Zadáním rodinného domu v Litoměřicích byla přesná představa klientů o jednopodlažním domě s půdorysem ve tvaru písmene L a s jasně definovanou a vzájemně oddělenou prostornou společenskou a intimnější klidovou částí domu. Tvar pozemku však tuto hmotovou představu příliš nepodporoval. Společná diskuze o ideálním řešení domu nakonec přinesla výsledný návrh úzkého dlouhého dvoupodlažního domu, jehož přízemí slouží jako hlavní denní obytná zóna a soukromé prostory jsou situovány v patře. Minimalistické řešení interiéru domu a cit klientů pro detail zachovává prostory vzdušné a esteticky čisté. Příběh tohoto domu je krásným příkladem charakteru tvůrčího procesu. Rodinný dům je realizován v tzv. „nízkoenergetickém standardu" s difúzně uzavřenou skladbou obvodové stěny. V celém domě je instalován systém teplovodního podlahového vytápění v kombinaci s tepelným čerpadlem typu vzduch - voda. Proti přehřívání v letních měsících je dům chráněn pomocí předokenních žaluzií a pevného lamelového slunolamu.

Martin Sýkora
Lubica Horváthová