Fotograf: Roman Mlejnek
Komentáře:

Dana Janovská
 | 22. 6. 2020

Wow… nádhera. Vzdušné, účelné, promyšlené.....dlouho jsem něco tak pěkného neviděla....

Rodinná vila v Petrovicích, se nachází v blízkosti vodní nádrže Hostivař, je zasazena do relativně malého rovinatého pozemku vilové čtvrti.

Velikost pozemku vynahrazuje prostorná krytá terasa a obývací místnost spojená s kuchyní a jídelnou. Zde tráví čtyřčlenná rodina většinu času. Tento prostor plynule navazuje na trávník a bazén s pobytovou terasou. Tato centrální část zahrady je obklopena keři a vyšší zelení a působí tak příjemně soukromým a klidným dojmem.

V přízemí domu se mimo hlavní obytnou místnost nachází vstup, šatna, technické zázemí, pokoj pro hosty s koupelnou a ložnice pro rodiče s vlastní koupelnou a šatnou. Velkoryse řešené úložné prostory v celém domě doplňuje i prostor pod schodištěm.

Horní podlaží je určeno pro dvě dospívající dcery, které mají k dispozici oddělené pokoje s vlastní koupelnou a šatnou. Společná obývací místnost je z rozdělena schodištěm na část pro relaxování a část pro fitness. Obývací místnost v druhém patře je propojena velkým prosklením se střešní zahradou, která slouží pouze dcerám a přímo vyzývá k meditaci a pozorování noční oblohy.

Vilu doplňuje zahradní domek se saunou, na nějž navazuje venkovní betonová terasa s bazénem a momentálně slouží jako studovna pro obě dcery. Večer je to místo pro setkání celé rodiny a jejich přátel.

Nepostradatelná je i zahrada v zadní části domu. Je do ní přímý vstup z jídelny a jsou zde vysázeny ovocné keře, stromy a umístěny truhlíky s bylinkami. Prostor může sloužit například i k sušení prádla a dalším provozním činnostem.

Dům je řešen střídmě, vzdušně, velkoryse. Při návrhu jsme kombinovali přírodní materiály jako je travertin, dřevo, beton a bílé lakované plochy. Zahradní domek navazuje na řešení zahrady a je pojat ještě přírodněji - je obložen kamenem, který se projevuje v exteriéru i interiéru a je doplněn drásaným masivním dubem a nerezovou pracovní plochou a obkladem v malé kuchyňce. Na podlaze je položena dlažba betonového vzhledu, která navazuje na velkoformátové betonové desky terasy usazené v trávníku a nerezový bazén.

Dana Janovská