Neveliká zahrada nacházející se jižně od Brna a majitelé, kteří náš ateliér oslovili s přáním zobytnit zahradu, jejíž dosavadní podoba ani náplň neodpovídala jejich představě. I přes její malou výměru se podařilo prostor uchopit a vtěsnat do něj vše, co bylo součástí zadání.

V přímé návaznosti na terasu vznikl bohatý trvalkový záhon, jehož květiny drze nakukují až k posezení a majitelé se tak mohou těšit nejen z jejich blízkosti, ale i vůně a rozmanitosti textur a struktur. Tento záhon je celoročně velmi atraktivním prvkem, pro zvýšení jeho exponovanosti byl vyzdvižen pomocí suché kamenné zídky, která jej jasně vymezuje od plochy trávníku a přibližuje jej terase. Zároveň jsme právě touto zídkou zakryli nevzhledný betonový okraj stávající terasy, který byl poměrně hodně výrazný.

Na opačném konci zahrady je umístěný zahradní domek, který je s pergolou propojen dubovými nášlapy. Ty z volného trávníku částečně zacházejí do trvalkových záhonů, jejich mezery jsou řešeny  výsadbou nízkých pokryvných trvalek, které ochotně snášejí sešlap. Součástí kompozice jsou i vyvýšené záhony, které paní domu využívá pro pěstování bylinek, dále trampolína pro nejmenší uživatele zahrady či vířivka jako náhrada bazénu, který velikost zahrady nedovolovala.

V rámci projektování jsme se zabývali i způsobem odclonění zahrady od sousedících parcel a tak vznikl návrh a následná realizace plotu, který slouží zároveň jako treláž pro pnoucí druhy dřevin. Ty časem zajistí dostatečné odclonění a soukromí, které bylo jedním z hlavních požadavků.

 

Projekt a realizace zahrady | ateliér arboDesign, 2019