Pôvodná kuchyňa v pražskom paneláku si po rokoch používania vyžadovala kompletnú rekonštrukciu. Poskytovala len málo priestoru a vďaka priečke limitujúcej jej plochu a prístup svetla bola aj veľmi tmavá.

V rámci nového návrhu kuchyne sme sa rozhodli túto priečku úplne odstrániť, celý priestor otvoriť a vniesť do nej denné svetlo. Zmena dispozície nám umožnila prepojenie priestoru jedálne a kuchyne a tým aj odstránila pôvodné obmedzenia, ktoré predtým znemožňovali lepšiemu využitiu priestoru. Pri návrhu sme volili kombináciu bielej farby s vysokým leskom a tmavších odtieňov dreva.

Nová kuchyňa je navrhnutá v tvare písme U s dostatočným priestorom pre dlhú pracovnú dosku. Jej ľavá strana obsahuje úložný priestor a skrinky od podlahy až po strop, aby sa maximalizovalo miesto pre odkladanie potrebných vecí. Na želanie majiteľov sme integrovali aj malú knižnicu, kam si budú odkladať kuchárske knihy pri varení. V rohu kuchyne sme za roletu ukryli kávovar tak, aby sme nenarušili plynulý tvar skriniek a zároveň využili kút naplno.

Odkladací priestor a knižnica plynulo prechádzajú do jedálenského stola pomocou bielej skrinky s LED podsvietením. Jedálenský stôl je zaujímavý svojim netradičným šikmým tvarom a integrovaným kvetináčom pre bylinky. Nielenže budú mať majitelia pri varení po ruke kuchárske knihy, ale hneď pri nich majú k dispozícii aj čerstvé bylinky. Šikmina vznikla z dôvodu lepšej prístupnosti do kuchyne.

Zaujímavo je riešený aj strop. Pomocou sadrokartónového podhľadu sme ho znížili a ukryli do neho stropné osvetlenie, ktoré je v jednej rovine s plochou stropu. Neprekáža tak pri otváraní horných skriniek a zároveň pôsobí celé riešenie dizajnovo a čisto.