o dům z CLT dřevěného masivu. Při realizaci stavby došlo k plnému využití technických specifik konstrukčního materiálu, přičemž panely se v surové formě objevují rovněž v interiéru.

Dům splývající s okolím

Koncept domu se do velké míry odvíjel od prostředí chráněného lužního lesa, který do stavební parcely vizuálně zasahuje. Dalším důležitým aspektem bylo začlenění domu do již existující zástavby šesti rodinných domů v uzavřeném areálu. Díky jednotné filosofii všech staveb, které vznikly najednou ve zmíněném ateliéru, bylo jasné, že i tato bude postavena ze stejného konstrukčního materiálu. V tomto případě měl na pozemku u lesa vyrůst prostorný dům s důrazem na kvalitní přírodní materiály, energetickou účinnost a uživatelský komfort. Dům měl rovněž přirozeně splynout s okolní přírodou, což se podařilo díky zvolenému konstrukčnímu přístupu a také prostřednictvím obkladu z červeného smrku.

Konstrukce domu

Primární nosná konstrukce je z lepeného masivního dřeva. Také pro sekundární konstrukce roštů odvětraných fasád a střech bylo použito dřevo. Základy domu tvoří deska z nepropustného armovaného betonu, která je uložena na násypu z pěnového skla o tloušťce 300 mm. Na svislé nosné stěny byly použity CLT panely s tloušťkou 100 mm, které jsou zakotveny do základové desky. Horizontální konstrukce stropů jsou z lepeného lamelového dřeva o tloušťce 160 mm. Střecha nad prvním nadzemním podlažím je pochozí, jednoplášťová. Střecha nad noční částí je provětrávaná, dvouplášťová. Dům je z vnější strany zateplen pomocí přírodní izolace na bázi dřevovlákna. Dřevěný masiv z červeného smrku doplňují nehořlavé fasádní cementovláknité desky.

Barvy a materiály v interiéru

Masivní konstrukční systém CLT je v plné míře přiznaný rovněž v interiéru. Jednotlivé místnosti zdobí přirozeně krásná kresba dřeva, která může dostatečně vyniknout díky bílé lité podlaze. V koupelnách dostaly prostor velkoplošné gresové obklady. Podlahu v patře osvěžuje zelený koberec s vyšším vlasem. Barevné kompozici vévodí světlé odstíny dřeva doprovázené bílými, černými a zlatavými akcenty.

Uspořádání bydlení

Na vstup v severní technické části domu plynule navazují šatny, prádelna a technická místnost. Chodba pak vede ke koupelně a pracovně, která je průchozí. Za ní se nachází ložnice s velkou prosklenou stěnou, kterou lze pozorovat krásy blízkého lesa. Srdcem domu je společenská zóna s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem. Kuchyni rovněž osvěžují inspirativní výhledy do zahrady. Navíc je možné odtud vejít přímo na terasu. Také obývací pokoj je díky velkému francouzskému oknu dostatečně světlý. Vévodí mu vysoce komfortní sedací souprava, knihovna a sbírka obrazů. Navazuje na něj jídelna, kterou zdobí zajímavé designové židle soustředěné kolem čistě bílého stolu. V patře se nachází noční část domu, která se díky prosklené stěně otevírá směrem na střešní terasu. Je odtud nádherný výhled do zahrady a lužního lesa. O odpolední proslunění ze západní strany se stará dlouhé pásové okno.

Energeticky účinný dům

Vytápění a chlazení objektu zajišťuje tepelné čerpadlo voda-vzduch spolu s nízkoteplotním podlahovým vytápěním a chlazením. Nechybí zde vlastní studna. Parametrů nízkoenergetického domu bylo dosaženo rovněž díky provětrávané fasádě a střeše s vysokým tepelným odporem. Konstrukční řešení domu se v prvé řadě zaměřuje na kvalitní a zdravé bydlení s důrazem na použití přírodních materiálů.

{reklama-0}

V bratislavské městské části Rusovce tak přibyla novostavba respektující své okolí. Svým obyvatelům poskytuje komfortní bydlení s úzkým vztahem k přírodě a jejímu bohatství.

Zdroj: https://www.archinfo.sk/diela/rodinny-dom/rodinny-dom-pri-lese-bratislava-rusovce.html

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

MALVAZINKY

Redesign ložnice

Divoká zahrada víkendového domu

DVĚ LINIE. JEDNA KUCHYNĚ. NULA PŘEKÁŽEK.

Patrová dřevostavba Easy 99

Apartmány v Janských Lázních

Sledujte nás

Nejčtenější články

Citáty v interiéru osvěží vaše bydlení

Chaloupka, která klame vzhledem, neuvěříte, že jde o novostavbu!

Aranka – romantický minidomek šetrný k přírodě

Fantastický srub na jedinečném místě

Naprosto okouzlující chata v přírodě

Originální rodinný dům s výhledem na Beskydy

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock