Kachlový sporák - nejlepší přítel člověka
![Kachlový sporák - nejlepší přítel člověka](https://www.bydlo.cz/files/image/thumbnail/temr_kachlovy-sporak-nejlepsi-pritel-cloveka_17709_big_pfilesSimageSarticlesSw2560hf1qmt1594153713.jpg)
Někde se mu říká "kachlová pec", někdo ho zaměňuje za "kachlová kamna". Správně je to ale "kachlový sporák" a poznáte ho spolehlivě podle plotny určené k vaření a obvykle i jedné nebo dvou pečících trub.
Kachlový sporák jsou výrazně užitková kuchyňská kamna
Svou genetickou výbavou (tedy konstrukcí a použitými materiály) mají dán především talent skvěle vařit a ještě lépe péct. Mohou ale velmi dobře posloužit i jako podstatný prvek v soustavě vytápění domu, chaty nebo chlaupy.
Pamatujeme si ho jako častou rekvizitu mnoha českých pohádek a rodinných filmů. Není náhoda, že ho vlastnil i Krteček ve své noře, Anče na něm vařila záporákovi Trautemberkovi kyselo "co bylo moc kyselý" a o jeho plotnu se spálil i tatínek, co byl zralý na polepšovnu. Byl a dodnes často je společníkem mnoha chalupářů od Šumavy po Jeseníky, protože se bez něj jen tak nějaké stavení neobešlo.
V kamnářské praxi patří kachlové sporáky k "vděčnému zboží", protože při jeho výběru hrají svou roli i mnohé příjemné emoce. Kachlový sporák se přitom svou konstrukcí a tedy ani funkcí nijak zásadně neproměnil za stovky let, co je stavěn. Kamnáři k jeho realizaci používají pořád kamnářskou hlínu, šamotové cihly, desky a plátky i keramické kachle. Největší pokrok zaznamenalo kování, tedy zejména dvířka topeniště, trouba a rám plotny i plotna samotná. Kovové součásti byly právě tím, co bylo potřeba opravit "už" po několika desítkách let funkce takového sporáku. Dnes je většina těchto prvků vyrobená z potravinářské nerezavějící oceli (kromě plotny, která je z pevné kované oceli) a už se tak nestává, že by trouba prorezavěla vlhkostí, která se dá na chalupě jen obtížně snížit.
Nově se do sporákové konstrukce prosazují i novinky jako například teplovodní či teplovzdušný výměník nebo tzv. biotopeniště.
- Výměníky mají za úkol povýšit sporák z čistě kuchyňského spotřebiče na zdroj tepla pro více než jednu místnost. Při správné volbě všech součástí a především při chytrém umístění sporáku v interiéru je možné s ním tepelně pokrýt klidně i celý dům. Během vaření a pečení tak nevzniká nepříjemný přebytek tepla. Výkon je převáděn do teplovodní soustavy (radiátory, podlahové topení) nebo prouděním teplého vzduchu do patra.
- Biotopeniště je zažitý kamnářský výraz pro šamotové ohniště s extrémně nízkou produkcí škodlivin. Dříve byly (a dodnes jsou) sporáky vybaveny převážně roštovým ohništěm. To má své nevýhody, především nízkou účinnost a s tím spojené ztráty tepla. Masivní šamotové topeniště bez roštu využije až 90% energie spáleného dřeva a díky tomu nejen šetří právě palivo, ale především životní prostředí.
![Kachlový sporák - nejlepší přítel člověka](https://www.bydlo.cz/files/image/thumbnail/temr_kachlovy-sporak-nejlepsi-pritel-cloveka_17708_big_pfilesSimageSarticlesSw2560hf1qmt1594153712.jpg)
Kam s kachlovými kamny?
Obecně se dá říct, že kachlový sporák lze doporučit každému, kdo alespoň občas využije jeho kuchyňských předností. Maso nebo koláče pečené v troubě kachlového sporáku jsou objektivně skutečně lepší než z běžných trub pracujících na principu pečení proudem vzduchu. Tajemství tkví v tom, že sálání stěn trouby v kamnech nevysušuje šťávy z pečeného pokrmu. Každý pekař či pekařka se jen musí naučit vhodně regulovat teplotu v topeništi a zároveň pekáč občas kontrolovat a otáčet.
Ideálním místem pro kachlové sporáky jsou světnice podhorských a horských chalup. Právě chalupáři ocení bleskurychlý náběh sporáku na provozní teplotu (zejména díky velké ploše plotny) a následně i vysoký výkon, který vyžene z domu nashromážděný chlad.
![Kachlový sporák - nejlepší přítel člověka](https://www.bydlo.cz/files/image/thumbnail/temr_kachlovy-sporak-nejlepsi-pritel-cloveka_17710_big_pfilesSimageSarticlesSw2560hf1qmt1594153712.jpg)
Rohový, do prostoru, do niky...
Při hledání vhodného místa pro stavbu sporáku rozhoduje především možnost napojení na komín. Pak už se fantazii meze nekladou. Kachlový sporák může stát v rohu místnosti, může mít za sebou ležení na zápecí, může vyčnívat do prostoru nebo mít půdorys jakéhokoli víceúhelníku. Dá se říct, že jde jak ve funkci, tak i v designu o nejvariabilnější topidlo, jaké kamnařina umí nabídnout.
Vždy jde ale především o dokonalého společníka chladných dní a hladových žaludků...
Další články
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: moje@bydlo.cz