BARRANDOV - rekonstrukce bytu

 

Jednalo se rekonstrukci bytu z roku 2002. Původní dispozice byla nevyhovující. Majitelka si přála zvětšit koupelnu tak, aby bylo možné tam umístit vanu i sprchu. Zároveň byl požadavek na vytvoření menšího pracovního koutu. Vše se podařilo umístit na úkor zmenšení chodby, která ale původně byla až zbytečně velká. Došlo ke změně umístění některých dveří z chodby, tím pádem bylo možné posunout koupelnovou stěnu.

V koupelně takto vzniklo i dostatek prostoru na umístění pračky a sušičky vedle sebe a také na poměrně dost úložných prostor.

Také původní rozmístění kuchyně a obývacího pokoje nebylo úplně ideální. Vzhledem ke tvaru a velikosti místnosti nebylo ani moc možností.

 

Barevnost

Barevně je byt laděn do neutrálních tonů šedé, bílé a světlého dřeva. Vše zvýrazněno několika výraznějšími prvky – jako je pohovka nebo stěna v ložnici.

 

Kuchyně/jídelna/obývací pokoj

Prostor obytné místnosti je téměř čtvercový, což neumožňuje ideální rozmístění 3 zón. Přesto se povedlo v rámci možností vytvořit vyhovující dispozici s částečně oddělenou kuchyní. Kuchyňská linka je v odstínech běleného dubu a bílé v kombinaci s černými úchytkami. Vysoké skříně ukrývají vstup do spíže.

Výrazným prvkem v obývacím pokoji je barevná pohovka vytvořena na míru čalouníky. V rohu u pohovky se pak skrývá vinotéka spolu se skříňkou na skleničky.

 

Koupelna

Původní koupelna byla velice malá. Pračka a sušička byly umístěny na WC. 

Stěna, oddělující koupelnu od chodby, byla posunuta. Tak vznikla prostornější koupelna a WC bylo posunuto před instalační jádro.

Do koupelny se podařilo umístit jak vanu, tak poměrně velkou sprchu, dvojumyvadlo i pračku a sušičku.

Dlažba v koupelně, WC i v předsíni byla použita šedá v imitaci betonu. Jako kontrast působí nábytek v dekoru běleného dubu.

 

Chodba/předsíň

Chodba splňuje požadavek na dostatek úložných prostor. Ve vstupní části byl vytvořen prostor na odkládání bot a svršků a velké osvětlené zrcadlo. Dále na tuto část navazuje velká šatní skříň. Na druhé straně je pak skříň pro úklidové prostředky atd.. 

Další úložné prostory jsou pak vytvořeny v nice u koupelny. Celá tato stěna je realizována v dřevěném dekoru, včetně dveří do koupelny a WC.

 

Ložnice

Původní prostor ložnice byl zmenšen z důvodu vytvoření pracovního koutu a umístění dveří do dětského pokoje. Pracovní kout je oddělen poloprůhlednou posuvnou stěnou. V ložnici je umístěná pouze postel s nočními stolky knihovna. Šatna je pak samostatná a přístupná z chodby.

 

Dětský pokoj

Dětský pokoj je také tvořen ve světlých tónech; byla použita převážně bílá barva s drobnými prvky v dřevěném dekoru.