Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rekonstrukce a přístavba rodinného domu

V obci Champion, v rovinaté zemědělské oblasti střední Belgie, stojí půvabná stavba z 19. století. Vzhledem k ochraně historického rázu obce si starý cihlový dům prošel velice citlivou rekonstrukcí a rozrostl se o moderně řešenou přístavbu.

Proměny starého bydlení na komfortní domov pro rodinu se čtyřmi dětmi se ujal architekt Olivier Provoost ze studia Arts & Architecture. Měl vytvořit osobité a praktické bydlení s ohledem na historický odkaz lokality. Fasáda domu do ulice tak musela zůstat zachována. 

Cihlový dům na krásném pozemku

Je nasnadě, že si rodina oblíbila právě toto konkrétní místo v obci Champion. Cihlový dům s polovalbovou střechou a krásnou zahradou působí útulným dojmem a ctí tradici. Na první pohled zaujme fasádou z režných cihel. Stačí se podívat na symetricky uspořádaná okna a pečlivě propracované detaily. Dům si nové majitele získal také díky vcelku zachovalému stavu a především kvůli prosluněnému pozemku s výhledy do přírody. V rámci rekonstrukce bylo zapotřebí propojit interiér se zahradou a terasou, která měla vzniknout na jižní straně domu. A doprovázet ji měl i bazén. Majitelé si rovněž přáli vytvoření prostorného a vzdušného bydlení, které by bylo příjemně otevřené a plné slunce.

Přístavba jako prosklený box

Zakladatel ateliéru Arts & Architecture dbá o harmonické spojení architektury, což je patrné i na výsledné symbióze zrekonstruovaného domu a nově vzniklé přístavby. Původní zděný dům je sice od moderní přístavby důsledně oddělen, přesto ale celek působí příjemně jednolitým dojmem. Architekt nechal na přání majitelů expandovat přízemí původního domu směrem do zahrady, čímž vznikl dostatečně komfortní obývací pokoj. Z jižní fasády pak nechal čnít zbrusu novou přístavbu v podobě lehké prosklené konstrukce vyzdvižené na ocelových pilotách. Ta vypadá jako zarámovaný prosklený box, zavěšený na fasádě původního domu. Ve výsledku tak došlo ke zvýšení užitné hodnoty starého domu, kterému byl navíc dodán působivý dotek industriálního stylu. Dochází přitom k zajímavému kontrastu mezi režnými cihlami na jedné straně spolu se sklem, ocelí a cementovláknitými deskami na straně druhé.

Symetrické uspořádání bydlení

Architekt vsadil na původní symetrickou dispozici, která představuje ústřední chodbu a jednotlivé místnosti po stranách. Zachováno bylo také původní rozmístění oken. V přízemí se nachází hlavní vstup a centrální obytná zóna domu. Předsíň je obklopena šatnou a menší dětskou hernou. Společný obývací prostor sestává z původní jižní části domu, na kterou plynule navazuje plocha přístavby. Dům je podsklepený, suterén slouží jako zázemí bazénu včetně sprchy a toalety. Ve druhém podlaží se nacházejí dvě velké ložnice a dvě koupelny. Své místo zde našla i rohová šatna velkorysých rozměrů. V podkroví jsou čtyři dětské pokoje, přičemž každé dva mají dohromady jednu koupelnu.

Kombinace původních prvků s moderními

Co se týče vybavení interiéru domu, většinou se jedná o vestavěné pevné součásti stavby. Například kuchyně je tak samostatným prvkem vloženým do obývací zóny, v ložnicích se zase nacházejí vestavěné skříňové sestavy. Interiéru vévodí jednoduché geometrické tvary a hladké plochy. V případě obložení stěn došlo k uplatnění přírodního dřeva a cementovláknitých desek. Přednost zde tedy dostávají materiály a barvy, které jsou patrné v exteriéru. Vnitřní a vnější část domu tak na sebe příjemně navazuje. Architektovi se rovněž podařilo prolnout původní prvky s těmi moderními.

{reklama-0}

Díky velkoplošnému a bezrámovému zasklení, které sahá až ke stropu, se majitelům domu splnil jejich sen o bezprostředním kontaktu s okolní přírodou. Originální přístavba tedy nedodala původnímu bydlení pouze na prostoru, ale přinesla do něj i mnohem více přirozeného světla. Po venkovním schodišti lze sejít na terasu k bazénu a vychutnávat si veškerý komfort tohoto bydlení. Přímo pod přístavbou se nachází posezení vybízející ke stolování za teplých dnů. I večery zde však musejí být naprosto nezapomenutelné.

Zdroj: https://www.mujdum.cz/navstivili-jsme/dum-se-sklenenym-priveskem_537_katalog.html?showTab=popis

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

V hlavní roli kámen

KUCHYNĚ S TAJNOU MÍSTNOSTÍ

Studie minimálního interiéru

Kuchyně v šafránově žluté barvě

Předsíň na Praze 9

Interiér Kozlovice

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Chata pro knihomola uprostřed lesa

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Luxusní maringotka

Aranka – romantický minidomek šetrný k přírodě

Vybíráme dlažbu na terasu

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock