MÍSTO V RÁJI

V Ráji, takto se jmenovala osada, jež město Lázně Bohdaneč ve 20. století definitivně pohltilo. Přesto je vlastním světem, jakoby nebylo dotčeno životem kaváren, salónů a promenád maloměstských lázní. Náves, která zatím nebyla přepsána, jasně podtrhává charakter vesnice. Rajská strouha náves krájí na dvě poloviny. S úpravami koryta potoka se trochu netrefili. Betonové břehy a neustále ošmikávaná košťata vrb pracovníky služeb města ilustrují současné estetické normy. Kolem dokola je plac obestavěn domy, spíše chalupami, z nichž většina má v druhém plánu ještě hospodářský objekt. Domy se většinou obrací štíty na náves. Jeden dům je však jiný. Asi škola, nebo pošta. Je vyšší, má silně zvýrazněnou atiku, okna jsou široká a střecha není sedlová, ale individualisticky rovná. Měřítko i velikost je o úroveň výš, než domy kolem. Zatím se nezdá nic špatně, avšak pravda je taková, že dům není poštou, školou, ani kavárnou či hospodou. Je stejně jako domy kolem rodinným domem. A právě rekonstrukce tohoto domu byla našim úkolem.

ARCHITEKTURA

Určujícím impulzem pro náš návrh bylo uvědomění, že dům svou velikostí a měřítkem odpovídá tak jeden a půl násobku okolních domů. A tak jsme z něho udělali dva domky, větší a menší. To nám také napovědělo členění oken původního stavu. Dům má do návsi dva štíty. Členění na "dva domky" se propisuje v oknech, štítech ale také ve vnitřním uspořádání celého domu. Menší "domek" je reprezentativní částí. Je zde umístěna hala, obývací pokoj a pracovna. Větší "domek" naplňuje rodinné zázemí. Západní fasáda domu a hospodářské kůlny vymezují směrem do zahrad dvorek se starou rozeklanou třešní. Tímto směrem se dům otevírá vstupy a širokými okny. Vše sedí stále nalajnováno logikou celého domu. Výhledy z patra nabízejí poetické panorama střech okolních domů proložené plány stromů a keřů zahrad.

DISPOZICE

Původní stav domu jsme poměrně upravili. Nebyl nám však překážkou. To, co bylo cenné, jsme zachovali a to, co dispozičně a funkčně pozbývalo významu, jsme odstranili. Zvláště cenné jsou dvě sousední místnosti s klenbami. Z jedné, klenuté českou plackou, jsme udělali jídelnu. Druhá, s valenou klenbou, se stala kuchyní. Z jídelny je přímý vstup na dvorek. Tyto místnosti jsou navázány na vstupní halu a vyrovnávací schody do obývacího pokoje a schody do patra. Reprezentativní část domu se vstupní halou, obývacím pokojem a pracovnou je opticky i prostorově provázána. Část obývacího pokoje má prořezaný strop až do patra, ve kterém je pracovna. V přízemí je ještě umístěna ložnice a sociální zázemí. V patře je pak hala, dva pokoje a zmíněná pracovna.