Fotograf: Michal Janáč
Komentáře:

Byt je ve staré blokové zástavbě v Holešovicích. Velká výhoda bytu spočívá v jeho nosném systému kdy Jediný nosný prvek v celé dispozici je sloup zhruba uprostřed bytu. Původní dispozice byla 3+1. 

Požadavek klienta byl na dispozici 4+1. Mohli jsme vše vybourat a začít znovu. Každá místnost tak má dimenze přesně dle svých potřeb. Vše se mohlo řešit s přesností na centimetry.

Základní myšlenku nám vnuknul stávající sloup. Je určitým podpůrným „kmenem“ držícím celý dům. Od myšlenky centrálního kmene jsme začali utvářet byt. Kmen jsme rozšířili a vybavili jej úložnými prostory. Okolo kmene se pomocí kruhového pohybu pohodlně dostanete nejkratší cestou do kterékoliv místnosti v bytě. Vše je centralizované a přehledné. Ucelený kruhový pohyb je navíc atraktivní jednak pro děti a dále i pro dospělého návštěvníka – za každým rohem se skrývá nový pohled. Kmen je tvořen dřevem, takže i tento je proveden v dubové dýze. Byt tak dostal své dubové srdce.

Další práce probíhaly na ostatních místnostech, kde byla snaha v každé vytvořit nějaké vtipné a kreativní řešení.