Popisují-li klienti svoje sny o bydlení, zpravidla jejich zájmy a hobby ovlivní i podobu budoucího domu. Ostatně proniknutí do těchto snů, záměrně říkáme snů a ne požadavků, je cesta k úspěšnému návrhu rodinného domu pro konkrétního člověka. Nebývá však časté, aby byl dopad na podobu domu tak radikální, jako tomu bylo u rodinného domu v Bašti. A navíc, se jedná o hobby pouze jednoho z manželů.

Hlavním motivem stavby se stala garáž, která definovala objem i dispozici celého rodinného domu. Stavět „obývací pokoj“ pro automobil  - tedy garáž, zpravidla klientům rozmlouváme. Dá se lehce spočítat, že se jedná o nenávratnou investici, která navíc zvyšuje i provozní náklady domu. Zde však garáž slouží jako dílna pro automobilového závodníka!  Garáž je součástí objemu domu proto, abychom minimalizovali zastavěnou plochu na poměrně malém pozemku, a současně dosáhli jednoduché a kompaktní stavby, která je úsporná na výstavbu i provoz. Navíc dílnu je potřeba v zimních měsících vytápět, nikoli pouze temperovat.

Obytné místnosti tak musely být přesunuty do patra. Tuto dispoziční anomálii a požadavek venkovního krytého stání pro auta řeší ocelová konstrukce u jižní fasády. Zajišťuje navíc propojení se zahradou přes točité schodiště, vytváří velkorysou terasu stíněnou plachtami a zajišťuje tak i stínění pokojů v letních měsících. Navíc konstrukce tvoří krytý vstup do domu a v neposlední řadě díky ocelové síti i konstrukci pro popínavé rostliny.

Ačkoli byla láska majitelky domu k zahradě a rostlinám v pozadí velkému snu o dílně na závodní auta, celkové řešení domu, jeho uspořádání a propojení se zahradou tuto lásku neupozadila. Naopak pozice obývacího pokoje v patře opticky zvětšuje zahradu díky výhledu přes střechy sousedních nižších domu na přírodní rezervaci.

Uvnitř domu jsou různé výšky podlah a stropů. Požadavek na vysoký strop v dílně vyvažuje běžná výška ložnic, a naopak převýšený obývací prostor dorovnává výšku stropu kanceláře v přízemí. Samotné proporce a průhledy z obývacího pokoje byly dostatečně zajímavé na to, aby byl dům ponechán střídmý v bílé barvě v kombinaci s pohledovým betonem stropu. Prostoru dominuje velká knihovna, která působí svou barevností jako velkoformátové moderní plátno.

U rodinného domu v Bašti se podařilo proniknut do snů o bydlení jeho nových majitelů. Všechny prvky, které dávají domu unikátní tvář, jsou výsledkem promyšlených řešení, jejichž primárním cílem bylo splnění všech potřeb uživatelů.