Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rekreační domek vdechl zapomenuté zahradě nový život

Rekreační domek byl navržen pro celoroční užívání
Rekreační domek byl navržen pro celoroční užívání

Zapomenutou zahradu v Plzni na Mikulce oživil rekreační dům, který byl navržen pro celoroční užívání. Drobná stavba s přiznanými materiály vyrostla v rekreační oblasti, a tak i ona vyzývá k odpočinku těla i mysli uprostřed krásné krajiny.

Doposud nevyužívaný pozemek investora dostal nový impuls. Podle návrhu architektů Ireny Šebové a Tomáše Krále ze studia architectureMADE zde vyrostl vcelku jednoduchý malý dům se sedlovou střechou. Zdobí jej venkovní terasa otevřená do zahrady a také celá řada přiznaných materiálů. Vzniklo tak harmonické místo, jehož přívětivou atmosféru si lze vychutnávat nejen v časech dovolené.

Dům ve svahu

Dům stojící v doprovodu stromů zaujal místo ve střední části terénu. Zahradou se tak dá projít bez jakýchkoliv překážek. Na jižní straně přitom největší část zahrady, která je krytá domem, zůstává volně otevřená do okolí. V horní severní části naopak pozemek přiléhá k pěší cestě. Pozemek tak nabízí příjemné výhledy do krajiny i netradiční terén. Návrh domu přitom vznikl i s ohledem na soukromí jeho obyvatel.

Překližka na obkladech a kuchyni dodává interiéru moderní, skoro až průmyslový charakter
Překližka na obkladech a kuchyni dodává interiéru moderní, skoro až průmyslový charakter
Foto: Matěj Hošek

Důraz na přiznané materiály

Vzhledem k tomu, že byl rekreační dům navržen pro celoroční ubytování, dbali jeho autoři na vysokou kvalitu jeho konstrukce i vybavení. Obvodové zdivo tak sestává z keramických tvárnic s vnitřní tepelnou izolací a střecha je posazena na jednoduchém dřevěném krovu s titanzinkovou krytinou. Velice přímočará je pak práce autorů s jednotlivými materiály. Ty jsou přiznané, pohledové a velice citlivě použité. Patří k nim zejména dřevo,  kámen, beton, keramika, sklo a kov. Za použití těchto přiznaných materiálů tak celek, který zahrnuje terasu, pergolu a domek na nářadí, působí velmi kompaktním dojmem.

Interiér rekreačního domu

V rekreačním domě se nachází obytný prostor, ložnice a koupelna s toaletou. Podlahovou plochu interiéru v teplých měsících rozšiřuje terasa, která může sloužit také jako letní obývací pokoj. Interiér je zařízený v minimalistickém stylu, a tak v něm mohou plně vyniknout použité materiály. Figurují mu světlé barvy a čisté linie. Díky otevřeným prostorům, minimu doplňků, světlým barvám a proskleným plochám působí toto rekreační bydlení velice útulným dojmem. Hojně využité dřevo interiér prohřívá a dodává mu tolik příjemný dotek přírody.

V rekreační oblasti na plzeňské Mikulce tak dosud zapomenutý pozemek zkrášlil dům, který působí skromným a neobyčejně přirozeným dojmem. Doplněný o zajímavě řešenou terasu nabízí komfortní bydlení i inspirativní výhledy do přírody.

Foto: Matěj Hošek
Zdroj: www.architecturemade.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock