Městský činžovní dům byl postaven začátkem 50. let minulého století. Jednotlivé byty patří městu, ale i přesto se klienti rozhodli, že do městského bytu dají nemalý obnos peněz na jeho rekonstrukci. Klienti si před nedávnem nechali zrekonstruovat na vlastní náklady koupelnu a samostatné WC, takže tyto dvě místnosti nebyli předmětem rekonstrukce.

Původní stav

Pro mladou tříčlennou rodinu bylo nutné vyřešit ložnici a dětský pokoj. Byt byl zařízen tak, že klienti měli samostatnou ložnici, obývák a kuchyň. Dětský pokoj chyběl, a proto se klienti rozhodli zřídit dětský pokoj na úkor ložnice. Muselo se tedy hledat vhodné řešení, jak začlenit manželskou postel do obývacího pokoje.
V kuchyňské části byla komora (spíž), která také zabírala zbytečné místo, proto jsem navrhla příčky vybourat a místo toho řešit spíž nábytkově.
Musel se řešit celý koncept bytu, protože tam chyběla sjednocující linka, a prostor tak působil opticky roztříštěně díky použitým materiálům a barvám

Požadavky investora

funkční a materiálově + barevně sladěný byt
vzhledem k tomu, že klienti znali moji předchozí práci, už věděli, jaké zařizovací prvky by rádi v bytě měli. Toužili po keramickém obkladu v kuchyni, který znali z mého dřívějšího projektu, chtěli také konkrétní závěsné svítidlo nad jídelním stolem a sklopnou manželskou postel v obýváku – toto všechno znali klienti z mé minulé práce a poprosili mě, zda bych ty prvky mohla použít i v jejich bytě sklopná postel s plochou lůžka 180 x 200 cm („schovat“ postel v obýváku tak, aby nebyla vidět)
dostatek úložného prostoru (využily se skříně, které již měli klienti na chodbě – jen jsem změnila barevnost korpusu skříní. Takže původní červená třešeň se změnila na antracitovou)
výměna dveří v bytě (zachovány byly dveře do koupelny a na WC)
renovace parket a výměna podlahové krytiny na chodbě a v kuchyni
pracovní kuchyňská deska včetně dřezu měla být z umělého kamene
větší TV stolek, knihovna a úložné skříňky v obýváku
skleněné dotykové vypínače (značka Livolo)
zajímavý designový prvek (např. osvětlení, tapety)
výměna topení v obýváku, kuchyni a dětském pokoji

Doba trvání kompletní rekonstrukce

Bourací a stavební práce vč. zakázkově vyráběného nábytku: 10 týdnů

Použité materiály

podlaha – vinyl v roli (téměř bezespárové provedení – pouze 1 viditelná spára v rámci celého bytu), francouzská značka Gerflor, odstín Tweed Cream
dveře – byl zachován původní vzhled, ale dveře jsou nové, antracitové (původní dveře zůstaly je na WC a v koupelně)
keramický obklad v kuchyni je z kolekce Astra od italské keramičky La Fabbrica
tapety v obýváku a na chodbě jsou od belgické značky Atlas Wallcoverings a tapety v dětském pokoji jsou z hravé kolekce Script od holandské značky Eijffinger

Materiály použité na zakázkově vyráběném nábytku

spodní dvířka u kuchyňské linky jsou z lamina (šedozelená barva) + kombinace s bílým leskem (lamino)
na kuchyňský stůl byla použita dýha
dřevodekor na dvířkách v obýváku je imitace dubu - lamino má synchronní strukturu se vzorem, je tedy téměř k nerozeznání od masivu
hygienická kuchyňská pracovní deska vč. dřezu – umělý kámen (drcený kámen spojený akrylovou pryskyřicí)

Ostatní nábytek/ doplňky

židle v kuchyni: Masters od Philippa Starcka
Svítidla od značky Azzardo a Kartell
doplňky (vázy, obraz, zrcadlo) z Kare design

Pračka se sušičkou jsou schované na chodbě ve výklenku, který je krytý bílými nábytkovými dvířky
V bytě je spousta úložného prostoru (velká skříň v dětském pokoji, úložné prostory u sklopné postele + dvě velké šatní skříně na chodbě).

Lucie Wagnerová