Zahrada rodinného domu ležící v kopcích nad Blanskem. Les a kulisa stromů přímo za plotem je tu prvkem, který silně dokresluje dojem z celého místa a spolu se zahradou jsou působivými i v deštivém podzimním dni, ve kterém byly pořízeny snímky v galerii.

Zahrada se rozkládá na rovinatém terénu, její hlavní částí prochází suchá kamenná zídka, která jednak vymezuje hlavní pobytovou plochu trávníku, jednak funguje jako sedací prvek. Nad zídkou je navržen divoký trvalkový záhon, který se projektuje do oken domu a zpříjemňuje tak pohled do zahrady. Abychom v jinak plochém záhoně zdůraznili vertikálu, je jeho součástí skupina stromů, které nám zde vytváří jednodruhový hájek, zajišťující stín v letních měsících.

Předzahrádka je řešena jako divoký trvalkový záhon s výrazným podílem trav, které zajišťují dynamičnost celého prvku. Trávy jsou doplněny o trvalky okrasné květem, které zajišťují atraktivnost po celé vegetační období. Aby byl záhon působivým prvkem i v časných jarních měsících, kdy jsou staré listy travin odstraněny a čeká se na ty nové, je zde vysázeno velké množství cibulovin.

V zadní části zahrady vznikly prostorné vyvýšené záhony pro pěstování zeleniny a bylinek spolu se sadem, který do prostoru venkovské zahrady bezesporu patří. Les za plotem zpřístupňuje branka.

 

Návrh a realizace | ateliér arboDesign, 2019