Bývalá kolonie pro úředníky celní správy byla umístěna do Anenského údolí u Harrachova. Je to krásné místo, kterým se vine říčka Mumlava a nyní je to více méně rekreační oblast s chalupami na sezónní pobyt.

Objekt, který byl předmětem zadání byl jedním z těchto úřednických domů a následnou rekonstrukcí mu majitelé vdechli nový život. V přízemí vybudovali svůj nový domov, zatímco podkroví se rozhodli pronajímat pro krátkodobé pobyty. Tento program si vyžádal kapacitní zvětšení objektu, což vyústilo v přístavbu v západní části stávajícího objektu.

Materiálově se dům vrací k tradici horských chalup, které jsou k vidění všude v okolí. Kamenná podezdívka přechází v dřevěné obložení. Ve štítu se horizontální směr střídá s vertikálním, což ve zjednodušené podobě opět odkazuje k tradičnímu pojetí okolních stavení.

V interiéru se majitelé zhlédli v rakouské inspiraci a jejich bytu tak dominuje knihovna z tenkých kovových plátů. Kromě knih se zde skladuje i dříví na otop… Samotné pokoje jsou pak zařízeny velmi minimalisticky v kombinaci bílá-světlé dřevo. Atmosféru ložnic pak oživují nástěnné tapety na míru, které zobrazují harrachovský lyžařský areál. Jelikož je střecha velmi strmá, tak v úplné špičce vznikly ještě prostory pro další ložnici, do které je z každého apartmánu zvlášť přístup.

Marcela Netopilová